Hameiul – planta medicinala folosita ca remediu si in alimentatie

Hameiul (Humulu lupulus) este cunoscut și cu numele de „Aroma Berii”. Această plantă erbacee, liana,  are frunze mari dințate și flori cu un miros distinctiv de bere. Lăstarii sunt mâncați ca și legume și frunzele se blanșează pentru supe, însă în principal, hameiul este cultivat pentru industria berii. Florile coapte, de sex feminin se adaugă la bere pentru a o aroma, clarifia și conserva.

O pernă umplută cu hamei uscat confera un somn bun și vindecare.

Popular se mai numeste amei, cumulău, curpăn, hamei sălbatec, himei, măiugă, mălugă, mei, mulugă, peste pădure, tofolean, vână de hamei, viță de hamei.

Este cunoscut din Antichitate de catre greci, daci si romani. Era folosit in scopuri medicinale. Mult timp a fost colectat din flora spontana. A fost cultivat la inceputul sec al VIII-lea. Exista mentionari scrise privind cultura de hamei in localitatea Hallerta din Germania (anul 736) si in jurul Parisului (anul 768). Cultura hameiului a inceput sa se dezvolte foarte mult in sec al XIV-lea si al XV-lea in Boemia si Bavaria. In Romania a fost introdus in cultura la sfarsitul sec al XIX-lea.

Hameiul in alimentatie – Reteta cu hamei

Primavara, varfurile tinere ale lastarilor de hamei sunt consumate fierte, crude sau sub forma de salata. Au actiune usor laxativa. Adeseori, in locurile unde se cultiva hamei, lastarii fragezi sunt folositi la ciorbe, salate cu sos, sub forma de sote, cu pesmet. Supa cu hamei se prepara din varfuri de lastari amestecati cu alte verdeturi din flora spontana.

Reteta culinara cu hamei

Se spala 200 g de verdeturi – lastari fragezi de hamei, frunze de urzica, frunze de patlagina, frunze de banutei, frunze de coada soricelului, frunze de zmeur sau mur in proportii aproximativ egale. Se taie marunt o ceapa si se in 15 g de unt, impreuna cu verdeturile mentionate. Se adauga 250 ml supa de zarzavat ori apa, fulgi de ovaz si 50 g cartofi dati prin razatoare. Se fierbe. Se potriveste de sare. Se adauga 2-3 linguri de laspe sau smantana si se aromatizeaza cu busuioc.

Hameiul – proprietati si utilizari terapeutice

Conurile femela ale hameiului au utilizare terapeutica in medicina umana si cea veterinara. Poseda principii active cu actiune sedativa, anafrodiziace, antibacteriene, antispastice, tonic amar. Se recomanda hameiul intern in tratamentul insomniilor, gastropatiilor de natura nervoasa, nevrozelor sexuale, afectiunilor renale, cu efecte sedative, gutei, ca anafrodiziac pentru barbati, iar extern pentru tratarea vaginitei si tricomonazei.

Cand se culege hameiul

In scopuri medicinale, conurile formelor de hamei salbatic si cultivat se recolteaza in august-septembrie, pe vreme frumoasa, dupa ora 10. Culoarea conurilor de hamei trebuie sa fie verde. Se usuca la umbra intr-un singur strat. Perii glandulari de pe bracteele conurilor femele se recolteaza dupa uscare. Conurile uscate se intind pe bucati mari de panza si se bat pentru deschiderea lor. Se prezinta sub forma de pulbere aglutinata, lipicioasa. Culoarea este galbena-verzuie pana la galben-aurie. Prin invechire devine galben-bruna, chiar rosiatica. Are gust amar, miros puternic aromatic, iritant. Produsul se pastreaza la loc uscat, in absenta luminii. In caz contrar, principiile active se degradeaza si mirosul devine neplacut.

Hameiul in uzul intern

Pentru stimularea poftei de mancare, tratarea tuberculozei, se prepara o infuzie din 1 lingura conuri maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se bea o cana pe zi cu 25-30 de minute inainte de masa. Pentru tratarea tuberculozei se beau 2 cani de ceai de hamei pe zi, timp indelungat.

Pentru usurarea activitatii digestive, se face o infuzie din 1 lingura conuri uscate maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se bea cate o cana dupa mesele principale.

Pentru tratarea afectiunilor renale, cu efecte sedative, se pregateste o infuzie din 2 linguri de conuri de hamei maruntite la jumatate litru de apa clocotita. Se lasa acoperita infuzia 15-20 de minute. Se strecoara. Intreaga cantitate se bea intr-o zi in 2-3 reprize.

Pentru stimularea aparitiei somnului, actionand ca somnifer, se prepara o infuzie din 1 lingura conuri uscate de hamei si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa 10-15 minute. Se strecoara. Se bea seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea gutei, se recomanda infuzie din 1 lingura conuri uscate la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Hameiul in uzul extern

Pentru tratarea vaginitei, provocata de Trichomonas vaginalis, ca adjuvant, se face o infuzie din 5-6 linguri de conuri de hamei uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 25 de minute. Se strecoara. Se aplica spalaturi vaginale cu irigatorul, din care una seara, inainte de culcare.

Părți folosite: flori

Hameiul si utilizări magice: se folosește alături de tămâie în ritualurile de exorcism, precum se poartă și în săculeți de vindecare.

Articol etichetat cu:,

Ganduri si impresii pentru "Hameiul – planta medicinala folosita ca remediu si in alimentatie":

  1. Jorjette C Daniel
  2. Jorjette C corpuri de iluminat

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.