Limba mielului – Beneficii, proprietati + 5 retete

Planta de limba mielului retete, beneficii

Florile de Limba mielului (Borago officinalis) decorează salatele și prăjiturile și sunt înghețate în cuburi de gheta, perfecte pentru limonada. Frunzele răcoritoare și bogate în minerale aromatizează băuturile, sosurile și mâncărurile dietetice.

Limba mielului este o planta medicinala anuala cultivata prin gradini, spontana pe alocuri. Popular se mai numeste alior, arariel, boranta rosie, laptele-cainelui, otratel. Dacii ii spuneau aibola, aior.

Limba mielului ~ Proprietati si utilizari terapeutice

Partile aeriene ale plantei au utilizari terapeutice in medicina traditionala. Principiile active din planta actioneaza diuretic, sudorific, febrifug, depurativ, emolient si cicatrizant. Limba mielului este recomandata pentru tratarea unor afectiuni ca raceala, tuse, bronsita, reumatism, palpitatii, stari depresive de natura climaterica, boli de stomac, retentie urinara, rani, etc.

O infuzie de frunze și flori de Limba mielului reprezinta un tonic general foarte bun care stimulează adrenalina. Planta este indicată în cazurile de stres, depresie și în tratamentul cu corticosteroizi. De asemenea este utilizata pentru ca reduce febra, tusea uscată, erupțiile și hidratează pielea uscată.

Parti folosite: flori, frunze, tulpina și semințele

Limba mielului – plantare, ingrijire, planta companion

Planta va creste cel mai bine intr-un sol bine drenat, cu o cantitate mare e lumina de la soare. Este o planta care se autoinsamanteaza si este destul de rezistenta, desi nu se descurca prea bine cu inghetul. Se pot face rasaduri care se vor transplanta in gradina dupa ultimul ger al iernii.

Limba mielului este cultivata in principal pentru a produce uleiul de flori. Acesta este bogat in acizi grasi si are proprietati antiinflamatorii.

Plantarea in gradina cu o serie de plante companion va fi benefica pentru gradina ta. De exemplu, planteaza limba mielului pe langa capsuni, dovleac si spanac pentru a imbunatati randamentul acestor plante. Planta atrage mai multi polenizatori, ceea ce poate ajuta la indepartarea daunatorilor.

Plantarea rosiilor alaturi de aceasta planta poate fi benefica. Se spune ca astfel creaza confuzie in randul moliilor care depun oua pe frunzele de rosii.

Recoltare ~ Cand se culege limba mielului

Planta intreaga, frunzele si florile, se culeg in timpul infloritului. Se recolteaza pe timp frumos, dupa ora 10. Se usuca la umbra in strat subtire, de preferat in poduri acoperite cu tabla sau in spatii bine ventilate. Pentru consum, florile se culeg proaspete, la fel ca si frunzele.

Remedii naturale pentru uzul intern

Pentru tratarea retentiei urinare, in boli de stomac, palpitatii, stari depresive de natura climaterica, tuse, bronsite, raguseala, se prepara o infuzie din 2 lingurite flori peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit ceaiul de flori 10-15 minute. Se streacora. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Pentru tratarea bronsitei, tusei, ca tonic general, depurativ si diuretic, se prepara vin tonic, obtinut din 2 linguri planta uscata maruntita la 1/2 l vin. Se lasa la macerat 8-10 zile, timp in care sticla se agita zilnic.Se strecoara prin panza deasa pentru a evita trecerea perilor care ar produce iritatii la nivelul gatului. Se pastreaza in sticle inchise la culoare. Se bea zilnic cate un paharel.

Pentru tratarea bolilor de vezica urinara, in retentie urinara, se face un decoct din 2 lingurite de pulbere de planta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Tratamente cu limba mielului pentru uzul extern

Pentru tratarea ranilor, se prepara un decoct din 3-4 linguri pulbere de planta la jumatate de litru de apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se fac spalaturilocale folosindu-se un tampon de vata. Peste rana se aseaza frunze inmuiate in apa clocotita si se bandajeaza.

Alte utilizari ale plantei

Utilizari in alimentatie: Limba mielului este numita si painea albinelor. Expusa in mancare, planta ofera o aroma preparatului, asemanatoare cu cea a castravetilor. Este adesea folosita in prepararea sosurilor verzi, supe si ciorbe, si in salate. Contine deosebiti fito-nutrienti, minerale si vitamine esentiale unui organism sanatos!

Utilizări in ritualuri: ceaiul din Limba mielului conferă putere psihică. Purtați frunze pentru protecție, sau flori proaspete pentru consolidarea curajului. Planta este folosită și în vrăjile legate de bani și afaceri.

Aromoterapie: uleiul din semințe de Limba milelului presat poate fi folosit ca și uleiul de luminiță (Oenothera biennis) pentru problemele menstruale și intestin iritabil, în cazul tensiunii arteriale, eczeme, artrită și în cazul mahmurelii.

10 Beneficii pentru sanatate ale plantei Limba mielului

  1. Limba mielului este una din cele mai populare plante culinare, in special in tarile Mediteraniene. Este o planta supliment indicata in special pentru femei datorita continutului ridicat de calciu si fier, adesea ele fiind in deficit cu acestea! Potasiu, Zinc, Vitaminele B si C, si beta caroten se regasesc in Limba mielului si fac aceasta planta sa fie foarte nutritiva!
  2.  Uleiul din seminte de Limba mielului este folosit pentru bolile de piele incluzand eczemele, dermatita seboreica si neurodermatita (urticaria). Este deasemenea folosit cu succes in caz de artrita reumatoida, contra stresului, sindromului premenstrual, diabet, deficit de atentie si tulburari de hiperactivitate (ADHD), sindrom de detresa respiratorie acuta, alcoolism, durere și umflare (inflamație), si pentru prevenirea bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale.
  3. Limba mielului este folosita pentru problema hormonala numita insuficienta de adrenalina, pentru purificarea sangelui, pentru a mari fluxul urinar, pentru a preveni inflamatiile plamanilor si ca sedativ.
  4. Limba mielului a fost folosita cu succes pentru a creste productia de lapte matern.
  5. Toate partile plantei Limba mielului contin acizi grasi esentiali de tipul linolenic, de obicei in concentratie de 17-20%. Acidul linolenic este acid gras omega 6 care joaca un rol vital in sanatatea articulatiilor, imunizarea organismului, satanatea pielii si membranelor mucoase.
  6. Limba mielului proaspata contine mari cantitati de Vitamina C (acid ascorbic), la 100g de planta poti avea 35mg sau 60% din doza zilnica recomandata (DZA). Acest lucru face ca sa fie utilizata cu succes in tratarea febrei si a racelii.
  7. Limba mielului contine un nivel ridicat de Vitamina A (140% din DZA/100g) si caroteni. Ambii compusi sunt puternici anti-oxidanti si impreuna actioneaza ca protectie impotriva radicalilor liberi de oxigen derivat si specii reactive de oxigen, adica joaca un rol important in procesul de imbatranire!
  8. Planta are o cantitate considerabila de minerale precum fierul (41% din DZA/100g), calciu, potasiu, mangan, cupru, zinc si magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor din organism, si ajuta in echilibrarea batailor inimii si presiunii sangelui. Manganul este folist de organism ca si co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza.
  9. Limba mielului este o buna sursa de vitaminele din complexul B, particular bogata in niacina (vitamina B3). Niacina ajuta la scaderea colesterolului!
  10. Uleiul din seminte este folosit cu succes in tratarea dermatitei seboreice la bebelusi. Dupa rezultatele unor experti, aplicarea uleiului produce vindecarea pielii intre 1 si 3 saptamani!

Limba mielului in alimentie – Retete cu frunze si flori

Orice parte a plantei este comestibila, in afara de radacinile sale. Se pot folosi frumoasele flori albastre in forma de stea pentru a adauga culoare si o aroma dulce, proaspata in salate sau pentru a decora diverse bauturi, preparate dulci, sandvici-uri. Frunzele se pot folosi in sosuri, supe, iaurturi si in ceaiuri.

Atunci cand se recolteaza frunzele pentru consum, se culeg frunzele tinere pentru ca sunt fragede, in timp ce cele batrane sunt mai grosiere.

Au o aroma proaspata, cu un gust nu prea diferit de cel al castravetilor. Tulpina spalata si decojitase pate folosi in salate ca si frunzele de la telina apio.

In intreaga Europa, mai multe tari au propriile utilizari speciale pentru aceasta planta. In Spania se cultiva planta ca si leguma. In Germania se macina si se foloseste pentru a prepara faimosul sos verde de la Frankfurt. In anumite zone din Italia se foloseste limba mielului pentru a umple ravioli.

Daca utilizezi frunzele la gatit, e necesar sa ai 2-3 plante in gradina. Daca vrei sa folosesti planta si pentru ceai, ia in considerare cresterea numarului de plante.

Salata cu flori comestibile, branza feta si rosii

Salata cu flori de limba mielului condurasi branza feta

Ingrediente:

  • salata rosie sau verde;
  • o mana de frunze de limba mielului;
  • 2 rosii;
  • 1 castravete;
  • 150 g branza feta;
  • ierburi proaspete (busuioc, creson, patrunjel, marar);
  • 2 linguri de otet de mere de casa;
  • 2 linguri de ceapa verde tocata;
  • 1 lingura suc de lamaie;
  • 6 linguri ulei de masline;
  • 1 lingura de miere de albine;
  • sare si piper dupa gust.

Supa crema de frunze de limba mielului

Supa crema din frunze de limba mielului

Ingrediente pentru supa:

  • 1 kg frunze de limba mielului;
  • 1 ceapa mica;
  • 3 catei de usturoi;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 150 ml vin alb;
  • 500 ml supa de legume;
  • 2 linguri de smantana (se poate folosi smantana vegana)
  • sare si piper dupa gust.
    Pentru garniseala:
  • frunze de rucola;
  • flori de marar;
  • flori de limba mielului.

Spaghete cu ton si flori de limba mielului

Spaghete cu ton ierburi si flori de limba mielului

Ingrediente:

  • 350 g spaghete;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • 1 ardei iute tocat marunt;
  • 2 catei de usturoi tocati fin;
  • coaja de la o lamaie;
  • o legatura de patrunjel tocat fin;
  • 5-6 frunze de limba mielului tocate marunt;
  • 250 g ton in ulei de masline;
  • 1 lingura de capere in sare;
  • sucul de la jumatate de lamaie;
  • 12 flori de limba mielului;
  • sare si piper.

Salata de spanac cu avocado si flori de limba mielului

Salata de spanac cu avocado si flori de limba mielului

Ingrediente:

  • 2 maini indesate de frunze de spanac;
  • 1 avocado curatat si taiat felii;
  • 50 g teci de mazare proaspete;
  • sucul de la jumatate de lamaie;
  • 1/2 cana cu flori de limba mielului.

Jeleu din limba mielului, castravete si ghimbir

Jeleu de limba mielului si castravete

Ingrediente:

  • 6 cani de frunze de limba mielului, plus flori;
  • sucul de la un castravete;
  • 2 linguri de suc de ghimbir;
  • 2 linguri suc de lamaie;
    -5 cani de zahar;
  • 1 plic de gelatina.

Frunzele clatite si uscate, florile si optional cateva frunze de menta se pun in 3 cani de apa rece si se lasa peste noapte la frigider. Dupa ce se scot, se strecoara lichidul. Se masoara 3 cani din maceratul obtinut, se adauga sucul de castravete, sucul proaspat de ghimbir, sucul de lamaie si pectina.

Se pune la fiert si se aduce la punctul de fierbere. Se adauga zaharul si se amesteca bine.

Se omogenizeaza si se fierbe 1-2 minute, apoi se toarna in borcane sterilizate.


Limba mielului ~ Contraindicatii si posibile efecte adverse

ATENTIE! Deoarece actioneaza puternic asupra sangelui, poate provoca sangerari excesive la femeile ce sunt in timpul menstruatiei. De asemenea nu este indicat consumul in cazul bolilor grave de ficat, poate agrava si mai mult situatia! In cazul operatiilor, cel putin cu 2 saptamani inainte si dupa operatii, sa nu se consume! Consumul excesiv de ulei din seminte de Limba mielului poate scadea timpul de cuagulare a sangelui.

Bibliografie:

  • Universul plantelor – Prof dr. Constantin Parvu;
  • Tehnologii – cadru pentru cultura plantelor medicinale si aromatice – Ministerul agriculturii – A.S.A.S. – Trustul Plafar Bucuresti;
  • Zalmoxianismul şi plantele medicinale – I. Pachia Tatomirescu, 1997.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Limba mielului – Beneficii, proprietati + 5 retete”

  1. Foarte interesanta aceasta planta. O sa o caut in magazine sa vad daca o gasesc. Merita incercata pentru raceala mea.

  2. N-am auzit pana acum de aceasta planta si de efectele ei terapeutice,dar am retinut-o acum.Multumim.

  3. Avatar Andreea Zahareanu
    Andreea Zahareanu

    Omul are nevoie in mod evident de re-raportarea lui vie la radacinile sale.

Dă-i un răspuns lui Andreea Zahareanu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *