Fructele şi legumele în alimentaţia femeilor gravide

Alimentatia femeilor gravide

Alimentaţia gravidei are rol determinant deoarece metabolismul ei şi nevoile de hrană sunt crescute. Sporesc cerinţele faţă de proteine, lipide, glucide, săruri minerale şi vitamine. Dacă proteinele şi lipidele nu pot fi asigurate decât în mică măsură de fructe, în schimb aportul de glucide, săruri minerale şi vitamine este foarte indicat să se asigure prin legume şi mai ales prin fructe proaspete.

Glucidele din fructe vor fi preferate datorită asimilării lor uşoare, prevenind, în cadrul unei alimentaţii complexe, dar raţionale, riscul apariţiei obezităţii sau a diabetului.

Fructele acoperă o bună parte şi din sărurile minerale de calciu, fosfor şi fier, atât de necesare în perioada de sarcină şi alăptare. Dar cea mai mare contribuţie la menţinerea stării de sănătate a femeilor gravide şi a celor care alăptează se realizează prin prezenţa vitaminelor şi îndeosebi a vitaminei C.

Alimentatia-femeilor-gravide
Foto: depici.ro

Este important de reţinut că nevoia în vitamina C, care la femeia negravidă este de 50—55 mg pe zi, se dublează la femeia gravidă (100 mg pe zi) şi este de 3 ori mai mare la femeia care alăptează (140—150 mg/zi). Fructele proaspete asigură în bună măsură şi vitaminele din grupa B, precum şi vitamina A, pe care acestea o conţin sub formă de caroten.

În acest sens, alimentaţia zilnică a gravidelor şi a femeilor care alăptează trebuie să cuprindă fructe în proporţie de 350—400 g, fie în stare proaspătă, fie sub formă de sucuri naturale neîndulcite, compoturi, fructe coapte etc.

Alimentatia femeilor gravide cu dieta vegetariana

Daca sunteti vegetariana, puteti , cu ajutorul cunostintelor si al planificarii atente, sa va hraniti adecvat si pe dumneavoastra si bebelusul nenascut, in special daca includeti lapte si oua in alimentatie. Principalele probleme sunt acestea : nevoia de a consuma suficiente calorii, nevoia de a alege o varietate de alimente bogate in proteine pentru a obtine toate proteinele esentiale in fiecare zi, si pentru vegetariene stricte, nevoia de a suplimenta vitamina B12, care se gaseste majoritar in proteine de origine animala.

Vitaminele au importanta nu numai pentru sanatatea mamei ci sunt necesare si pentru dezvoltarea fatului. Iata trei vitamine importante si rolul fiecaruia in organismul gravidelor:

  1. Vitamina C mareste rezistenta organismului la infectii, ajuta absorbtia intenstinala, reduce permeabilitatea vaselor. Lipsa ei provoaca oboseala, pierderi de sange, avorturi sau nasteri premature. Vitamina C se gaseste in toate fructele si zarzavaturile proaspete.
  2. Vitamina D se gaseste numai in untura de peste si in cantitati foarte mici in unt, ficat, galbenus de ou. Sub influenta razelor de soare ultraviolete asupra pielii, organismul uman isi sintetizeaza singur cantitatea necesara de vitamina D. Aceasa are un rol important in metabolismul calciului la mama si la fat.
  3. Vitamina E se gaseste in legumele verzi, cereale, zarzavaturi, lapte. Contribuie la buna dezvoltare si pastrarea sarcinii precum si la mentinerea unei bune circulatii in vasele capilare. Administrarea sub forma medicamentoasa se face la indicatia medicului.

In general, alimentatia de buna calitate in timpul sarcinii este o dieta zilnica variata, care sa contina multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, produse lactate, alimente bogate in proteine (carne, peste, nuci, oua si leguminoase), ceva grasimi (margarina, ulei sau unt) si aproximativ 2 litri de lichide pe zi.

Nutriția în timpul sarcinii ~ Interviu cu dr. Elena Mornealo

Care sunt grupele de alimente esentiale unei bune dezvoltari, cum ar trebui sa arate meniul unei gravide in trimestrul 3 de sarcina, dar si care ar trebui sa fie adaosul de greutate in sarcina aflam de la dr. Elena Mornealo, endocrinolog – nutritionist Medpark:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *