Consuma suc de patrunjel pentru detoxifierea si intarirea organismului

Patrunjelul face parte din familia Umbelliferae care include morcovul, telina, mararul, feniculul, chimenul, coriandrul, pastarnacul, etc. Patrunjelul este o planta aromatica, nu o leguma. Pentru a beneficia de proprietatile sale, se adauga proaspat in salate si in alte preparate culinare. Eu il prefer adesea sub forma de suc de patrunjel, in amestec cu legume sau fructe.

Calitati nutritive ale patrunjelului

Patrunjelul ofera cele mai bune carotenoide si este centrul de putere a catorva importanti fitonutrienti si flavonoide ce lupta impotriva cancerului si a problemelor inflamatorii (luteina, zeaxantina, apiole, rutin si apigenina).

Aceasta planta mica, cu frunze bogate in clorofila, este bogata in vitamina A, B, C, si K, acid folic si fier. Patrunjelul are un continut ridicat de minerale benefice: calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, vanadiu si zinc.

Daca vrei sa stii si mai multe, citeste despre similitudinile uimitoare dintre structura moleculara a clorofilei si a sangelui uman (hemoglobina).

Cum se prepara sucul de patrunjel

Pentru a obtine sucul de patrunjel, avi nevoie de un storcator (de preferinta prin presare la rece). Daca nu ai, poti folosi o varianta mai accesibila, si anume blenderul. In acest mod, se poate consuma sucul de patrunjel simplu sau in amestec cu alte ingrediente.

Suc de patrunjel – Beneficii pentru sanatate

O crenguta sau 2 de patrunjel nu ofera o imbunatatire reala a sanatatii. Cea mai buna modalitate de a te bucura de toate beneficiile acestei plante minune este sa consumi suc de patrunjel. 30-50 de ml de suc de patrunjel pe zi in mod regulat ar face minuni, insa nu exagera (sau adauga patrunjel in smoothie-urile zilnice)!

Iata cateva din afectiunile pentru care se recomanda consumul de patrunjel in stare proaspata, sub forma de suc:

  • Anemie: Continutul ridicat de clorofila din patrunjel este un purificator si regenerant al sangelui. Vitamina C si continutul de fier din patrunjel fac ca absorbtia de fier sa fie mai eficienta. Bea in mod regulat suc de patrunjel, ajuta la echilibrarea nivelului de hemoglobina.
  • Ateroscleroza: Consuma patrunjel in mod regulat pentru continutul ridicat de vitamina C care previne rigidizarea arterelor. De asemenea, ajuta la dizolvarea substantelor lipicioase si mentine elasticitatea vaselor de sange.
  • Artrita: Bogat in vitamina C, patrunjelul ajuta la protejarea impotriva problemelor inflamatorii, cum ar osteoartrita si artrita reumatoida.
  • Respiratie urat mirositoare (halitoza): Respiratia urat mirositoare este de obicei un semn al unui colon toxic. Daca nu este prea avansat, sucul de patrunjel este un remediu perfect pentru curatarea si purificarea mediului toxic. Prin detoxifierea colonului, se vindeca si alte afectiuni din organism.
  • Probleme ale tractului urinar, rinichi si bila: In patrunjel sunt prezenti 2 compusi care ajuta la cresterea fluxului de urina, care indeparteaza bacteriile cauzatoare de infectii la nivelul tractului urinar. In acelasi timp, ajuta la detoxifierea si eliminarea toxinelor din organism prin urinare. Efectul diuretic ajuta la prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, fiere si a altor probleme ale tractului urinar.
  • Balonare si retentie de apa: Ciugulind patrunjel in zilele dinaintea menstruatiei, acesta contribuie la eliminarea lichidului in exces care cauzeaza balonare si retentie de apa.
  • Cancer: Concentratia ridicata de antioxidanti (monoterpene, poliacetilene) ajuta la neutralizarea agentilor cancerigeni, cum ar fi fumul de tutun. De asemenea, este un bun remediu pentru infectiile pulmonare si astm.
  • Radicali liberi: radicalii liberi (cauzatori de cancer) se gasesc din abundenta in alimentele prajite. Consumul de patrunjel proaspat va reduce daunele radicalilor liberi.

Intarirea sistemului imunitar

  • Continutul ridicat de vitamina C (mai mare decat cel al portocalelor) si prezenta altor compusi intaresc sistemul imunitar.
  • Sanatatea inimii: Acidul folic din patrunjel este un nutrient necesar sanatatii cardiovasculare. In mod specific ajuta la protejarea vaselor de sange si reduce riscul atacului de cord, prin transformarea homocistinei cu potential periculos in molecule inofensive.
  • Tulburari ale ciclului menstrual: Prezenta uleiului apiole in patrunjel, care este un constituent al hormonilor sexuali feminini estrogeni, il fac eficient in reglarea menstrelor.
  • Planta aromata: cand gatesti paste, in loc sa adaugi sare in apa, adauga patrunjel tocat. Fitonutrientii eliberati in apa prin fierbere vor fi absorbiti in paste. Cu siguranta este o alegere mai buna decat sarea.
  • Sanatatea ochilor: Cantitatea ridicata de carotenoide (precursor al vitaminei A) face din patrunjel un aliment deosebit de eficient in vindecarea afectiunilor oculare. Adauga o legatura de patrunjel in sucul zilnic pentru a avea rezultate.
  • Vindecarea ranilor: Excelenta sursa de histidina, acest aminoacid este necesar pentru cresterea si repararea tesuturilor. Sucul de patrunjel este indicat pentru vindecarea ranilor sau a unei interventii chirurgicale.
  • Cresterea parului: prepara un piure de patrunjel dintr-o legatura mare de patrunjel si aplica-l pe scalpul umed, si lasa-l sa actioneze timp de aproximativ o ora. Clateste, samponeaza si clateste din nou. Consumand in acelasi timp suc de patrunjel intern, ajuta la cresterea parului.
suc de patrunjel cu telina, castravete, kale, lamaie si mar

Suc de patrunjel cu telina, castravete, kale, lamaie si mar

Patrunjelul – Sfaturi de consum

Patrunjelul cret este mai predispus la colectarea prafului si a murdariei. Inainte de consum se inmoaie in apa cu o lingura de otet de mere si putina sare timp de 10 minute, dupa care se clateste bine.

Desi patrunjelul este un element remarcabil pentru vindecare, nu este suficient sa-l consumi in cantitati mici (2-3 ramurele pe zi), de aceea este indicat consumul de suc (ai nevoie de un storcator bun pentru a extrage sucul proaspat de patrunjel). Incearca sucul de patrunjel in combinatie cu sucul altor legume verzi si nu numai.

Francezii si grecii cunosc beneficiile consumului de patrunjel si usturoi. Atunci cand se consuma impreuna, ofera un impuls sinergetic sistemului imunitar si ajuta la digestie, fiind in acelasi timp antibiotic, antiviral, antifungic.

Iata reteta mea preferata de dressing pentru salata cu patrunjel si usturoi:

  • 5 catei de usturoi tocati marunt sau zdrobiti
  • 5 linguri de patrunjel proaspat tocat fin
  • 5 linguri de pesmet
  • 2-3 linguri de ulei de masline sau ulei de seminte de in
  • 1/2 lingurita de ulei de susan pentru aroma
  • suc de la o lamaie
  • sare de Himalaya
  • piper negru proaspat macinat

Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mare si se face o pasta. Dressing-ul de salata obtinut se depoziteaza intr-un vas etans in frigider si se foloseste cand este necesar.

Atentie: Sucul de patrunjel este foarte puternic, asa ca, daca esti la inceput, nu consuma mai mult de 30 de ml pe zi. Ai grija, in special, daca nu ai facut nici o cura de detoxifiere. Femeile gravide ar trebui sa evite consumul de suc de patrunjel si sa consume doar patrunjelul ca atare.

Sa ne citim sanatosi!

Care este gandul tau?