Pentru părinți – evitați conflictele cu copiii

fii-bland-cu-copiii-tai

Chiar dacă sunt inevitabile, conflictele parinți-copii se pot rezolva fără țipete și pedepse.

Față de cele mai obișnuite nevoi și preocupări zilnice, copiii și părinții au puncte de vedere diferite. Copiii vor să se joace când părinții doresc să se odihnească. Ei mănâncă tartina cu dulceață pe canapea, în loc să rămână în bucătărie cum ați dori dumneavoastră. Acest gen de conflicte sunt absolut normale, spun psihopedagogii și rezolvarea lor face parte din procesul de educație. Important este de a nu le da amploare, de a le rezolva cu tact. Și, dacă sunteți un bun pedagog, esențial ar fi să le preveniți. Iată cum o puteți face:

  • Precizați-vă clar exigențele, nu-l lăsați pe copil să le interpreteze pentru că astfel se pot naște neînțelegeri. De exemplu, în loc să-i spuneți „aranjează-ți camera”, concretizați: „pune-ți jucăriile la locul lor”, „fă ordine în dulap”, „pune-ți hainele la locul lor”, apoi „fă duș” și „vino la masă”!
  • Regulile ferme, indiscutabil vă pot scuti de discuții repetate, dezagreabile. Astfel, dacă, de exemplu, unul dintre copii aranjează masa în zilele cu soț, iar celălalt (sau dumneavoastră, dacă aveți unul singur) în zilele fără soț, nu vor mai fi conflicte în fiecare seară. Sau, dacă toți adulții înțeleg să-și pună hainele în ordine, cel mic nu-și va mai „uita” canadiana pe fotoliu sau în hol, pe jos…Copiii admit astfel de reguli, spun specialiștii, pentru că au un simț al justiției dezvoltat.
  • Atunci când conflictul s-a declanșat deja, părinții trebuie să dovedească tact, pentru că ei sunt… problema. Copilul nu vede de ce trebuie să fie obligat să poarte haine curate și călcate, să mănânce morcovi, să se spele pe dinți. Ordinele, aprecierile defavorizante, morala nu dau rezultatele scontate. Din contra, veți observa o rezistență de moment din partea copilului.
  • De asemenea, impunându-i copilului o soluție care nu-i aparține, nu-l incitați la autodisciplină, unul din elementele forte ale educației. În aceste condiții, ce este de făcut? În primul rând, discutați sincer cu copilul: „mă irită să găsesc șosetele tale aruncate pe jos”, sau „mă enervează ideea că te culci târziu, pierzând orele cele mai bune de somn”. Când discutați „de la egal la egal” copilul nu se va simți agresat, ci incitat să găsească o soluție. Puteți obține astfel aproape tot ce doriți, cu condiția să aveți răbdare, tact și să funcționeze perfect exemplul personal.
Articol etichetat cu:

Care este gandul tau?