Ghiocelul – simbol si vestitor al primăverii

Ghiocelul (Galanthus L.)  este un gen restrans de plante bulboase, cu aproximativ 20 de specii de plante erbacee din familia Amaryllidaceae, subfamilia Amaryllidoideae.

Ghiocelul infloreste iarna tarziu, primavara devreme, in functie de conditiile meteorologice. Galanthus nivalis este cea mai cunoscuta specie a ghiocelului, cea mai cultivata si mai des intalnita in piete. Ghiocelul este o planta perena foarte rezistenta.

Ghioceii ajung la o inaltime de aproximativ 4 cm si infloresc cu mult inainte de alte plante. Aceste flori albe minunate sunt primul semn al veniri primaverii.

Ghiocelul – Ingrijire

Se planteaza bulbii de ghiocel toamna, la o adancime de 3 ori inaltimea bulbului. Ghiocelului ii place sa stea in plin soare sau la semiumbra si are nevoie de sol umed, bine drenat.

Inmultirea ghiocelului

Aceasta procedura are loc doar dupa inflorire. Se scoate tufa de ghiocei din pamant, se imparte in smocuri mai mici, dupa care se replanteaza. Frunzele vor muri in mod natural.

De cele mai multe ori, daca pamantul in care este plasat este prielnic, se inmulteste foarte bine si singur, pe o anume suprafata, prin inmultirea bulbilor de la an la an.

Simbolistica florii de ghiocel poate fi interpretata în funcție de context. Cele mai frecvente simboluri asociate ghiocelului sunt: puritate, speranţă, renaştere, consolare sau simpatie.

Mituri despre ghiocel

Copiii vântului de primăvară își pierdură mama, iar tatăl lor se căsători cu fiica vântului de miază-noapte. Mama vitrega isi alungă copiii de acasă în absența soțului ei. Copiii se rugară lui Dumnezeu cu atâta ardoare să le vină în ajutor, încât acesta îi prefăcu în primele flori ale primăverii, motiv pentru care ghioceii sunt vestitorii primaverii.

După alte povestiri, ghiocelul ar fi fost un mire care a încălcat interdicția de a bea apă dintr-o anumită fântână, astfel, ca pedeapsa, fiind transformat in aceasta minunata floare.

Floarea de ghiocel pe care cei mai multi dintre noi o stim e una simpla, insa am cautat pentru voi o serie de poze cu ghiocei speciali, cu soiuri extraordinare de ghiocel care sa iti mangaie privirea.

Galerie poze cu ghiocei diferite specii

Articol etichetat cu:, , , , ,

Ganduri si impresii pentru "Ghiocelul – simbol si vestitor al primăverii":

  1. Jorjette C aparat muls
  2. Jorjette C Dorel

Care este gandul tau?