Fructul de guava – o excelentă sursă de vitamina C

Fructul de guava beneficii si proprietati

Copacul Guava (Psidium guajava) originar din sudul Africii şi din America de Sud, se cultivă astăzi în scopuri comerciale în numeroase ţări. Cu un gust și o aromă unică, fructul de guava intră în categoria super fructe, datorita imensei sale implicații benefice în sănătate și nutriție.

Fructul de guava are o dulce aromă de mosc și textură cremoasă. Probabil asta îl face un fruct apreciat de femei. Se consideră ca fiind un fruct afrodisiac!

Fructul de guava este în formă de pară, oval sau rotund şi are mărimea unui măr mic. coaja lui subţire şi gălbuie fiind comestibilă dar are un gust uşor amărui; pulpa foarte aromată şi suculentă este însă dulce.

guava

Circa jumătate din fruct este format din seminţele mici, mai tari, comestibile, concentrate mai mult spre centrul fructului, fiind la fel de bogate în vitamine ca şi pulpa. Având aceeaşi greutate cu ea, fructul de guava conţine de peste 5 ori mai multă vitamina C decât o portocală, un fruct proaspăt de 90 g conţinând mai mult decât necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult.

Chiar şi dacă se pierde aproape 25% din vitamina C în timpul procesului de conservare, fructul de guava în sirop, la cutie, rămâne încă o sursă excelentă a acestei vitamine, vitală de altfel pentru producerea de colagen şi pentru sănătatea ţesuturilor, dar e în acelaşi timp şi un antioxidant care “mătură” radicalii liberi potenţiali nocivi.

Fructul de guava și beneficiile sale în sanatate

Fructul de Guava este plin de nutrienți. Nu numai că are mai multă vitamina C decât portocalele, dar guava este, de asemenea, bogat în alți antioxidanți și s-a dovedit că are o serie de beneficii mari pentru sănătate. Iată doar câteva dintre beneficiile consumului acestui fruct tropical.

Fructul de guava este recomandat in afectiuni ale ochilor, ale inimii, pentru sanatatea sistemului digestiv, a oaselor, in anemie . Ajuta la scaderea nivelului de colestrol, intareste sistemul imunitar si datorita antioxidantilor, protejeaza pielea si incetineste procesul de imbatranire.

Fructul de guava este sărac în calorii și grăsimi, dar conține mai multe vitamine vitale, minerale și antioxidanți naturali care joacă un rol important în prevenirea cancerului, anti-îmbătrânire și amplificator al sistemului imunitar.

Pulpa şi seminţele de guava sunt de asemenea o sursă bogată de fibre dietetice solubile sub formă de pectină (5,4 g la 100 g de fructe, circa 14% din DZR), asta îl face să fie bun pentru slăbit și un bun laxativ. Conținutul de fibre ajută la protejarea mucoasa colonului prin micșorarea timpului de expunere la toxine și legării de substante cancerigene din colon.

100g de fructe proaspete oferă circa 228 mg vitamina C, adică de trei ori mai mult decât DZR (doza zilnică recomandată). Coaja exterioară conține mai multă vitamina C decât pulpa interioară.

Studiile științifice arată că consumul de fructe bogate în vitamina C, ajută organismul să fie rezistent împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi considerați implicați în apariția cancerului.

Fructul de guava este bogat în vitamina A și flavonoizi precum beta-caroten, luteină, licopen și criptoxantină.  Acest compuși se cunoaște că au proprietăți antioxidante și sunt esențiali în menținerea sănătății optime a organismului. Consumul de fructe bogate în caroten se cunoaște că protejează plămânii și cavitatea bucală de cancer.

100g de fruct guava oferă  5204 micrograme de licopen, aproape de două ori conținutul din roșii (2,573 g de licopen la 100g de roșii). Licopenul se știe că previne deteriorarea pielii de razele UV și oferă protecție împotriva cancerului de prostată.

Îmbunătățește digestia

Unul dintre nutrienții cheie găsiți în fructul de guava este reprezentat de fibre. S-a demonstrat că fibrele ajută la digestie atât prin solidificarea cât și prin înmuierea scaunului. Acest lucru poate ușura atât simptomele diareei, cât și ale constipației.

De asemenea, studiile arată că extractul de frunze de guava poate ajuta la reducerea intensității și duratei diareei. Persoanele cu anumite tulburări digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil, pot beneficia de pe urma integrării fructului de guava în dieta lor.

Ameliorează durerile din perioada menstruației

Crampele menstruale pot varia ca severitate, de la ușoare la debilitante. Femeile care suferă de crampe menstruale dureroase ar putea dori să încerce frunzele de guava. Un studiu a constatat că extractul de frunze de guava a fost mai eficient decât analgezicele ce sunt puse la dispoziție pentru a trata crampele menstruale.

Întărește sistemul imunitar

Fructul de Guava este bogat în vitamina C, care este esențială pentru menținerea sănătății imunitare. Studiile arată că vitamina C poate reduce durata unei răceli și poate lupta împotriva bacteriilor.

Este un fruct prietenos cu diabetul

Datorită conținutului bogat de fibre și indicele glicemic scăzut, guava previne dezvoltarea diabetului. În timp ce indicele glicemic scăzut inhibă o creștere bruscă a nivelului de zahăr, conținutul de fibre asigură că nivelul de zahăr este bine reglat.

Consumă fructul de guava pentru o inima sanatoasa

Fructele de guava ajută la îmbunătățirea echilibrului de sodiu și potasiu al organismului, reglând astfel tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune arterială. Guava ajută, de asemenea, la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol (LDL), care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă. Acest fruct magic îmbunătățește nivelul colesterolului bun (HDL).

Fructul Guava recomandat în timpul sarcinii

Guava aduce beneficii și femeilor însărcinate, deoarece conține acid folic sau vitamina B-9, care este recomandată femeilor însărcinate, deoarece poate ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului și poate proteja nou-născutul de tulburări neurologice.

Ajută în caz de dureri de dinți

Frunzele de guava au o acțiune antiinflamatoare puternică și o capacitate antibacteriană care luptă împotriva infecțiilor și ucide microbii. Astfel, consumul de frunze de guava funcționează ca un remediu de casă fantastic pentru durerile de dinți. De asemenea, se știe că sucul din frunze de guava vindecă durerile de dinți, gingiile umflate și ulcerele bucale.

Fructele si frunzele de guava

Recomandat pentru sările de stres

Magneziul prezent în fructele guava este responsabil pentru unul dintre numeroasele beneficii ale guavei, adică ajută la relaxarea mușchilor și nervilor corpului. Așadar, după un antrenament greu sau o zi lungă la birou, un fruct guava este cu siguranță ceea ce ai nevoie pentru a-ți relaxa mușchii, a combate stresul și a da un impuls bun de energie sistemului.

Fructul de guava este bun pentru creierul

„Guava conține vitamina B3 și vitamina B6, cunoscute și sub denumirea de niacină și respectiv piridoxină, care ajută la îmbunătățirea circulației sângelui către creier, la stimularea funcției cognitive și la relaxarea nervilor”, remarcă dr. Manoj K. Ahuja.

Consumă fructul de guava pentru pierderea în greutate

Vrei să scapi de câteva kilograme? Guava este doar biletul. Fara a compromite aportul de proteine, vitamine si fibre, fructul guava te ajuta sa slabesti prin reglarea metabolismului. Este un câștig-câștig! Guava este o gustare foarte sățioasă și satisface foarte ușor apetitul. În special guava crudă, are, de asemenea, mult mai puțin zahăr în comparație cu merele, portocalele, strugurii și alte fructe.

Consumă fructul guava pentru a ameliora tusea și răceala

Guava are o cantitate foarte mare de vitamina C și fier și ambele s-au dovedit a fi preventive împotriva răcelii și a infecțiilor virale. Sucul de guava sau un decoct de frunze de guava este foarte util în ameliorarea tusei și răcelii, deoarece ajută la eliminarea mucusului și dezinfectează tractul respirator, gâtul și plămânii.

Sucul de guava beneficii pentru sanatate

Fructul de guava are proprietăți anti-îmbătrânire

Guavele sunt bogate în vitamina A, vitamina C și antioxidanți precum carotenul și licopenul, care ajută la protejarea pielii de riduri. O guava pe zi, ține ridurile departe și pielea fină!

Îmbunătățește tenul

Guava ajută la recăpătarea strălucirii și prospețimii pielii. Culege beneficiile preparând acasă un exfoliant cu guava. Tot ce trebuie să faci este să pregătești un piure din pulpă de guava cu un gălbenuș de ou și să o aplici pe față. Clătește după 20 de minute cu apă caldă.

Când este folosit o dată sau de două ori pe săptămână, acest scrub va îndepărta celulele moarte de pe piele și va lumina tenul. Guavele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K, care ajută la eliminarea decolorării pielii, cearcănelor, roșeață și iritația acneică.

Guava ajută la tonifierea și strângerea mușchilor faciali, așa că aplică un decoct din frunze și fructe pe piele și gata!

Proprietati ale fructului de guava

Fructele de guava proaspete și coapte bine conține foarte mult potasiu. Raportat la cantitate/greutate conține mai mult potașiu decât bananele. Potasiul este o componenta importanta a celulelor și a sângelui. Ajută la reglarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Fructul este de asemenea o sursă bogată de vitamine din complexul B (acid pantotenic, nianicină, vitamina B6 – piridoxina), vitamina E și K, precum și minerale ca magneziu, cupru și mangan. Manganul este un cofactor pentru enzima antioxidantă. Cupru este necesar pentru producerea de celule roșii.

fructul de guava copt bine - rosu - proaspat

Tabel detaliat despre nutrienții din fructul de guava

Principii Valori Nutritive Procent din DZR
Energie 68 Kcal 3.5%
Carbohidrați 14.3 g 11.5%
Proteine 2.55 g 5%
Grăsimi 0.95 g 3%
Colesterol 0 mg 0%
Fibre dietetice 5.4 g 14%
Vitamine    
Acizi Folici 49 µg 12.5%
Niacină 1.084 mg 7%
Acid pantotenic 0.451 mg 9%
Piridoxină 0.110 mg 8.5%
Riboflavină 0.040 mg 3%
Tianină 0.067 mg 5.5%
Vitamina A 624 IU 21%
Vitamina C 228 mg 396%
Vitamina E 0.73 mg 5%
Vitamina K 2.6 µg 2%
Electroliți    
Sodiu 2 mg 0%
Potasiu 417 mg 9%
Minerale    
Calciu 18 mg 2%
Cupru 0.230 mg 2.5%
Fier 0.26 mg 3%
Magneziu 22 mg 5.5%
Mangan 0.150 mg 6.5%
Fosfor 11 mg 2%
Seleniu 0.6 mcg 1%
Zinc 0.23 mg 2%
Fito Nutrienți    
Caroten-ß 374 µg
Criptoxantină-ß 0 µg
Licopen 5204 µg

Consum și mod de servire

Alegeţi fructele verzi-gălbui, care abia ce s-au copt şi încep să-şi piardă din fermitate, decorticaţi-le şi serviţi-le într-o salată de fructe, sau le puteţi fierbe uşor câteva minute în apă cu zahăr.

Fructele se pot consuma și în sucuri, siropuri și dulcețuri. Sunt delicioase în preparate de patiserie sau prăjituri.

Cel mai indicat este se consume fructele proaspete, pentru a savura gustul și aroma unica!

Guava se poate cultiva și la noi. Cu mici ajustări acest copac exotic poate să fie și la tine în grădină. Află aici mai multe informații despre cultivare, cum se plantează și se întreține copacul de guava.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Fructul de guava – o excelentă sursă de vitamina C”

  1. Avatar DEMISCA
    DEMISCA

    AM MANCAT ACEST FRUCT IN EGIPT, ESTE FOARTE BUN SI AROMAT!

  2. Eu am mancat in Tunisia,este malaet,nu foarte dulce,este bun.

  3. Nici eu nu am mancat niciodata dar o sa caut sa vad daca se gaseste la noi in Oradea!

    1. Caută şi dacă vrei spune-ne şi nouă dacă ai găsit.

  4. Da, am auzit că se găsesc şi pe la noi în hypermarket sau unele magazine specializate pe fructe.

  5. Nu am mancat niciodata asa ceva ….se gasesc la noi!?

Dă-i un răspuns lui fotograf nunta Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *