Papadia – planta medicinala folosita in peste 30 de afectiuni

Papadia (in latina Taraxacum officinale) este o planta medicinala erbacee, perena, prezenta in toata tara in locuri insorite sau semiumbrite, in pasuni, fanete, poieni, locuri necultivate, in culturi, pe margine drumurilor de la campie pana in zona subalpina. Vegeteaza pe soluri revene, pana la reavan-jilave, slab aprovizionate sau mijlociu aprovizionate cu azot. Popular de mai numeste buha, cicoare, crestățea, floarea-broastei, floarea-gainii, floarea-malaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori galbene, galbinele grase, gușa-găinii, lăptucă, lilicea, ochiul-boului, ouăle-gainilor, pana-vizgoiului, papa găinii, papalungă, pui de gâscă, turci. Dacii o numeau popedula, prăpădula, păpădulă, păpădie.

Compozitia chimica a papadiei

Partile aeriene contin gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, ulei volatil, colină, glucoza, polioze, flobafene, acid tartric, substante proteice, substante antibiotice, alcooli triterpenici, carotenoide, xantofile, xantofile, flavoxantine, vitaminele A, B, C, D, saruri de azot, calciu, fosfati, etc.

Papadia in alimentatie

Primavara, frunzele de papadie se consuma proaspete sub forma de salata sau in supe si ciorbe. Mugurii florali se pot mura in otet. In unele tari apusene, prin acest procedeu se obtine un surogat de capere. Inflorescentele se folosesc in unele zone la aromatizarea lichiorurilor, la prepararea unui sirop de papadie. (vezi reteta aici) la aromatizarea lichiorurilor si la prepararea unui vin.

Recoltare papadie – Planta intreaga se recolteaza primavara inainte si la inceputul infloririi. Partile aeriene sau numai frunzele se recolteaza primavara prin martie-aprilie. Radacina se recolteaza toamna, in septembrie-noiembrie sau primavara de timpuriu. Uscarea se face la umbra in strat subtire in locuri foarte bine aerate. Pentru tratarea multor afectiuni, frunzele se folosesc proaspete, imediat dupa cules.

Papadia – Beneficii pentru sanatate

Radacina si partile aeriene ale papadiei au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara culta si traditionala:

  • stimuleaza secretiile salivare si prin act reflex sau direct, secretiile gastrice si intestinale
  • activeaza procesele de eliminare a toxinelor din sange,
  • mareste cantitatea de urina eliminata,
  • scoate acidul uric din organism,
  • modifica peristaltismul normal al ureterelor in crizele de calculoza renala, asigurand tranzitul calculilor sau al cristalelor dislocate si eliminarea lor,
  • stimuleaza pofta de mancare,
  • aprovizioneaza organismul cu vitamine – A, B, C, D si saruri minerale.

Papadia este recomandata in angiocolita cronica, congestia ficatului, insuficienta hepatica, litiaza biliara, hepatita, hipercolesterolemie, litiaza renala, insuficienta renala, afectiuni ale cailor urinare, oligurie, tulburari circulatorii (cianoza, varice), obezitate, constipatie, fermentatii intestinale (enterocolite), hemoroizi, anemie, astenie, scorbut, celulita, pletora, paludism, entorse, pecingine, pistrui, negi, cataracta, acnee, boli endocrine. Pe langa acestea, medicina traditionala mai foloseste planta pentru stimularea secretiei pancreatice, in tratamentul cancerului si ca purgativ usor  in prevnirea constipatiilor.

Ceai de papadie pentru uz intern

Pentru tratarea unor afectiuni vasculare, pentru stimularea poftei de mancare, in dischinezie biliara, afectiuni cronice ale aparatului urinar, guta cu eliminarea toxinelor din organism, se consuma infuzie din 1-2 lingurite planta intreaga (frunze, rizom, radacina) uscata si maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai de papadie pe zi.

Pentru tratarea insuficientei hepatice, tulburarilor digestive, se consuma decoct din 1-2 lingurite de pulbere obtinuta din planta intreaga, la o cana de 250 ml cu apa. Se fierbe 5 minute si se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de papadie pe zi.

Pentru tratarea varicelor, ulcerului varicos, colecistitei, se consuma infuzie din 2 lingurite de planta la o cana de apa.

Pentru tratarea eczemelor, se foloseste un decoct din 1-2 lingurite de pulbere de radacina, la 250 ml de apa. Se fierbe 5-10 minute. Se beau 1-2 cani de ceai de papadie pe zi.

Pentru tratarea obezitatii, se prepara un decoct din 1 lingurita amestec de pulbere de papadie (40g), frunze mesteacan (20g), flori de soc (15g), volbura sau scoarta de crusin (25g) la o cana cu apa. Se fierbe 5-10 minute. Se lasa acoperit 15 minute si se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai de papadie pe zi, caldut, neindulcit, intre mese. Cura dureaza cel putin o luna.

In mediul rural, pentru tratarea bolilor de ficat si imbunatatirea circulatiei, se consuma infuzie de frunze de papadie. Se bea in loc de apa.

Pentru tratarea anemiei, angiocolitei, in arteroscleroza, artrita, astenie, boli endocrine, colica hepatica, litiaza renala si vezicala, congestie hepatica, eczeme, guta, hemoroizi, hepatita cronica, obezitate, oligurie, afectiuni renale si ale cailor urinare, urticarie si pentru stimularea poftei de mancare:

  • cura facuta primavara cu salata din frunze tinere de papadie
  • suc de radacina de papadie recoltata toamna
  • tinctura din radacina de papadie, cate 15-20 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, diluate cu apa.

Ceaiul de papadie, sucul si radacina in tratamente pentru uz extern

Pentru a trata cataracta, se face un decoct din tije florale, frunze si muguri. Cu solutia obtinuta, se spala corneea, folosind un tampon de vata sterilizata.

Pentru extirparea negilor, sucul alb al plantei se aplica pe locul afectat de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea reumatismului, papadia se foloseste in cataplasme. Din radacina de papadie bine pisata, se prajeste in smantana proaspata. Se intinde crema astfel obtinuta pe o frunza de brusture, apoi se pune pe locul dureros si se leaga cu o panza sau tifon. Se tine 24 de ore. Tratamentul se repeta pana ce trece durerea.

Articol etichetat cu:,

Ganduri si impresii pentru "Papadia – planta medicinala folosita in peste 30 de afectiuni":

  1. Jorjette C Miruna
  2. Jorjette C Alex
  3. Jorjette C cristina
  4. Jorjette C cezar

Care este gandul tau?