Tipurile de pamant folosite la producerea rasadurilor

producerea rasadurilor

Solurile de pe teritoriul țării noastre corespund în mare parte cerințelor majorității plantelor de grădină,. Oricum , cel ce cultivă are posibilitatea de a alege speciile potrivite pentru fiecare tip de sol, sau poate să îmbunătățească unele însușiri ale solurilor, corespunzătoare unor cerințe speciale – adaos de gunoi de grajd, mraniță, îngrășăminte minerale – pentru producerea rasadurilor.

Majoritatea plantelor floricole preferă solurile mijlocii, nisipo-lutoase. Unele dintre ele dau rezultate bune și pe solurile ceva mai grele, cum ar fi crizantema, garoafa, mixandra, stânjenelul, nalba decorativă, etc. Alte flori, cum ar fi gladiola, tuberoza, centaurea, se adaptează mult mai bine la soluri ușoare , cu o afânare bună  și capacitate de scurgere a apei.

La producerea rasadurilor de flori este nevoie de mai multe tipuri de pamanturi – mraniță, țelină, pământ de frunze, care se preapara foarte simplu acasa. Toate aceste tipuri amestecate în diferite proporții, și cu adaos de nisip, acestea servesc la efectuarea substratului în care se seamănă și se repică răsadurile speciilor mai pretențioase.

Tipuri de pământuri folosite la producerea rasadurilor

producerea rasadurilor

Mranița se formează în timp – 2-3 ani – din procesul de fermentare a gunoiului de grajd, care se transformă într-un pământ foarte gras și de culoare aproape neagră. Această este cu atât mai bună cu cât în amestecul ei se află mai multe tipuri de bălegar (găinaț de pui, balegă de vacă, cal, porc, capre…)

Pământul de frunze pentru producerea rasadurilor rezultă din descompunerea frunzelor adunate pe timp de toamnă și adunate în gropi sau grămezi. Durata de transformare este de 2-3 ani, ca și în cazul mraniței.

Țelina rezultă din bradele înțelenite în mod natural sau de la defrișarea locurilor unde a fost trifoi sau lucernă. Brazdele înierbate se scot de la adâncimea de 10-12 cm și se clădesc în șire sau grămezi, iar peste 8-12 luni, pământul se cerne și se folosește în amestecurile pentru prepararea rasadurilor.

cum se prepara pamantul pentru rasaduri

Pământul de pădure se ia de sub copacii din păduri, de la suprafață până la adâncimea de aproximativ 10 cm, împreună cu o parte din resturile vegetale de deasupra – ramuri subțiri, lăstari, frunze. Acesta se folosește imediat, sau, mai bine, după 1-2 ani de depozitare.

Nisipul se folosește la amestecurile de pământuri pentru prepararea rasadurilor sau la înrădăcinarea butașilor. Acesta trebuie să provină din albiile râurilor, deoarece nisipul de carieră conține deseori o serie de oxizzi toxici pentru plante.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Tipurile de pamant folosite la producerea rasadurilor”

  1. Multumesc pentru informatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *