Fructul kaki sau curmalul japonez – beneficii, proprietati

Ţara de origine a curmalului japonez este China, unde a fost cunoscut sub denumirea de „Mărul Orientului”. Din China, fructul kaki s-a răspândit în Japonia unde încă joacă un rol primordial în bucătăria japoneză. Acum fructul kaki este prezent peste tot in lume. Chiar şi la noi în ţară sunt persoane care plantează copăcei de kaki sau curmal japonez. Singura problema este aceea ca uneori, datorita frigului timpuriu, fructele care seamana cu niste mere, nu reusesc sa ajunga la maturitate.

Curmalul japonez (diospyros kaki – diospyros in greaca inseamna fructul zeilor) este un fruct rotund mare, suculent, cu coaja subţire şi netedă, de culoare variabilă de la galben la portocaliu strălucitor, în funcţie de gradul de maturare. Pulpa de kaki este moale, cremoasă, aproape gelatinoasă atunci când fructul este copt pe deplin. Un fruct copt bine are un gust foarte dulce si aromă de miere de albine. Unele parti ale fructului se pot face maro, dar acest lucru nu inseamna ca fructul nu mai este bun, ci de fapt este o acumulare de zahar din fruct.

Exista 2 tipuri de fructe de kaki – astringente şi non-astringente. Curmalul japonez astringent conţine un nivel ridicat de taninuri înainte de înmuiere, ceea ce face ca fructul sa fie necomestibil. Întrucât curmalul japonez non-astringent pierde taninul mai repede, acest lucru face fructele bune de mâncat chiar şi atunci când sunt tari. Marimea unui fruct de kaki variaza de la o marimea unei portocale pana la a unui fruct de grapefruit.

Fructul de kaki este deosebit de sanatos, datorita continutului ridicat de fitonutrienti:

  1. cryptoxantin care dă culoarea portocalie strălucitoare
  2. catechine – antioxidanti din familia flavonoidelor, cunoscuti pentru proprietatile antiinflamatorii si antihemoragice
  3. acid betulinic cu efecte antitumorale
  4. beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina si criptoxantina – antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și pentru a preveni oxidarea si cancerul.

Curmalul japonez este bogat in vitamina A, C si vitaminele B. Din categoria mineralelor, se pot enumera urmatoarele elemente prezente in fructul de kaki – calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor și cupru.

Kaki fruct – Beneficii şi efecte

Curmalul japonez are proprietăți laxative și diuretice și se recomandă în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului. De asemenea, este un fruct care oferă multă energie, de aceea este recomandat pentru copii, sportivi cât și pentru cei care se simt extenuaţi.

Mai jos avem o listă cu diferite proprietăți terapeutice și sănătoase ale acestui fruct foarte dulce:

  • Consumul de fructe kaki previn sau amelioreaza raceala si gripa. Datorită conținutului bogat în vitamina C, curmalul japonez este foarte eficient în consolidarea funcției sistemului imunitar și poate ajuta la ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, precum și multe alte condiții infecțioase sau inflamatorii.
  • Se recomanda fructele in constipație. Datorită conținutului ridicat în fibre și apă, curmalul japonez are proprietăți laxative excelente care pot fi un remediu natural puternic pentru constipație.
  • Fructele de kaki au efect diuretic. Kaki fruct are proprietăți diuretice excelente, datorită conținutului său ridicat de potasiu și calciu. Daca poti consuma cate un fruct de kaki pe zi, acesta este un mod eficient de a preveni sau diminua retentia de apa. Consumul zilnic de suc de kaki este indicat in defavoarea consumului de medicamente diuretice, deoarece aceste curmale japoneze nu cauzează pierderea de potasiu care este asociată cu administrarea unor diuretice cunoscute.
  • Mananca kaki in caz de hipertensiunea arterială. Ajută la reducerea tensiunii arteriale și previne multe boli de inima asociate cu hipertensiune arteriala.
  • Se recomanda fructele pentru sănătatea ficatului si detoxifierea organismului. Curmalul japonez este o sursa excelenta de antioxidanti care joacă un rol cheie în sanatatea ficatului și detoxifierea organismului. Antioxidanții ajuta la neutralizarea toxinelor și a altor substanțe nocive din organism, pentru a preveni și trata prejudiciile cauzate de radicalii liberi.
  • Fructele kaki sunt un energizant natural. Kaki sunt fructe extrem de digerabile și oferă, de asemenea, multă energie sub formă de zaharuri, pentru a susține orice activitate care necesită energie. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate în special pentru copii și persoanele care practică sport sau alte activități fizice.
  • Fructele de kaki te scapa de stres şi oboseala. Datorita continutului ridicat în zaharuri și potasiu, sucul de fructe de curmal japonez contribuie la eliminarea simptomelor de stres si oboseala, fara a fi nevoie de a utiliza suplimente energetice și nutritive speciale.

Sfaturi de consum pentru fructul kaki

kaki fruct sau curmal japonez beneficiiPentru a verifica dacă fructele de curmal japonez sunt coapte, apasă ușor pe fruct. Dacă e tare,  încă nu e copt, deci nu mananca daca nu esti sigur ca ai soiul non-astringent.

Fructele de kaki coapte bine sunt moi la atingere, foarte dulci si cremoase si pot fi consumate aşa cum sunt. Pur și simplu le tai în două jumătăți și mănânci pulpa cu o lingura. De asemenea, fructele de kaki pot fi folosite pentru a prepara delicioase sosuri, creme, gemuri, jeleuri și piureuri. Mai mult, pulpa o poţi folosi ca mască facială – are efecte multiple asupra pielii.

Pentru a accelera procesul de maturare, păstrează fructele la temperatura camerei. Depozitarea lor în frigider va încetini procesul de maturare, menținându-le mai mult timp. Fructele uscate au un conținut mai mare de zahăr pentru că în starea de uscat, zaharurile sunt mai concentrate.

Ai grijă de tine şi păstrează-te sănătos! Mananca cat mai multe fructe si legume proaspete!

Ganduri si impresii pentru "Fructul kaki sau curmalul japonez – beneficii, proprietati":

  1. Jorjette C BALAN DOINA

Care este gandul tau?