Licuricii produc lumina, dar sunt utilizaţi şi în medicină

Licuricii sunt niste insecte foarte indragite, dar stim destul de putine lucruri despre ei. Din fericire, ceea ce stim despre licurici este fascinant.

Licuricii sunt de fapt gandaci, membri nocturni ai familiei Lampyridae. Ca toti gandacii, ei au aripi numite elitre. in timpul zborului, acestea ii ajuta la mentinerea echilibrului.licuricii

Licuricii sunt cei mai eficienti producatori de lumina din toata lumea. Ai atins vreun bec care era aprins de ceva vreme? Daca da, probabil te-ai fript. Un ec normal emite 90% din energia sa sub forma de caldura si doar 10 de lumina. Daca licuricii ar produce aceeasi cantitate de caldura cand sunt aprinsi, probabil s-ar incinera singuri. Ei produc lumina printr-o reactie chimica eficienta care le permite sa straluceasca fara a pierde energie termica.

Toata lumea stie cum si-au primit licuricii numele, dar multi nu stiu cum se produce aceasta stralucire. Licuricii au organe care lumineaza in abdomen. Ei consuma oxigen in interiorul celulelor speciale, care in contact cu o substanta numita luciferina, produce lumina.

Lumina licuricilor este intermitenta si clipeste in paternuri unicec pentru fiecare specie. Fiecare model este un semnal optic, care ii ajuta sa se gaseasca intre ei, sa comunice. Inca nu se stie care este procesul de stingere si aprindere al luminilor.

Lumina licuricilor poate fi de asemenea un mecanism de aparare. Femelele depun ouale in pamant, loc in care larvele se dezvolta pana ajung la maturitate.Larvele se hranesc cu viermi si melci pe care ii injecteaza cu un fluid care ii amorteste. Licuricii adulti evita o astfel de hrana si prefera polenul sau nectarul, desi unii adulti nu mananca deloc.

Licuricii folositi in medicina

Oamenii de stiinta au utilizat substanta luminoasa a licuricilor in laboratoarele de cercetare. Ea a fost utilizata ca marker pentru a detecta formarea cheagurilor de sange, pentru a eticheta celulele tuberculoase si sa monitorizeze nivelurile de peroxid de oxigen in organismele vii (se crede despre peroxidul de oxigen ca joaca un rol important in progresia unor boli, cum ar fi cancerul si diabetul). Din fericire, oamenii de stiinta pot folosi in prezent o forma sintetica a acestei substante, fara a mai exista riscul de scadere a populatiei licuricilor.

Mituri si legende despre licurici

Îngerii care l-au însoțit pe Dumnezeu în vizita lui pe Pământ, au fost prefăcuți în stele, pentru a nu putea prevesti celorlalți îngeri despre frumusețile vieții de pe Pământ. Toți erau fericiți, deoarece astfel puteau privi mereu pământul. Unul, însă era nemulțumit deoarece se îndrăgostise de o ciobăniță și ar fi renunțat bucuros la existența lui ca stea pentru a putea duce o viață omenească. De aceea, Dumnezeu îl luă de pe cer și-l aruncă pe pământ cu atâta putere, încât se prefăcu în mii de scântei, care s-au transformat în licurici.

Cel care găsește mulți licurici se spune că este un prieten al diavolului, dar dacă un orb găsește nouă licurici, își recapătă lumina ochilor.

Licuricii puși în baia unui copil fac ca acesta să aibă un cap ”luminat” în viitor. Licuricii anunță vreme frumoasă și au diverse utilizări medicale.

Articol etichetat cu:, , ,

Ganduri si impresii pentru "Licuricii produc lumina, dar sunt utilizaţi şi în medicină":

  1. Eu_pseudonim Eu_pseudonim
  2. tes tes
  3. Ana Ana

Care este gandul tau?