Lipseşte al cincilea element din Reiki?

Cho Ku Rei Reiki

În Reiki există cinci principii:

“Începânde de azi trăiesc fără să fiu îngrijorat
Trăiesc fără să-mi fie teamă
Îmi fac munca onest
Voi mulţumi pentru binecuvântările mele
Voi fi bun cu toate fiinţele vii.”

Aceste principii se rostesc în fiecare dimineaţă şi seara ca să te pui în legătură cu Sursa. Fiecare principiu din Reiki acţionează specific pe un anumit meridian energetic şi de aceea este important ca ele să fie rostite zilnic măcar o singură dată. De asemenea în Reiki există patru simboluri cunoscute pe care studentul le învaţă în decursul primirii învăţăturilor.

Trebuie să ne reamintim că şi medicina tradiţională chineză are cinci elemente: lemn, apă, foc, metal şi pământ. În medicina tradiţională japoneză există la fel cinci elemente care sunt uşor diferite faţă de cele folosite în medicina chineză şi anume: apă, metal, foc, pământ şi eter. Se pune întrebarea, pe bună dreptate, dacă Reiki are unul, două, trei, patru, cinci sau mai multe simboluri. Afirmaţia ar părea ciudată pentru că toate şcolile tradiţionale japoneze de Reiki cunosc doar patru simboluri.

Lipseste al cincilea element Reiki?

Dar să ne reamintim ceva din denumirea gradelor:

  • Primul grad este numit “Primul pas” sau “Prima învăţătură”.
  • Cel de-al doilea grad se numeşte în unele şcoli “Al doilea nivel”.
  • Cel de-al treilea vine cu “OKUDEN – învăţătură secretă”.

Aceste grade permit învăţarea celor patru simboluri de care studentul se poate folosi în transmiterea energiei Reiki. Învăţătura secretă nu se transmite la distanţă, se transmite personal. Japonezii au o expresie specifică pentru acest lucru şi anume “de la suflet la suflet” sau “de la inima la inimă”.

Mai departe se ajunge la nivelul SHINBIDEN, de maestru. Dacă se desparte în silabe cuvântul rădăcină SHIN tradus ar fi dumnezeu, zeiţă, spirit, adevărat. Iar dacă nivelul de maestru este ultimul nivel trebuie ca măcar un simbol din Reiki să facă referirea la acest lucru.

Cho Ku Rei
Cho Ku Rei – Primul simbol face referirea, dacă este tradus după ideograma japoneză, la “minunea spiritului” şi ne arată că cea mai mare minune este spiritul.
Sei He Ki
Sei He Ki – Cel de-al doilea simbol înseamnă “pacea minţii”, el aduce armonie şi echilibru.
Hon Sha Ze Sho Nen
Hon Sha Ze Sho Nen – Al treilea simbol transmite una din cele mai importante învăţături din Reiki şi anume că “intenţia corectă este rădăcina tuturor lucrurilor”.
Dai Ko Myo
DAI KO MIO – Ultimul simbol care este cunoscut în Reiki până la această oră, “marea lumină strălucitoare”, arată legătura dintre om şi univers şi echilibrul acestora.
DAI KO MIO contemporan
DAI KO MIO după spusele unora ar avea şi un alt simbol, unul contemporan pe lângă cel tradiţional de mai sus. Să fie oare defapt al cincilea? Şi nici un simbol nu face referire la Suflet. Deci lipseşte al cincilea element din această practică energetică Reiki?

Articol publicat în 2004 în Ziarul de Iaşi – Autor: dr. Aurelian Curin


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Lipseşte al cincilea element din Reiki?”

  1. Avatar Aurelian Curin
    Aurelian Curin

    Buna seara,

    Raman surprins sa citesc un astfel de articol publicat sub semnatura dumneavoastra. Probabil o sa va intrebati de ce . Este foarte simplu : pentru ca articolul de mai sus nu va apartine. El a fost publicat la Iasi , in urma cu 4-5 ani intr-un editorial , sub semnatura mea , respectiv dr. Aurelian Curin.
    Ma indoiesc ca ati cerut aprobarea editorialului sau a autorului, respectiv a mea, pentru republicare, dar aceasta este o problema ce va priveste personal. In cazul in care aveti indoieli privind veridicitatea si publicarea anterioara aparitiei acestui articol pe blogul dumneavoastra , va pot sta la dispozitie cu originalul.
    Cu stima,
    dr.Aurelian Curin

    1. Ne cerem scuze dacă v-a deranjat publicarea acestui articol. Intenţia noastră nu este nici pe departe să vă copiem sau să vă încălcăm eventualele drepturi de autor. Cu cea mai mare plăcere ataşam articolului numele dumneavoastră dacă sursa ne oferea această informaţie. Articolul de faţă are o oarecare aprobare a editorului secţiunii din care face parte, cu limitele de rigoare. Dacă doriţi să ştergem articolul, asta nu cred că este posibil, dacă doriţi să spunem că este scris de dumneavoastră, asta mai mult ca sigur este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *