Paducelul – beneficii si proprietati! Prepara vin de paducel

Paducelul (Crateagus Oxycanthus) este cunoscut și sub numele de Copacul Înflorit, gherghinar sau ghimpele alb. Acest arbust cu frunze căzătoare, ca niște lobi zimțați, are ciorchini denși de flori albe la sfârsitul primăverii și fructele-i sunt roșii. Florile sunt formate din 5 petale – număr sacru.

În timpul primului război mondial, frunzele tinere de paducel erau înlocuitori pentru ceai și tutun, iar semințele erau măcinate în loc de cafea.

Cand se recolteaza florile, frunzele si fructele de paducel

Florile si buchetele de flori cu frunze se recolteaza pe timp uscat, la inceputul deschiderii florilor. Frunzele se recolteaza din mai pana in iulie. Fructele se culeg cand sunt rosii, din septembrie pana in noiembrie. Se culeg fara codite.

Frunzele si florile se usuca la umbra, in strat subtire. Fructele se usuca la soare, in strat subtire.

Paducelul – beneficii pentru sanatate

Fructele de paducel sunt o sursa de acid citric, acid cratagolic, bioflavonoide, taninuri, glavone, glicozide, zahar, minerale, acid tartric, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 si C. Sunt cunoscute pentru efectul astringent, antispasmodic, cardiotonic, carminativ, diuretic, sedativ, stimulent si vasodilatator.

Paducelul este folosit in caz de angina, miocardita, ateroscleroza, afectiuni nervoase, cum ar fi insomnia si pentru diaree. De asemenea este indicat pentru consolidarea vaselor de sange, in caz de insuficienta vasculara sau cheaguri de sange si pentru refacerea peretelui muscular cardiac.

Fructele de paducel sunt un puternic tonic cardiac, utile pentru aproape orice tip de boală a inimii. Cei cu probleme ale colesterolului și cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de paducel. Fructele ajută la digestie și sunt folosite pentru pofta de mâncare. Consumul pe o perioadă mai lungă de timp ajută la scăderea tensiunii arteriale. Semințele roșii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi și insomnie. Fructele sunt fierte la foc mic sau se fac tinctură. Fierbeți la foc mic 2 lingurițe de fructe de păducel la o cană de apă, timp de 20 de minute. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Din flori se face ceai pentru inimă – la o cană de apă fiartă se adaugă 2 lingurițe de flori uscate de paducel și se lasă 20 de minute să se infuzeze – doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Pentru a beneficia  la maxim de beneficiile fructelor de paducel, se pot consuma proaspete.

Părți folosite: florile și fructele

Paducelul in uzul intern

Pentru tratarea, in general, a afectiunilor cardiace cu substrat nervos, se prepara o infuzie din o lingurita de flori cu frunze maruntite sau fructe peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se bea fractionat pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea afectiunilor cardiace cu substrat nervos, hipertensiune arteriala, tulburari de menopauza, se prepara:

  • o infuzie din 1 lingurita amestec flori, frunze si fructe la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se bea pe parcursul zilei inainte de mesele principale.
  • tinctura din 20 g planta maruntita (flori, frunze, fructe) la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic. Se strecoara si se iau de 3 ori pe zi cate 10-15 picaturi inainte de mese.

Pentru tratarea anginei pectorale, se consuma infuzie sau tinctura, din flori, frunze si fructe, pregatite ca mai sus. Infuzia se bea in timpul crizei sau preventiv.

Pentru combaterea insomniei, se recomanda infuzie sau tinctura din flori si frunze uscate. Se beau 10-15 picaturi seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea nevrozei cardiace, in aritmie, afectiuni aortice, stari de iritabilitate la femei, se consuma pulbere provenita prin uscarea si macinarea fructelor. Se ia de 3 ori pe zi cate un varf de cutit (2-5 g).

Pentru tratarea insuficientei coronariene (cardiopatie ischemica) se face:

  • infuzie din 1 lingurita flori, frunze si fructe, peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se bea in timpul crizei sau preventiv.
  • tinctura, pregatita ca mai sus. Se consuma cate 15-20 de picaturi de 3 ori pe zi, inainte de mese.

Pentru tratarea aritmiilor cardiace, se prepara infuzie din 1 lingurita frunze, flori si fructe pregatite ca mai sus. Se consuma pe tot parcursul zilei. Cura dureaza pana la disparitia extrasistolelor.

Empiric, decoctul fructelor de paducel se foloseste in unele zone ale tarii pentru tratarea diareei si bolilor de rinichi, iar ceaiul din flori contra insomniilor, in bolile de inima si de ficat.

Paducelul in uzul extern

Pentru tratarea clavusului (batatura), se prepara un decoct din 2-3 linguri de frunze si ramuri maruntite la 200 ml de apa. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se acopera si se lasa la racit 20-30 de minute. Se aplica comprese si cataplasme.

Paducelul – Utilizări magice

Paducelul este floarea clasică folosită la decorarea armindenului (nume popular al zilei de 1 mai – considerată ca început al primăverii). O plantă a fertilității, își găsește locul pe la nunți sau la sărbătoarea primăverii de 1 mai, precum și în ritualurile făcute pentru plantații.

Baghetele făcute din lemn de paducel au o mare putere. Florile sunt un simbol al erotismului. Se utilizează paducelul pentru fertilitate, protectie, apărare și castitate. Paducelul este un copac sacru pentru zâne și face parte din triada copacilor zânelor : stejarul, frasinul și păducelul, și atunci când aceștia cresc împreună se spune că se pot vedea zânele.

Cum se prepara vin din fructe de paducel acasa

Ingrediente necesare pentru vin de paducel:

  • 2 kg de fructe de paducel
  • 500 g de stafide tocate (optional)
  • 1,25 kg de zahar
  • suc de la o lamaie
  • 4 l de apa
  • 15 g de drojdie

Mod de preparare

Se curata fructele de tulpini si se spala in apa rece. Se pun fructele intr-un vas mai mare cu cei 4 litri de apa si se acopera cu un tifon cateva ore, apoi, dupa ce te-ai spalat bine pe maini, e momentul sa zdrobesti fructele.

Vin de paducel

Vin de paducel

Dupa ce le-ai zdrobit, adauga stafidele tocate si sucul de lamaie si lasa 24 de ore intr-o galeata acoperita cu un prosop de bucatarie. Dupa cele 24 de ore, se amesteca zaharul si cand acesta s-a dizolvat, se pune si drojdia. Se pastreaza acoperit vasul timp de 7-9 zile la cald, dupa care se strecoara intr-o damigeana care se inchide cu un dop cu serpentina si se lasa uitata intr-un colt al pivnitei o luna de zile, dupa care se trage intr-o alta damigeana (sedimentul ramane la fund) si se mai lasa inca 2 luni. Inainte de a fi tras in sticle, trebuie sa te asiguri ca vinul de paducel s-a oprit din fermentare. Este foarte important ca procesul de fermentare sa fie gata pentru ca altfel pot exploda sticlele.

Fructele de paducel pot fi pastrate in miere de albine, pot fi transformate in dulceata sau jeleu. De asemenea paducelul este folosit cu succes in prepararea sosurilor.

Articol etichetat cu:, , , , ,

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.