Paltinul – beneficii pentru sanatate, generalitati, mituri la romani

paltinul copac beneficii pentru sanatate

Paltinul este un arbore foios ce provine din Europa, dar poate fi gasit peste tot in jurul lumii. Exista 3 tipuri de paltin – paltin argintiu (Acer saccharinum), paltin de camp sau artar (Acer platanoides) si paltin de munte (Acer pseudoplatanus). Paltinul de camp mai este denumit si artar.

Paltinul – Informatii utile ~ Generalitati

paltinul

Paltinul necesita un sol fertil, umed, bine drenat si are nevoie de soare pentru a se dezvolta cu succes. De obicei creste in apropierea raurilor si a lacurilor, insa nu este o regula generala. Oamenii cultiva acest copac in scopuri ornamentale si ca o sursa de lemn de inalta calitate.

Paltinul are radacina pivotanta, superficiala. Tulpina inalta, de pana la 25 de m, cu ritidon timpuriu, subtire, brun intunecat sau cenusiu brun, crapat in lung si transversal. Scoarta neteda, cenusie, are striatiuni albicioase in lung. Mugurii sunt ovoizi sau globulosi. Coroana este ovoidala, deasa. Frunzele de paltin sunt palmat-lobate, din 5-7 lobi, verzi pe partea inferioara, cu suc laptos. Florile galben verzui sunt grupatein inflorescente corimbiforme. Fructele, disamare, au nucule turtite si aripioare divergente, pendule. Paltinul are crestere rapida in tinerete.

Paltinul este un simbol al sperantei, protectiei, al puterii, vesniciei si divinitatii. In salbaticie, poate supravietui intre 150 si 600 de ani.

15 curiozități despre paltin

  1. Paltinul face parte din familia Aceraceae și este originar din Asia.
  2. În mod tradițional, coaja scoarței de paltin a fost utilizată ca sursă de culoare pentru țesături și alimente.
  3. Paltinul este o sursă bogată de zahăr, care poate fi extras prin tăierea tulpinii și colectarea sevei.
  4. Această sevă poate fi folosită pentru a produce sirop de arțar, care este utilizat în special în Canada și SUA.
  5. Foițele de paltin pot fi folosite ca înlocuitor al ceaiului, deoarece conțin substanțe care au proprietăți antiseptice și antivirale.
  6. Este un copac foarte longeviv, putând trăi până la 600 de ani.
  7. Există peste 128 de specii de paltini, printre care se numără și cel mai mare copac din lume, paltinul uriaș (Acer saccharum).
  8. Unele specii de paltin au frunzele cu un design extrem de frumos, care își schimbă culoarea în timpul anotimpurilor, precum paltinul japonez (Acer palmatum).
  9. De-a lungul istoriei, lemnul de paltin a fost utilizat pentru a construi instrumente muzicale, mobilă și chiar și avioane.
  10. În timpul primăverii, florile de paltin produc polen care poate provoca alergii la unele persoane.
  11. Paltinul este considerat un simbol al optimismului și speranței în cultura japoneză.
  12. În medicina tradițională, scoarța de paltin este utilizată pentru a trata infecțiile și inflamațiile.
  13. Paltinii sunt importanți pentru multe specii de insecte, inclusiv fluturi și gândaci.
  14. Pe lângă utilizarea lor în producția de sirop de arțar, paltinii sunt importanți și în industria de mobilă și a hârtiei.
  15. Datorită frumuseții și variației sale, este o alegere populară pentru amenajarea grădinilor și a parcurilor.
paltinul copac beneficii pentru sanatate

Paltinul – Beneficii pentru sanatate

Fructele, scoarta, florile si seva paltinului de camp au utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Fructelor li se atribuie proprietati astringente, antidizenterice. Scoartei de paltin i se atribuie proprietati astringente, antidizenterice, antidiareice, hemostatice si cicatrizante. Florilor de paltin li se atribuie proprietati tonifiante si stimulatoare pentru activitatea cardiaca. Seva de paltin are insusiri mineralizante, tonifiante, depurative, stimuland eliminarea toxinelor din sange. Seva de paltin e recomanda persoanelor anemice si convalescentilor.

Remedii naturale cu paltin pentru diverse afectiuni

Pentru tratarea dizenteriei, se prepara un decoct din 1 lingura de fructe de paltin uscate la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea diareei, dizenteriei, hemoragiilor interne usoare, afectiunilor cardiace usoare, se recomanda un decoct din 1 lingurita pulbere de scoarta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea copiilor si adultilor debili, anemici sau in stare de convalescenta, se consuma seva proaspata de paltin, extrasa din tulpina primavara. Copiii iau de 3 ori pe zi cate 100 ml, iar adultii de 3 ori pe zi cate 150-200 ml.

Pentru tratarea de litiaza biliara colecisto-coledociana, colestaza intra si extra hepatica, nevralgie sciatica, herpes zoster intercostal si ca remediu de drenaj in procese degenerative organice in stadiul initial, cu rol de indepartare a substantelor toxice din sange si limfa, se recomanda macerat de muguri de paltin in solutie hidroglicero-alcoolica 1 DH. Se iau 30-40 de picaturi o data pe zi. Tratamentul dureaza aproximativ 40 de zile.

Pentru tratarea ranilor, se recomanda extern un ceai de paltin preparat din 2 linguri de scoarta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara si se fac spalaturi locale.

Recoltare – Cand se culeg produsele paltinului

Fructele de paltin se recolteaza atunci cand ajung la maturitatea fiziologica. Florile de paltin se culeg in perioada infloritului, in lunile aprilie-mai. Scoarta se recolteaza primavara sau toamna de pe ramurile de 2-3 ani. Se taie in fragmente mici si se usuca. Seva de paltin sau seva de artar se obtine primavara, prin incrustarea tulpinilor si prinderea unui dispozitiv de curgere in borcan sau sticla.

Cum se colecteaza seva de artar sau paltin de camp

Paltinul in alimentatie

Din seva obtinuta primavara din paltinul de camp sau paltinul de munte, prin increstarea scoartei, in unele regiuni se face must, vin si chiar zahar. Un singur arbore de paltin elimina in luna martie pana la 10-12 l de seva.

Ciobanii pun frunze de paltin de munte deasupra vaselor in care tin branza pentru a impiedica mucezirea.

Paltinul in traditii si legendele romanesti

Paltinul se numără printre copacii sacri. Unde se afla el, construia Stefan Cel Mare o biserică. Din lemnul lui se cioplește toaca pe care o bate pentru a-i anunța pe creștini că începe serviciul divin.

În basme și în balade în vârful paltinului are loc înmormântarea suspendată, sau se așează copiii care și-au pierdut mama.

  1. Legenda Bradului Păltinișului: se spune că în Păltiniș a existat odată un paltin imens, pe care localnicii îl considerau sfânt și îl numeau Bradul Păltinișului. Oamenii credeau că paltinul avea puteri magice și îi aducea noroc celor care îl atingeau sau se rugau lângă el.
  2. Legenda Fecioarei Maria și a paltinului: se spune că Fecioara Maria a călătorit prin pădurea de paltini și s-a oprit sub un copac mare și frumos. Acolo a luat o pauză și a băut dintr-un izvor de apă rece. De atunci, copacul a fost numit “Paltinul Fecioarei Maria”.
  3. Legenda “Paltinul păcălit”: se spune că un bătrân care locuia lângă un paltin a observat că, atunci când cineva se apropia de copac și îi spunea ceva frumos, frunzele se mișcau într-un mod ciudat. Bătrânul a început să-i păcălească pe trecători spunându-le să vorbească cu copacul și să-i spună ceva frumos, iar apoi să-i dea bani. Astfel, paltinul a devenit cunoscut ca “Paltinul păcălit”.
  4. Legenda “Paltinul Îndrăgostiților”: se spune că un tânăr și o fată îndrăgostiți se întâlneau mereu sub un paltin mare și frumos. De fiecare dată când se întâlneau, se jurau unul altuia că se vor iubi întotdeauna. După ce au murit, copacul a fost numit “Paltinul Îndrăgostiților” și se spune că dragostea lor trăiește în continuare în frunzele și ramurile copacului.
  5. Legenda “Paltinul cel vechi”: se spune că într-un sat a existat un paltin uriaș, care a fost plantat de către strămoșii locuitorilor. Copacul a crescut de-a lungul secolelor și a fost considerat un simbol al înțelepciunii și al vechimii. Oamenii îl vizitau adesea și se rugau lângă el, sperând să primească înțelepciunea și puterea strămoșilor lor.

15 superstiții despre paltin

Iată câteva superstiții și credințe populare legate de paltin:

  1. Paltinul este considerat un copac sacru care protejează locul în care se află.
  2. Se spune că dacă un paltin este tăiat sau distrus, aduce ghinion și neliniște în casă.
  3. Paltinul este considerat un simbol al tinereții și al longevității.
  4. Se crede că dacă plantezi un paltin în curtea casei tale, îți va aduce noroc și sănătate.
  5. În unele regiuni, paltinul este considerat un copac care protejează împotriva vrăjilor și a farmecelor.
  6. Dacă te așezi sub o creangă de paltin, se crede că vei avea parte de noroc și îți vei îndeplini dorințele.
  7. În timpul furtunilor, paltinul este considerat un refugiu sigur, deoarece crede-se că este protejat de zei și spiritelor.
  8. Se spune că femeile însărcinate ar trebui să evite să stea sub un paltin, deoarece se crede că copilul lor va fi născut cu probleme de sănătate.
  9. În alte culturi, este considerat un copac al dragostei și al fidelității, iar stejarul este considerat un copac al puterii și al demnității.
  10. Dacă faci un foc din lemne de paltin, se crede că acesta va îndepărta spiritele rele și ghinionul.
  11. Se crede că frunzele de paltin pot fi folosite pentru a proteja casele împotriva furtunilor și a altor dezastre naturale.
  12. În trecut, se credea că dacă paltinul din fața casei tale avea multe ghinde, acest lucru semnifica faptul că vei avea un an bogat și prosper.
  13. În unele culturi, paltinul este considerat un simbol al fertilității și al înfloririi.
  14. Se spune că dacă o femeie își leagă o panglică roșie în jurul unui paltin, își va găsi sufletul pereche.
  15. În unele tradiții, paltinul este asociat cu zeul vânătorii și al pădurii, iar tăierea sau distrugerea lui poate provoca mânia zeului și aduce ghinion.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Paltinul – beneficii pentru sanatate, generalitati, mituri la romani”

  1. Recoltarea se face facand 2-3 gauri cu un burghiu de 6 in care se introduc paie de suc ce se vor scurge intr-o sticla (va avea de asemenea dopul gaurit). In felul acesta se raneste putin copacul (nu este gaura atat de mare ca a celor din film si protejam mai bine seva de eventuale impuritati / musculite in timpul colectarii. Nu se mai da inca o gaura pt galeata. O sarma in jurul copacului de care va fi prinsa sticla este suficienta. Desigur ca aceeasi metoda poate fi folosita si la mesteacan.

    1. Multumim din suflet pentru aceste informatii atat de utile si pretioase!

  2. Excelent articol. Faci parte dintre acei fericiti care au descoperit simbioza omului cu natura si ii recunosti puterea. Iti doresc o viata lunga, la fel de frumoasa ca cea pe care o duci acum.

    1. Multumesc din suflet! Intr-adevar, sunt o fericita si sper ca toti oamenii sa aleaga sa fie fericiti. In sanul naturii, aceasta ne mangaie si ni se destainuie.

      O viata minunata tuturor!

  3. Bun articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *