Ursul: generalitati, mituri si legende din România

Ursul a fost adesea onorat in culturile multor civilizatii timpurii. El a fost vazut ca un simbol al puterii si a dragostei. Ca si copiii, pui de urs sunt foarte jucausi, si la fel ca si mamele, ursoaicele sunt foarte grijulii si chiar destul de aspre cand vine vorba de protectia puilor de urs.

Ursul – Generalitati

Ursii sunt animale extrem de inteligente. Ei au abilitati de navigare, o memorie foarte buna, un creier mare in raport cu intreg corpul si folosesc instrumente in diverse contexte, fie la jocuri sau la vanatoare.

Usilor le pasa foarte mult de membrii familiei. Ei isi risca viata si lupta pana la moarte pentru a salva un pui sau un frate de la pericol.

Ursii plang pentru ceilalti. Se stie ca puii gem si plang cand sunt despartiti de mamele lor. Aceasta tristete poate dura si saptamani daca mamele lor sunt ucise de vanatori.

Ursul are un excelent simt al mirosului, vazului si auzului. El poate simti mirosul de alimente, al puilor, a partenerului sau a pradatorilor din vecinatate. Vederea le permite sa detecteze cand fructele sunt coapte.

Unele specii de ursi asiatici isi construiesc cuiburi in copaci. Ei le folosesc pentru a se ascunde, pentru a manca sau pentru a dormi.

Ursul polar este un excelent inotator. El poate inota mai mult de 100 de km fara pauza. El are de asemenea un apetit foarte mare, putand manca pana la 10 % din masa lor corporala in mai putin de o ora.

Vikingii si celtii au multe legende despre puterea, protectivitatea si priceperea ursilor.

Ursul in gandirea magico-religioasa a romanilor

Nici un animal nu este mai asemănător omului decât ursul. Unele mituri spun că omul s-ar fi dezvoltat dintr-un urs, în timp ce altele prezintă o dezvoltare inversă.

Deși ursul este mai puternic decât 9 sau 12 bărbați, el depinde de ajutorul acestora. Celui care îi scoate un spin din labă, îi este recunoscător toată viața.

Ursul cel adevărat iese pentru prima dată din bârlog după perioada de hibernare pe 2 februarie. Dacă își vede umbra, se întoarce în bârlog încă pentru 40 de zile, iar dacă este vreme urâtă, rămâne afară deoarece știe că se apropie începutul primăverii.

mituri despre urs

Pentru ciobani și pentru crescătorii de albine contează, ca zile de sărbătoare, mai multe ”sâmbete ale urșilor”, în perioada de primăvară, precum și ”ziua ursului” la 1 august.

Din cauza puterii și a secualității sale, respectiv a fecundității lui, ursul are însușiri vindecătoare, respectiv magice.

În ziua Anului Nou un urs îmblânzit sau un bărbat cu o mască de urs merge, în Moldova, din casă în casă și aduce gazdei sale noroc, sănătate și fecunditate. Astfel el apare o rămășiță a cultului ursului cunoscut în Siberia, în Orientul îndepărtat, dar și în anumite regiuni ale Europei. Unii cercetători sunt de părere că însuși Zalmoxe, zeul geților, trebuie să fi fost la origine un zeu al urșilor.

Care este gandul tau?