Pătrunjelul ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi

Pătrunjelul (Petroselinum sativum sau crispum) – este o plantă bienală, cu rădăcină principală şi tulpini solide, cu frunze triunghiulare, dinţate şi ondulate pe margini, împărţite în trei segmente, cu florit mici şi „cremoase”, şi seminţe aromatice. Atunci când este plantat lângă trandafiri, le îmbunătăţeşte sănătatea şi mirosul. Infuzia de frunze de pătrunjel este un tonic excelent pentru păr, piele şi ochi. Frunzele de pătrunjel, rădăcina şi seminţele sunt diuretice, curăţă radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea pielii şi reduc eliberarea de histamină (amină prezentă în țesuturile vegetale și animale, cu acțiune puternic dilatatoare asupra vaselor sangvine, având un rol important în apariția proceselor alergice).

Pătrunjelul este diuretic şi este de ajutor în eliminarea pietrelor şi pietrişului de la rinichi, pentru edem, icter şi alte probleme cu rinichii. Rădăcina este partea cea mai puternică. Uleiul de seminţe de pătrunjel (5-10 picături pe zi) este folosit pentru a provoca menstruaţia. Seminţele, atunci când sunt consumate sub forma de decoct, sunt folosite pentru febra intermitentă.

Pentru infuzie se pune o linguriţă de frunze la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute, sau se fierbe o linguriţă de rădăcină sau seminţe timp de 20 de minute, la o cană de apă. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Frunzele de pătrunjel sunt folosite în cataplasme pentru cancer. O cataplasmă cu pătrunjel vă va ajuta în cazurile de muşcături de insecte, înţepături şi ochi umflaţi. Ceaiul de pătrunjel este folosit pentru astm şi tuse.

Atenţie: persoanele cu rinichii prea slăbiţi ar trebui să evite această plantă.

Părţi folosite: rădăcina, frunzele şi seminţele

Utilizări magice: pătrunjelul a fost folosit de către greci în ritualurile de înmormântare – era prezent atât în coroanele funerare, cât şi în decoraţiunile mormintelor. Deşi planta fusese asociată cu moartea şi era adesea privită ca fiind „rea”, romanii adesea ascundeu câte o crenguţă în îmbrăcămintea lor în fiecare dimineaţă pentru protecţie. De asemenea este plasat pe tăvile de alimente pentru a le păzi de contaminare. Pătrunjelul este folosit în băile de purificare şi în ritualurile pentru încetarea nenorocirilor.

Aromoterapie: uleiul esenţial de pătrunjel se utilizează în cazurile de acumulare de toxine, artrită, vase de sânge sparte, celulită, reumatism, sciatică, colici, flatulenţă, indigestie, hemoroizi, amenoree, dismenoree, infecţii urinare, cistită.

Calităţi cheie: stimulant, răcoritor, efect de încălzire. Evitaţi în timpul sarcinii!

@2011

Ganduri si impresii pentru "Pătrunjelul ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi":

Care este gandul tau?