Paducelul ~ Beneficii si proprietati + Reteta vin de paducel

Paducelul (Crateagus Oxycanthus) este cunoscut și sub numele de Copacul Înflorit, gherghinar sau ghimpele alb. Acest arbust cu frunze căzătoare, ca niște lobi zimțați, are ciorchini denși de flori albe la sfârsitul primăverii și fructele-i sunt roșii. Florile sunt formate din 5 petale – număr sacru.

În timpul primului război mondial, frunzele tinere de paducel erau înlocuitori pentru ceai și tutun, iar semințele erau măcinate în loc de cafea.

Cand se recolteaza florile, frunzele si fructele de paducel

Florile si buchetele de flori de paducel cu frunze se recolteaza pe timp uscat, la inceputul deschiderii florilor. Frunzele se recolteaza din mai pana in iulie. Fructele de paducel se culeg cand sunt rosii, din septembrie pana in noiembrie. Se culeg fara codite.

Frunzele si florile de paducel se usuca la umbra, in strat subtire. Fructele de paducel se usuca la soare, in strat subtire.

Paducelul – proprietati si beneficii pentru sanatate

Fructele de paducel sunt o sursa de acid citric, acid cratagolic, bioflavonoide, taninuri, glavone, glicozide, zahar, minerale, acid tartric, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 si C. Sunt cunoscute pentru efectul astringent, antispasmodic, cardiotonic, carminativ, diuretic, sedativ, stimulent si vasodilatator.  Fructele de paducel au efect calmant, amelioreaza dismenoreea și are beneficii asupra vederii.

Paducelul este folosit in caz de angina, miocardita, ateroscleroza, afectiuni nervoase, cum ar fi insomnia si pentru diaree. De asemenea este indicat pentru consolidarea vaselor de sange, in caz de insuficienta vasculara sau cheaguri de sange si pentru refacerea peretelui muscular cardiac. Fructele de paducel sunt comestibile si pot fi consumate proaspete.

Fructele de paducel sunt un puternic tonic cardiac, utile pentru aproape orice tip de boală a inimii. Cei cu probleme ale colesterolului și cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de paducel. Fructele de paducel ajută la digestie și sunt folosite pentru pofta de mâncare. Consumul de fructe de paducel pe o perioadă mai lungă de timp ajută la scăderea tensiunii arteriale. Semințele roșii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi și insomnie. Fructele de paducel se consuma proaspete, sunt fierte la foc mic pentru a prepara ceai de paducel sau se folosesc pentru a prepara tinctura.

Fierbeți la foc mic 2 lingurițe de fructe de păducel la o cană de apă, timp de 20 de minute. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Din flori de paducel se face ceai pentru inimă. La o cană de apă fiartă se adaugă 2 lingurițe de flori uscate de paducel și se lasă 20 de minute să se infuzeze . Doza este de un sfert de cană  de ceai de paducel de 4 ori pe zi.

Pentru a beneficia la maxim de proprietatile si beneficiile fructelor de paducel, se mananca proaspete.

Părți folosite: florile, frunzele și fructele de paducel

Paducelul in uzul intern

Pentru tratarea, in general, a afectiunilor cardiace cu substrat nervos, se prepara un ceai de paducel din o lingurita de flori cu frunze maruntite sau fructe peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa cu capac 15 minute. Se strecoara si se bea fractionat ceaiul de paducel pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea afectiunilor cardiace cu substrat nervos, hipertensiune arteriala, tulburari de menopauza, se prepara:

  • un ceai de paducel din 1 lingurita amestec flori, frunze si fructe la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute, se strecoara. Se bea ceaiul de paducel pe parcursul zilei inainte de mesele principale.
  • tinctura de paducel din 20 g planta maruntita (flori, frunze, fructe) la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic. Se strecoara tinctura de paducel si se iau de 3 ori pe parcursul unei zile, cate 10-15 picaturi inainte de mese.

Pentru tratarea anginei pectorale, se consuma ceai de paducel sau tinctura, din flori, frunze si fructe de paducel, pregatite ca mai sus. Ceaiul de paducel se bea in timpul crizei sau preventiv. Are beneficii in urma unui consum regulat.

Pentru combaterea insomniei, se recomanda ceaiul de paducel sau tinctura din flori si frunze de paducel uscate. Se beau 10-15 picaturi seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea nevrozei cardiace, in aritmie, afectiuni aortice, stari de iritabilitate la femei, se consuma pulbere provenita prin uscarea si macinarea fructelor de paducel. Se ia cate un varf de cutit de 2-3 ori intr-o zi (2-5 g).

Pentru tratarea insuficientei coronariene (cardiopatie ischemica) se face:

  • ceai de paducel din 1 lingurita flori, frunze si fructe, peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se acopera 15 minute. Se strecoara si se bea ceaiul de paducel in timpul crizei sau preventiv.
  • tinctura de paducel preparata ca mai sus. Se consuma cate 15-20 de picaturi de tinctura de paducel, de 3 ori pe zi, inainte de mese.

Pentru tratarea aritmiilor cardiace, se prepara infuzie din 1 lingurita frunze, flori si fructe pregatite ca mai sus. Se consuma pe tot parcursul zilei. Cura cu ceai de paducel dureaza pana la disparitia extrasistolelor.

Empiric, decoctul fructelor de paducel se foloseste in unele zone ale tarii pentru tratarea diareei si bolilor de rinichi, iar ceaiul din flori de paducel este bun contra insomniilor, in bolile de inima si de ficat.

Paducelul in uzul extern

Pentru tratarea clavusului (batatura), se prepara un decoct din 2-3 linguri de frunze si ramuri maruntite la 200 ml de apa. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se acopera si se lasa la racit 20-30 de minute. Se aplica comprese si cataplasme cu ceai de paducel.

Paducelul – Utilizări magice

Paducelul este floarea clasică folosită la decorarea armindenului (nume popular al zilei de 1 mai – considerată ca început al primăverii). O plantă a fertilității, își găsește locul pe la nunți sau la sărbătoarea primăverii de 1 mai, precum și în ritualurile făcute pentru plantații.

Baghetele făcute din lemn de paducel au o mare putere. Florile sunt un simbol al erotismului. Se utilizează paducelul pentru fertilitate, protectie, apărare și castitate. Paducelul este un copac sacru pentru zâne și face parte din triada copacilor zânelor : stejarul, frasinul și păducelul, și atunci când aceștia cresc împreună se spune că se pot vedea zânele.

Cum se prepara vin din fructe de paducel acasa

Ingrediente necesare pentru vin de paducel:

  • 2 kg de fructe de paducel
  • 500 g de stafide tocate (optional)
  • 1,25 kg de zahar
  • suc de la o lamaie
  • 4 l de apa
  • 15 g de drojdie (optional)

Mod de preparare vin de paducel

Se curata fructele de paducel de tulpini si se spala in apa rece. Se pun fructele de paducel intr-un vas mai mare cu cei 4 litri de apa si se acopera cu un tifon cateva ore, apoi, dupa ce te-ai spalat bine pe maini, e momentul sa zdrobesti fructele.

Vin de paducel

Vin de paducel

Dupa ce le-ai zdrobit, adauga stafidele tocate si sucul de lamaie si lasa 24 de ore intr-o galeata acoperita cu un prosop de bucatarie. Dupa cele 24 de ore, se amesteca zaharul si cand acesta s-a dizolvat, se pune si drojdia. Se pastreaza acoperit vasul timp de 7-9 zile la cald, dupa care se strecoara vinul de paducel intr-o damigeana care se inchide cu un dop cu serpentina. Se lasa damigeana cu vinul de paducel uitata intr-un colt al pivnitei o luna de zile, dupa care se trage intr-o alta damigeana (sedimentul ramane la fund). Se mai lasa vinul de paducel sa mai stea inca 2 luni. Inainte de a fi tras in sticle, trebuie sa te asiguri ca vinul de paducel s-a oprit din fermentare. Este foarte important ca procesul de fermentare sa fie gata pentru ca altfel pot exploda sticlele.

Vinul de paducel are efecte benefice asupra organismului si amelioreaza afectiunile mentionate mai sus. Se recomanda sa se consume vinul de paducel in cantitati mici!

dulceata de paducel preparata din fructe

Dulceata de paducel

Fructele de paducel pot fi pastrate in miere de albine, pot fi transformate in dulceata sau jeleu. De asemenea, paducelul este folosit cu succes in prepararea sosurilor.

Paducelul – Contraindicatii

Datorită utilizării sale populare pentru sistemul cardiovascular, trebuie utilizat cu atentie atunci cand se consuma ceaiul de paducel sau fructele proaspete cu:

  • medicamente cum ar fi digoxin, care ajută inima să bată mai puternic,
  • nitrații care cresc fluxul sanguin către inimă,
  • medicamentele de tensiune arterială ridicată, cum ar fi beta-blocantele,
  • medicamente pentru disfuncția erectilă, din cauza pericolului ca tensiunea arterială să fie prea mică.

Cu toate acestea, paducelul este unul dintre cele mai blânde și mai benigne plante medicinale utilizate în întreaga lume ca hrană și medicament în ultimii 2.000 de ani. Nu se cunosc reacții adverse înregistrate.

Articol etichetat cu:, , , , ,

Care este gandul tau?