Fructele de soc – 5 beneficii pentru sanatate si frumusete + retete

Fructele de soc fac parte dintre cele mai tentante si nemaipomenite fructe de pe pamant. In primul rand, prin culoarea violet, frumusetea vizuala a fructelor de soc este pur si simplu irezistibila. Aceste bobite mici si minunate sunt dotate cu foarte multe substante nutritive ce ne confera nenumarate beneficii asupra sanatatii si frumusetii noastre.

Fructele de soc au actiune laxativa, vitaminizanta, mineralizanta, antinevralgica, antiseptica, diuretica, galactagoga. Fructele socului sunt utilizate mai ales in constipatii. In doze mari, fructele de soc produc stari de voma, arsuri epigastrice, iritarea gatului, insuficienta respiratorie, convulsii.

Fructele de soc : beneficii pentru sanatate

  1. Fructele de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și multi alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un igredient ce stimuleaza sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural pentru prevenirea infectiilor virale si bacteriene cum ar fi tusea, raceala, gripa si amigdalita.
  2. Fructele de soc previn aparitia cancerului. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, boabele de soc fac minuni in prevenirea si cresterea celulelor canceroase. Mai mult, acesti antioxidanti duc o lupta puternica impotriva radicalilor liberi care au tendinta de a deveni cancerigeni daca nu sunt luati in calcul.
  3. Regleaza nivelul colesterolului in corp cu fructele de soc. Extractul de fructe de soc (tinctura de soc) contine cantitati generoase de glucozide, o substanta cunoscuta pentru reducerea nivelului de colesterol rau din corpul uman. Celor cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomanda sa incorporeze in dieta lor zilnica fructe de soc.
  4. Fructele de soc au efect de intinerire a pielii. Infuzate cu proprietati anti imbatranire si de combatere a radicalilor liberi, boabele de soc mentin pielea radianta si tanara pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, acestea actioneaza ca un agent natural de detoxifiere, tinand astfel la distanta afectiuni dureroase ale pielii cum ar fi acneea, arsurile si cicatricele.
  5. Fructele de soc confera o vedere mai buna. Timp de secole morcovii au fost cunoscuti pentru propritatile lor de consolidare a vederii, dar daca morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate incerca fructele de soc. Cu un continut ridicat de vitamina A si B6, aceste fructe ajuta la reducerea si prevenirea diferitelor afectiuni oculare, cum ar fi degenerescenta maculara si glaucomul, asigurand o vedere durabila.

Fructele de soc: Valoare nutritiva

Fructele de soc sunt o sursa puternica de vitamine si minerale esentiale. Aceste substante nutritive puternice fac din fructele de soc o gustare sanatoasa cu excelente proprietati de vindecare. Se cunoaste ca 100 de grame de fructe de soc contin 60% vitamina C, 12% vitamina A, 11% vitamina B6, 5% tiamina și 4%riboflavina. Toate aceste vitamine prezente in fructele de soc lucreaza impreuna pentru a mentine corpul sanatos si mereu in forma.

Aceste fructe de padure comestibile, adica fructele de soc, detin, de asemenea, un continut mineral remarcabil. Consumate in mod natural au 9% fier, potasiu 8% si 4% calciu si fosfor. Boabele de soc asigura o buna functionare a tuturor sistemelor corpului.

În plus, fructele de soc pot fi un mare plus in dieta ta, daca esti in cautarea unui fruct bogat in fibre care poate stimula sistemul digestiv. O singura portie de soc este suficienta pentru a satisface 28% din necesarul de fibre de zi cu zi si mentine sistemul digestiv intr-o functionare eficienta. Inca mai ai timp sa incepi o dieta pentru ca urmeaza sezonul fructelor de soc. Trebuie sa stii, daca ai posibilitatea sa le culegi direct, ca, fructele de soc se coc diferit, pe rand. Asa se intampla in cazul socului – florile de soc infloresc pe rand, la fel, si fructele se coc pe rand. E posibil sa gasiti intr-un soc fructe stafidate, fructe verzi si fructe ajunse la maturitate.

Cum sa prepari acasa sirop din fructe de soc

Ingrediente pentru sirop de soc:

  • 2 cani cu fructe de soc
  • 3 cani cu apa
  • 1 cana cu miere de albine
  • plante aromatice

Mod de preparare sirop din fructe de soc:

Se indeparteaza coditele fructelor si se spala. Se usuca fructele de soc cu ajutorul unor servete de hartie si se amesteca cu apa intr-o oala din otel inoxidabil. Se fierb timp de 30 de minute sau pana cand preparatul scade aproximativ la jumatate.

Boabele de soc se zdrobesc si apoi se strecoara printr-o strecuratoare cu plasa fina sau printr-un tifon.

Sucul obtinut din fructele de soc se pune iarasi pe foc mic si se adauga orice ierburi sau mirodenii suplimentare. Poti incerca sa adaugi ghimbir, cuisoare, scortisoara, rozmarin, flori de lavanda, etc. Fierbe la foc mic pentru 10-15 minute si opreste focul. Se strecoara din nou. Dupa ce siropul din fructele de soc se raceste cat de cat (ajunge la o temperatura de 38 de grade), se amesteca cu mierea de albine pana se omogenizeaza. Pe langa faptul ca mierea ii confera anumite proprietati medicinale, ea actioneaza ca si conservant. Afla mai multe informatii despre cantitatea de miere necesara citind acest articol!

Atunci cand siropul din fructele de soc se raceste complet, se pune in sticle sau borcane si se pastreaza la frigider.

Acest sirop din fructe de soc cu miere si ierburi ajuta la vitaminizarea corpului si stimuleaza sistemul imunitar. Ajuta in caz de gripa si raceala, caz in care se consuma 1 lingurita pe zi. Poate fi folosit in scop medicinal, dar si adaugat la preparatele culinare (clatite, in salatele de fructe, etc).

Descopera si reteta de dulceata din fructe de soc – vezi aici!

Recoltare – Cand se culeg fructele de soc

Fructele se culeg in septembrie – octombrie, prin taierea intregii inflorescente. Se folosesc proaspete pentru diverse preparate sau se usuca la soare, cu fructele in sus. pe timp nefavorabil, uscarea se face in poduri acoperite cu tabla.

Fructele  de soc in uzul intern

Pentru tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic, se prepara un decoct din o lingurita de fructe uscate de soc la o cana cu apa rece. Se da in clocot, apoi se preseaza fructele de soc pentru a se sparge. Cand se raceste se adauga miere de albine dupa gust. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.

Pentru eliminarea toxinelor din organism, pentru tratarea nevralgiei, se consuma:

  • 20 g suc obtinut prin presarea fructelor de soc
  • 20-30 g de suc din fructe de soc proaspat amestecat cu 20%  alcool. Alcoolul potenteaza in intensitate si rapiditate actiunea sucului de soc. Durerile pot disparea in 10-15 minute. In cazul formelor cronice, pot disparea dupa 3-5 zile.

Pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru slabire, se consuma tinctura din fructe de soc, pregatita din 30g soc amestecat cu 20% alcool. In curele pentru dezintoxicare se consuma, 10 zile la rand, cate o lingurita de tinctura de soc dimineata si una seara.

Pentru cura de slabire, se ia o lingurita de tinctura din fructele de soc in prima zi, a doua zi 2 lingurite, crescandu-se doza pana in a 7-a zi, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine luarea dozei de 7 lingurite pe zi, timp de 30 de zile. Se face o pauza de 7 zile si se continua in acelasi mod, daca este necesar.

 Valori nutritive per 100 g (3.5 oz)
Valoare energetica305 kJ (73 kcal)
Carbohidrati18.4 g
Fibre7 g
Grasimi0.5 g
Proteine0.66 g
Apa79.80 g
Vitamina A30 μg (4%)
Thiamine (vit. B1)0.07 mg (6%)
Riboflavin (vit. B2)0.06 mg (5%)
Niacin (vit. B3)0.5 mg (3%)
Pantothenic acid (B5)0.14 mg (3%)
Vitamina B60.23 mg (18%)
Folate (vit. B9)6 μg (2%)
Vitamina C36 mg (43%)
Calciu38 mg (4%)
Fier1.6 mg (12%)
Magneziu5 mg (1%)
Fosfor39 mg (6%)
Potasiu280 mg (6%)
Zinc0.11 mg (1%)

Atentie! Fructele de soc – Contraindicatii!

In ciuda numeroaselor beneficii asupra sanatatii si a frumusetii, ar trebui sa fii atent la utilizarea fructelor de soc deoarece contin o cantitate mica de cianura otravitoare. Aceasta poate deveni daunatoare pe termen lung. Fii atent la cantitatile consumate.

Asigura-te ca fructele de soc pe care le folosesti sunt pe deplin coapte. Exista mai multe varietati de boabe de soc, insa cele negre sunt cele mai potrivite pentru consumul intern.

Femeile insarcinate si persoanele care sufera de boli grave ale sistemului imunitar ar trebui sa evite consumul fructelor de soc.

Sper ca ti-a placut acest articol. Sper ca iti vei aminti data viitoare sa cumperi, pe langa celelalte fructe pe care le consumi in mod normal, si boabe de soc, avand in vedere numeroasele beneficii pentru sanatate si frumusete. Fructele de soc pot fi consumate sub forma de dulceata (gasesti link mai sus in articol), tinctura de soc care poate fi foarte usor de preparat acasa sau sirop de soc. Daca ai de unde sa culegi fructe de soc, atunci e si mai bine!

Ganduri si impresii pentru "Fructele de soc – 5 beneficii pentru sanatate si frumusete + retete":

  1. Jorjette C iuliamaria
  2. Jorjette C titi
  3. Jorjette C Pupeta
  4. Jorjette C NICOLAE
  5. Jorjette C radu
  6. Jorjette C Samoila L.
  7. Jorjette C anomim
  8. Jorjette C Marius
  9. Jorjette C Lorelai
  10. Jorjette C Sorina

Care este gandul tau?