Paltinul – beneficii pentru sanatate, generalitati, mituri la romani

Paltinul este un arbore foios ce provine din Europa, dar poate fi gasit peste tot in jurul lumii. Exista 3 tipuri de baza de paltin – paltin argintiu (Acer saccharinum), paltin de camp (Acer platanoides) si paltin de munte (Acer pseudoplatanus)

Paltinul – Generalitati

Paltinul necesita un sol fertil, umed, bine drenat si are nevoie de soare pentru a se dezvolta cu succes. De obicei creste in apropierea raurilor si a lacurilor, insa nu este o regula generala. Oamenii cultiva acest copac in scopuri ornamentale si ca o sursa de lemn de inalta calitate.

Paltinul are radacina pivotanta, superficiala. Tulpina inalta, de pana la 25 de m, cu ritidon timpuriu, subtire, brun intunecat sau cenusiu brun, crapat in lung si transversal. Scoarta neteda, cenusie, are striatiuni albicioase in lung. Mugurii sunt ovoizi sau globulosi. Coroana este ovoidala, deasa. Frunzele de paltin sunt palmat-lobate, din 5-7 lobi, verzi pe partea inferioara, cu suc laptos. Florile galben verzui sunt grupatein inflorescente corimbiforme. Fructele, disamare, au nucule turtite si aripioare divergente, pendule. Paltinul are crestere rapida in tinerete.

Paltinul este un simbol al sperantei, protectiei, al puterii, vesniciei si divinitatii. In salbaticie, poate supravietui intre 150 si 600 de ani.

Paltinul – Beneficii pentru sanatate

Fructele, scoarta, florile si seva paltinului de camp au utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Fructelor li se atribuie proprietati astringente, antidizenterice. Scoartei de paltin i se atribuie proprietati astringente, antidizenterice, antidiareice, hemostatice si cicatrizante. Florilor de paltin li se atribuie proprietati tonifiante si stimulatoare pentru activitatea cardiaca. Seva de paltin are insusiri mineralizatoare, tonifiante, depurative, stimuland eliminarea toxinelor din sange. Seva de paltin e recomanda persoanelor anemice si convalescentilor.

Pentru tratarea dizenteriei, se prepara un decoct din 1 lingura de fructe de paltin uscate la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea diareei, dizenteriei, hemoragiilor interne usoare, afectiunilor cardiace usoare, se recomanda un decoct din 1 lingurita pulbere de scoarta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea copiilor si adultilor debili, anemici sau in stare de convalescenta, se consuma seva proaspata de paltin, extrasa din tulpina primavara. Copiii iau de 3 ori pe zi cate 100 ml, iar adultii de 3 ori pe zi cate 150-200 ml.

Pentru tratarea de litiaza biliara colecisto-coledociana, colestaza intra si extra hepatica, nevralgie sciatica, herpes zoster intercostal si ca remediu de drenaj in procese degenerative organice in stadiul initial, cu rol de indepartare a substantelor toxice din sange si limfa, se recomanda macerat de muguri de paltin in solutie hidroglicero-alcoolica 1 DH. Se iau 30-40 de picaturi o data pe zi. Tratamentul dureaza aproximativ 40 de zile.

Pentru tratarea ranilor, se recomanda extern un ceai de paltin preparat din 2 linguri de scoarta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara si se fac spalaturi locale.

Recoltare

Fructele de paltin se recolteaza atunci cand ajung la maturitatea fiziologica. Florile se culeg in perioada infloritului, in lunile aprilie-mai. Scoarta se recolteaza primavara sau toamna de pe ramurile de 2-3 ani. Se taie in fragmente mici si se usuca. Seva de paltin se obtine primavara, prin incrustarea tulpinilor si prinderea unui dispozitiv de curgere in borcan sau sticla.

Paltinul in alimentatie

Din seva obtinuta primavara din paltinul de camp sau cel de munte, prin increstarea scoartei, in unele regiuni se face must, vin si chiar zahar. Un singur arbore elimina in luna martie pana la 10-12 l de seva.

Ciobanii pun frunze de paltin de munte deasupra vaselor in care tin branza pentru a impiedica mucezirea.

Paltinul – mituri si legende la romani

Paltinul se numără printre copacii sacri. Unde se află el, construiește Stefan Cel Mare o biserică. Din lemnul lui se cioplește toaca pe care o bate fătul pentru a-i anunța pe creștini că începe serviciul divin.

În basme și în balade în vârful paltinului are loc înmormântarea suspendată, sau se așează copiii care și-au pierdut mama.

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Paltinul – beneficii pentru sanatate, generalitati, mituri la romani":

  1. Jorjette C Victor
  2. Jorjette C Ioan

Care este gandul tau?