Cum se prepara socata sau sucul de soc – Importanța cultivarii socului

La noi în țară socul crește sălbatic, în toate regiunile. De o perioadă de timp, socul a început să fie introdus în cultură – se cultivă pentru florile și fructele sale. Florile au un parfum caracteristic, plăcut – din ele se extrag arome ce sunt utilizate în diverse amestecuri de băuturi. De asemenea florile se folosesc la prepararea delicioasei băuturi numite socata, bautura racoritoare ce ne amintește de copilărie. Florile mai servesc la prepararea unor clatite (la fel ca si cele de salcam) si a siropului. Mugurii florali murati in otet cu sare dau un surogat de capere.

Florile de soc contin ulei volatil, zaharuri, mucilagii, vitamina C, rutozid, etil, etc. Acestea au proprietati sudorifice, diuretice, laxative, galactagoge, antinevralgice si antiseptice. Imprima un efect purificator prin marirea activitatii de secretie a glandelor sudoripare, actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata, favorizeaza evacuarea continutului intestinal, stimuleaza secretia glandelor mamare, distruge microorganismele, amelioreaza sau inlatura durerile cauzate de nevralgii. Florile de soc sunt recomandate in gripe, bronsite, tuse, boli reno-vezicale, furunculoze, abcese, arsuri, flictene.

Fructele de soc conțin 51-93 mg %, vitamina C, vitamina A, proteine, săruri minerale, însă au o aciditate scăzută. Din fructele de soc se prepară sirop, suc, jeleu și dulceață.

Socul crește destul de repede când este tânăr. Lăstarii apăruți la plantele tinere ajung la sfârșitul lunii aprilie la aproximativ 70 cm, depășind ca ritm de creștere lăstarii celorlalte specii pomicole. Lăstarii  socului sunt groși, lungi de 1-2 m. Socul înflorește în a doua jumătate a lunii mai, însă nu înfloresc toate florile în același timp.

Socul este o plantă foarte precoce. Înflorește și face fructe încă din anul 2 de la plantare. O tufă viguroasă de soc poate produce până la 100 kg de fructe.

Cand se culeg florile de soc

Florile de soc se culeg pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Se taie cu foarfeca sau cu cutitul intreaga inflorescenta. Se folosesc proaspete sau se pun la uscat la soare puternic, cu florile in sus, intr-un singur strat. Pe vreme nefavorabila, sa usuca in poduri sau in incaperi bine aerisite.

Cum se prepara sucul de soc sau socata

cum se prepara suc de soc sau socataLa 10 litri de apă, se pune aproximativ 1 kg de zahăr brun (se poate folosi cu incredere si mierea de albine), o lămâie feliată, un boț de drojdie și 10 – 12 flori mari de soc. Se acoperă cu un tifon cât să nu intre muștele și se lasă la fermentat/macerat timp de 7-8 zile. Oricum vă puteți da seama când este gata socata după gust. Uneori e atat de mare pofta incat o degustam inainte de a fi suficient de fermentata.

Se amestecă zilnic, măcar o dată. După ce socata este gata, se păstrează la frigider, însă nu rezistă prea mult timp așa că este indicat să o consumați cât mai proaspătă. Acest suc de soc nu numai ca este racoritor, dar are si efecte benefice asupra intregului organism.

Reteta de socata II

Se umple un borcan de 10 l cu apa, se adauga 8-10 flori proaspete sau uscate (in caz de flori uscate, se dubleaza cantitatea), 4-5 lamai taiate felii, 1 kg de zahar si 10 g drojdie. Se lasa la fermentat 2 zile, timp in care se amesteca continutul cu o lingura lunga de lemn, de doua ori pe zi. Se trage in sticle si se astupa bine cu dop. Se pastreaza la loc racoros si cu gura in jos, eventual infipte in nisip. Bautura este spumanta ca sampania.

Cum se prepara dulceata de soc

Simplu – mai intai se culeg fructele! Avem nevoie de:

  • 5 kg fructe de soc coapte bine – se spală, se rup de pe codițe
  • 2,5 -3 kg de zahar dupa gust,
  • 200 de ml de apă.
  • optional, lamaie,

Dupa spalare, scurgeti fructele și puneți toate ingredientele în oala de dulceață până ce se topește zahărul, după care lăsați la foc mic până  devine consistentă și considerați că este pe gustul vostru. Puteți adăuga și bucăți de coajă de lămâie tăiate cubulețe, vor fi o surpriză plăcută în borcanul de dulceață.

Articol etichetat cu:, , ,

Ganduri si impresii pentru "Cum se prepara socata sau sucul de soc – Importanța cultivarii socului":

  1. Jorjette C Ilotana

Care este gandul tau?