Pecetea lui Solomon – remediu pentru scaderea tensiunii arteriale

Pecetea lui Solomon ( polygonatum biflorum ) este o planta medicinala care are diverse proprietati de vindecare. Acesta poate fi folosită ca o tinctură din plante ( cea mai bună formă de utilizare ), cremă , ceai sau supliment . Folosită în medicina alternativa vindecă sau repară leziunile sportive și alte leziuni acute legate de tendoane , articulatii , ligamente , oase , vânătăi , conectarea tesuturilor , cartilagii , osteoartrita , etc . De asemenea, calmeaza inflamatiile și leziunile gastro-intestinale. Este foarte eficientă pentru problemele feminine , cum ar fi crampele menstruale , sindromul premenstrual , sângerarea abundentă și altele asemenea . În plus , este cunoscută pentru scaderea tensiunii arteriale , ameliorarea tusei uscate și pentru că sporește concentrarea și claritate mentala .

Pecetea lui Solomon are o istorie bogată ce datează de sute de ani . Atât botanisti, cât si vindecatori, atât din ​​Europa, America de Nord și Orientul Îndepărtat, de secole, au scris despre efectele sale asupra a numeroase probleme de sănătate. Pe de o parte ,pecetea lui Solomon pare a fi o ” planta miracol „, și numeroși practicanți consideră că o sticlă de tinctura sau un borcan de cremă sunt o necesitate în dulapul cu medicamente sau in trusa de prim ajutor.

Polygonatum biflorum
Familia: Ruscaceae; Liliaceae (lily)
Genul: Polygonatum
Specia: biflorum
Synonime: Polygonatum canaliculatum; Polygonatum commutatum; Polygonatum giganteum; Polygonatum odoratum; Polygonatum officinale

Această plantă medicinală este înrudită cu lăcrămioarele.

Pecetea lui Solomon – Precizări istorice, calitati culinare și medicinale

Planta este numită după regele Solomon ce a avut un sigiliu special care l-a ajutat în lucrările sale magice, permițându-i să comande demonii, fără a face vreun rău. Regele Solomon si-a pus sigiliul său pe aceasta planta când a recunoscut care este marea ei valoare. Cei cu imaginație pot vedea sigiliul de pe portaltoi sub forma unor cicatrici circulare lăsate de tija, dupa ce planta moare .

pecetea lui solomon planta

Pecetea lui Solomon este o planta dulce-amăruie, astringentă, tonică și conține convallarin (substanță activă ce se regăsește și la lăcrămioare), asparagin, alantoină, gumă, zahăr, mucilagii, amidon și pectină.

Pecetea lui Solomon a fost folosită de secole pentru a vindeca ranile, a repara tesuturi deteriorate, vânătăi și oase rupte , pentru a trata de tuse uscată și tuberculoza; de dizenterie cronică, diaree și hemoroizi, printre alte utilizări diverse.

În 130-200 î.e.n , cel mai faimos medic din zilele lui , Galen , a recomandat utilizarea rădăcinii plantei pecetea lui Solomon pentru a elimina pistruii , petele și urmele de pe piele. În secolul al XVI-lea, John Gerard , vanzător de plante medicinale a susținut că pecetea lui Solomon este un tratament eficace pentru tăieturi, răni și vânătăi de toate tipurile (atunci când este utilizată într- o cataplasma) . A mai adăugat că atunci când este consumată pe plan intern , radacina este excelentă pentru fracturi ale oaselor . Vrăjit de diversele calități de vindecare ale pecetei lui Solomon, el a pronunțat : ” experiența comună ne învață, că în lume nu este o altă plantă comparabilă cu ea. ”

În publicația sa , Theatrum Botanicum , din 1640 , John Parkinson , farmacist britanic renumit , a remarcat că femeile din Italia folosesc rădăcina pentru a îndepărta complexele la nivelul  tenului și pentru a-și păstra frumusețea și tinerețea pielii . În America de Nord , triburile native timpurii au făcut din ceaiul de rădăcină un remediu pentru problemele femeilor și durerile interne generale . În unele țări , pecetea lui Solomon era fiartă și mâncată ca o legumă, similar cu sparanghelul , și a fost , de asemenea, folosită pentru a induce strănutul și pentru evitarea congestionării feței .

Rădăcina proaspătă, pisată și aplicată local ajută la estomparea vânătăilor. Timp de secole rădăcinile sub formă de pulbere s-au dovedit a fi o cataplasmă excelentă pentru răni, hemoroizi, inflamații și tumori. Rădăcinile zdrobite și adăugate unei creme, au fost mult timp folosite ca remediu popular pentru cearcăne. Frunzele zdrobite și transformate într-un unguent cu untură a fost folosit tot pentru cercăne. Astăzi, se găsesc în comerț creme pe bază de pecetea lui Solomon ce pot fi folosite pentru aceste probleme.

Un decoct de rădăcină poate fi folosit pentru a clăti fața pentru a ajuta la ameliorarea petelor, a arsurilor provocate de otrăvirea în contact cu alte plante și pentru alte probleme ale pielii. În timpul lui Galen, decoctul de apă distilată a fost folosit ca un produs cosmetic: apa diluată a întregii plante era folosită pentru față sau alte părți ale pielii, să curețe de pistrui, pete sau urme, lăsând locul împrospătat, curat și frumos , scop în care era mult utilizată de către doamnele din Italia și era ingredientul principal din cele mai multe cosmetice.

Ceaiul din radacina de pecetea lui Solomon este un bun tonic care acționează asupra rinichilor, inimii si a organelor sexuale, precum și un calmant al sistemului digestiv. O infuzie din rădăcină de pecetea lui Solomon poate fi folosită în caz de menstruație abundentă și hemoragii interne, indigestie și alte probleme ale stomacului, inclusiv ulcer, probleme intestinale și hemoroizi. Folosit ca o apă de gură, se spune că ajuta la întărirea gingiilor.

Uleiul infuzat cu rădăcină de pecetea lui Solomon este bine de păstrat la îndemână ca prim ajutor pentru entorse, oase rupte sau zdrobite. Ceaiul sau tinctura de rădăcină ajută în repararea oaselor rupte și se poate bea doar după prescripția unui medic. Este de asemenea bun pentru ligamente rupte, luxații și alte probleme cu articulatiile.

Utilizari culinare (rădăcina și numai lăstarii tineri!)

Pecetea lui Solomon pare inofensivă și este utilă, însă părți din ea sunt otrăvitoare. Cu excepția rădăcinii și a lăstarilor tineri, toate părțile plantei adulte, mai ales fructele sunt otrăvitoare și nu ar trebui să fie consumate sub nici o forma.

Lăstarii tineri culeși primăvara devreme pot fi preparati ca sparanghelul. Acesta este un aliment preferat în Turcia.

Atenție: Nu consuma fructele, frunzele sau tulpina acestei plante!

radacina pecetea lui solomon

Rădăcina săpată în toamnă și uscată, este, de asemenea, comestibilă. Această rădăcină ar trebui să fie fiartă în trei schimburi de apă înainte de a fi prăjită și consumată. Rădăcinile macerate un timp în apă, elimină o substanță care poate fi folosită ca hrană și care are un bogat conținut în amidon.

Dacă nu ești sigur cu privire la identificarea plantei sau a părților sale, cauta un vânzător de plante medicinale calificat sau un botonist înainte de a utiliza pe plan intern pecetea lui Solomon, ca aliment sau ca medicament.

Care este gandul tau?