Mai ales femeile…

glanda-tiroida…suferă de tulburări tiroidiene. Mai exact, dacă aceste suferințe afectează 10 la sută din populație, femeile sunt afectate de 5 ori mai frecvent decât bărbații. Disfuncționalitatea tiroidei poate avea cauze diverse. De cele mai multe ori este vorba despre noduli, mici formațiuni situate în glanda, care corespund unor tumori adesea benigne sau, uneori, maligne. În unele cazuri un virus poate fi responsabil de inflamația glandei.

În dereglarea funcționării poate fi implicată uneori o maladie autoimună care determină organismul să-și deregleze propriile „componente”. De asemenea, unele medicamente ce conțin iod riscă să perturbe funcționarea tiroidei.

Semnalele ce anunță dereglarea tiroidei se percep rapid. Astfel, hipertiroidia provoacă o accelerare a funcțiilor organismului, iar hipotiroidia, o încetinire. Palpitații cardiace, senzația de rău, îngrășare, transpirații excesive, chiar agresivitate sau, din contra, lantoare, ritm cardiac încetinit, crampe, scadere în greutate, depresie psihică, toate reprezintă tabloul simptomelor generate de hiper sau hipotiroidie.

După ce v-am descris în detaliu problemele de sănătate ce pot fi generate de imperfecta funcționare a tiroidei un prim sfat se impune: nu vă neglijați, nu amânați dialogul cu medicul, pentru că un tratament aplicat la timp vă scutește de disconfortul simptomelor enumerate.

Articol etichetat cu:,

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.