Margarina este un plastic alimentar! Hidrogenarea malefica!

Desi a pornit de la un deziderat sanatos, margarina a ajuns unul din inamicii numarul unu ai sanatatii noastre. Se crede ca acest aliment a fost inventat in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca raspuns la necesitatea rationalizarii alimentelor si, in special, a untului.

Oamenii de stiinta americani au descoperit in mod accidental faptul ca uleiurile vegetale, cum ar fi cel de floarea soarelui sau cel de rapita, la temperaturi ridicate si imbogatite cu hidrogen, la care se adauga si particule de nichel sau cadmiu, devin asemenea untului, dar mult mai usor tartinabil. Noul produs descoperit a fost “botezat” Margot, dupa numele sotiei unuia dintre cercetatori.

Din pacate, desi se credea ca este mult mai sanatoasa decat untul, care contine uleiuri animale, margarina a demonstrat in timp ca este foarte daunatoare omului, tocmai prin prisma modalitatii de fabricare.

Prin hidrogenare margarina este echivalent plasticului

Ultimele cercetari au demonstrat ca procesul de fabricare a margarinei, prin hidrogenare (adica prin adaugarea de atomi de hidrogen – pentru a o solidifica, la temperaturi inalte), transforma compozitia chimica a acesteia, astfel ea devenind daunatoare circulatiei sangvine si inimii. Specialistii au despicat firul in patru in chestiunea margarinei si au ajuns la concluzia socanta ca structura moleculara a margarinei este foarte similara celei a unor tipuri de plastic, desi, paradoxal, ea are la baza compusi vegetali.

Nutritionistii atrag atentia ca uleiurile vegetale hidrogenate sunt foarte periculoase pentru sanatate, deoarece hidrogenarea transforma compusii vegetali in grasimi saturate artificiale, care exploateaza la maximum ficatul, pentru ca sunt foarte greu de metabolizat. Odata “blocat” ficatul, toxinele si chimicalele pe care le ingeram nu mai sunt filtrate si se depun cu usurinta pe peretii vaselor de sange, putand bloca, in timp, circulatia sangvina si provocand ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau chiar cancer.

Cineva a spus o data ca este mai sanatos sa mananci ambalajul margarinei decat acest preparat ce te face sa te gandesti la jucarii plastic ce din punct de vedere al formulei chimice, sunt asemenea margarinei.

In plus, nutritionistii recomanda excluderea completa a margarinei din dieta gravidelor si a mamelor care alapteaza, pentru a evita dezvoltarea necorespunzatoare a fatului, respectiv pentru a evita transmiterea acestor grasimi nesanatoase la sugar.

prajiturele fara margarina din plastic

Pe langa toate aceste aspecte, dezvoltarea industriei alimentare din ultimii ani, a dus la descoperirea altor procedee de prelucrare si pastrare a mancarii, astfel ca, in timp, si margarina plastic alimentar a fost imbogatita cu o multitudine de coloranti, conservanti, antioxidanti, aditivi si arome artificiale, pentru a face margarina mai cremoasa, mai frumos colorata, dar si mai usor de pastrat.

Margarina plastic alimentar „hidrogenat”cu multi-vitamine

Cumparatorul modern trebuie sa fie insa foarte vigilent. Producatorii de margarina sustin ca, odata cu dezvoltarea industriei alimentare, au fost descoperite si metode mult mai sigure de preparare a margarinei la scara industriala. Cu toate acestea, putini sunt cei care dezvaluie pe eticheta ingredientele exacte pe care le folosesc.

Pentru a scapa de vigilenta cumparatorilor, multi producatori, ajutati de legislatia deficitara, evita sa foloseasca termeni precum “hidrogenat”, “grasimi trans” sau denumirea stiintifica a vreunui colorant, de exemplu. In schimb, folosesc termeni precum “grasimi vegetale”, “imbogatit cu Omega3” – uitand, insa, sa specifice si faptul ca vitaminele sau mineralele incluse fie sunt de natura artificiala, fie au fost alterate prin procese chimice.

Si problema nu tine doar de margarina! Nutritionistii arata ca procesul de hidrogenare este raspandit la foarte multe alimente de pe piata. Unele maioneze, produse de patiserie, ciocolate sau chipsuri contin si ele grasimi vegetale hidrogenate.

Articol etichetat cu:, , ,

Ganduri si impresii pentru "Margarina este un plastic alimentar! Hidrogenarea malefica!":

  1. braha leonard braha leonard

Care este gandul tau?