Mitologia animala si cum este ea folosita in prezent

Bogata în metamorfoze, în bestialitate, în raporturi contra naturii, dar si în exacerbate omagii aduse regnului animal, mitologia animală si-a deschis drum încă din Grecia, prin arte în general si prin pictură în special.

Iconologia, asa cum este profesata de un Panofsky, ar dezvalui numeroase aspecte derutante ale evaziunilor mentale ale amintirilor obsesive ale omului. Evul mediu, Renasterea sunt pline de animale a caror semnificatie profunda ne scapa câteodata.

De ce oare la picioarele gisantilor se odihneste un ogar si nu un alt dog ? Cine va descifra semnificatia menajeriei, aparent lipsita de sens, a lui Hieronymus Bosch ?

Până si publicitatea, acest limbaj agresiv ce a invadat lumea de azi, nu sovaie sa recurga la credintele populare si la prejudecatile privitoare la animale. Daca în societatea noastra de consum agentii comerciali, care nu sunt niste imbecili, socot nimerit sa lanseze sloganuri întemeiate pe consideratii animaliere („puneti un tigru în motorul dumneavoastra„), înseamna ca stiu bine ca aceste imagini au un puternic impact.

Articol etichetat cu:,

Ganduri si impresii pentru "Mitologia animala si cum este ea folosita in prezent":

  1. Derscanu Derscanu
  2. Michael Dorween Michael Dorween
  3. Michael Dorween Michael Dorween

Care este gandul tau?