Marul și merele în tradiţia românească

Cuvântul ”măr” și ”mere” amintesc tuturor de mitul biblic privitor la încălcarea poruncii de a nu mânca din pomul oprit. Comunitățile rurale au transmis din generație în generație mai multe mituri care reprezintă mărul și merele, care cresc sub Pământ, pe Pământ sau în Cer, respectiv în Rai.

Sub Pământ se află un măr roșu care susține Pământul. El face fructe, dar nimeni n-a reușit vreodată să ajungă la ele. Sub acest pom își au izvoarele toate râurile pământului.

Mărul de pe pământ este un dar pe care Dumnezeu l-a făcut Sfântului Ilie. Dumnezeu a interzis oamenilor să-i consume fructele înainte de sărbătorii Sf. Ilie (20 iulie). Abia atunci e voie să fie scuturați merii, iar copiii chemați să adune mere. Cel care consumă mere înainte de această zi, va trebui să adune veșnic mere în viața de apoi, dar acestea vor dispărea înainte de a fi duse la gură. În scimb cine va dărui mere în viața de pă pământ, le va primi înapoi în viața de dincolo.

merele traditie

Merele erau cele mai iubite daruri de Crăciun și la Anul Nou. Chiar și Maica Domnului i-a promis lui Iisus două mere în speranța că acesta va înceta să mai plângă.

Ramurile de măr au o largă întrebuințare în datini, adică la botez, la nuntă sau la Anul Nou (sorcova).

Un măr crescut pe malul mării își întinde crengile peste mare. Aceasta îl amenință că i le va rupe.

Multe colinde includ în refrenele lor mărul. Ele vorbesc despre un măr din rai, care înflorește , face și coace fructe, care cad pe masa oamenilor cărora le colindă.

Anumite ceremonii au loc sub un măr. în sudul Transilvaniei este cunoscut un obicei sub denumirea de ”Mărul” sau ”mărul de cununie”. Acesta are loc la aproximativ un an după nuntă, toamna, și se desfășoară după cum urmeayă: tânăra pereche cheamă oaspeți. Se așează patru pomi încărcați cu mere – doi în curte, pentru părinții perechii, unul în casă pentru preot și unul la poartă pentru copiii din vecinătate. Scopul ceremoniei este de a asigura tinerei perechi un măr care le va oferi umbră în viața de apoi.

Mărul simbolizează cele 3 vârste ale omului: în tinerețe omul este frumos ca un măr înflorit primăvara, la mijlocul vieții el este ca pomul vara, încărcat de rod, iar la bătrînețe ca un măr toamna.

Merii și merele au  o conotație erotică – tânărul cere fetei ”măr din sân” sau îi trimite un măr în dar. Pețitorii poartă cu ei un măr în care sunt introduse câteva monede, și îl oferă fetei pe care o pețesc. Acceptarea lui înseamnă acceptarea cererii în căsătorie.

Merele posedă puterile fertilității: cine le consumă, poate rămâne însărcinat. În același timp are efect vindecător și poate chiar să readucă morții la viață.

Articol etichetat cu:, , , ,

Care este gandul tau?