Musetelul calmează, induce starea de somn – proprietati si beneficii

Musetelul (Chamaemelum nobile sau Anthemis nobilis)  –  este cunoscut ca și mușețelul roman, mușețelul englez, mușețelul peren, mușețelul sălbatic, romaniță sau mărul pământului. Această plantă medicinala perenă are frunzele ca niște pere cu miros de mere, iar florile albe au în centru niște bumbișori aurii.

Din flori se face un ceai digestiv, liniștitor și sedativ, care este folosit pentru liniștirea copiilor. Ajută la prevenirea coșmarurilor și a insomniei, suprimă greața. Compușii florilor au demonstrat în testele de laborator o activitate anti-tumorală.

În grădină este o plantă “medic” deoarece revigorează plantele din apropiere care se află “în dificultate”. Uleiul esențial de mușețel are o frumoasă culoare albastră ce se transformă în timp în galben – îmbătrânește.

Această plantă are o afinitate pentru zona plexului solar din corpul uman. Colicile, stomacul supărat și febra sunt tratate cu ceaiul din flori proaspete sau uscate de musetel. Utilizați 2 lingurițe la cana de ceai și fierbeți 20 de minute. Beți câte un sfert de cană de ceai de musetel de 4 ori pe zi.

Femeile cu crampe menstruale pot încerca să adauge câteva felii subțiri de rădăcină proaspătă de ghimbir în ceaiul de mușețel.

Musețelul are efecte de antibacterian. Se aplică extern ceaiul de musetel în cazurile de răni, mâncărimi, erupții cutanate, acnee. Se folosește ceaiul pentru spălături, sau se adaugă planta la unguente și cataplasme. Uleiul este folosit în cazul articulațiilor tumefiate.

Musetelul calmează nervii și induce starea de somn. Folosiți-l în băi și gargare. De asemenea este folosit la copii mici care sunt mofturoși și celor cărora le cresc dinții – fie se adaugă în lapte, fie în flacon.

Părți folosite: florile

Musetelul in utilizări magice

Musetelul galben aduce puterea soarelui în poțiunile pentru iubire, bani și în ritualurile de purificare. Se utilizează ca tămâie pentru Dumnezeu. Când se presară în jurul casei, se elimină blestemele, deochiurile, vrăjile. Acesta poate fi ars sau pus în săculețe ritualice pentru a aduce prosperitate și bani. Utilizați musetelul pentru dragoste, noroc, bogății, justiție, prosperitate, purificare, meditație, odihnă.

Musetelul in aromaterapie

Uleiul esențial de musetel se utilizează pentru calmarea nervilor, migrene, acnee, inflamație, insomnie, probleme menstruale, dermatită, tensiune, dureri de cap, stres, ca analgezic.

Citeste despre beneficiile musetelului in cosmetica naturista!

Ganduri si impresii pentru "Musetelul calmează, induce starea de somn – proprietati si beneficii":

  1. Jorjette C Kollnik

Care este gandul tau?