Florile de salcam in alimentatie – Proprietati, beneficii si retete

Salcamul – in latina Robinia pseudacacia – este un arbore foios originar din America de Nord, introdus in Romania ca planta ornamentala in 1750. Popular se mai numeste acacie, acaț, bagrin, brebene, lemn alb, lemn de acaț, pănar, salchișm, salcâm alb, salcâm rotund, vocație. Florile de salcam servesc la prepararea unor bauturi racoritoare si a unor preparate de cofetarie. In unele sate, florile de salcam sunt adaugate in aluatul de clatite si sunt folosite la prepararea serbetului.

Utilizarea terapeutica a salcamului – Proprietati

Florile de salcam, frunzele si scoarta au utilizari terapeutice in medicina traditionala. Principiilor active din florile de salcam li se atribuie proprietati antireumatice, antiacide gastrice, emoliente, calmante, antitusive. Cele din frunzele de salcam actioneaza ca antiacid gastric, calmant in migrene, iar cele din scoarta ca purgativ si antiulceros gastric.

Florile de salcam sunt folosite in combaterea durerilor reumatice, hiperaciditatii gastrice si durerilor provocate de acestea, ca emolient al secretiilor bronsice si antitusiv, tratamentul migrenelor, leucoreii, nevralgiilor dentare. Frunzele servesc pentru combaterea aciditatii gastrice, durerilor gastrice, migrenelor, iar scoarta in combaterea constipatiilor si ulcerului gastric.

Cand se recolteaza florile de salcam, frunzele si scoarta

Florile de salcam se recolteaza in timpul infloririi. Se rupe din inflorescenta floare cu floare. Se usuca la umbra intr-un singur strat. Frunzele de salcam se culeg pana la inflorire sau in timpul infloririi. Se usuca la fel ca si florile. Scoarta de salcam se aduna primavara de pe ramurile de 2 si 3 ani. Se usuca la soare sau in poduri.

Salcamul in medicina umana – uz intern

Pentru tratarea gastritelor hiperacide, ulcerului gastric si duodenal, in pirosis (arsuri la stomac), astm, tuse, raceala, se prepara o infuzie din 1 lingura flori uscate de salcam peste care se toarna 250 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize. Stimuleaza apetitul sexual.

Pentru tratarea leucoreei (scurgeri vaginale) in migrene, nevralgii dentare, se pregateste o infuzie din 5 g flori de salcam uscate peste care se toarna 100 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute. Se bea aceasta cantitate de 3 ori pe zi.

Pentru tratarea aciditatii gastrice, durerilor gastrice, migrenelor, se recomanda o infuzie din 2 lingurite cu varf de frunze de salcam uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea ulcerului gastric si a constipatiilor, se consuma o infuzie din olingurita si jumatate pulbere de scoarta de salcam peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Florile de salcam in uzul extern

Pentru tratarea ranilor si arsurilor, se aplica pulbere de flori.

Pentru tratarea leucoreei, se prepara o infuzie din 4 linguri flori de salcam uscarte peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute. Se strecoara. Se fac 3 spalaturi vaginale pe zi, din care una seara, inainte de culcare.

Retete cu flori de salcam

Florile de salcam sunt comestibile! Numai cand te gandesti cat de multe retete poti sa prepari cu florile de salcam, parca nici nu-ti vine sa crezi. De la infuzia preparata la rece sau cidrul de flori – bautura racoritoare carbogazoasa, fermentata natural – la gustoasele clatite cu flori de salcam si salata de fructe aromata cu flori.  Trebuie sa incerci aceste retete pline de savoare si delicatete!

Cu siguranta iti amintesti ca in copilarie mancam florile de salcam direct de la sursa, asa ca nu te sfii sa le mananci si acum proaspete, simple.

Apa de flori de salcam

Aceasta apa enzimatica contine tot ce este mai bun in florile de salcam. Se pun florile de salcam in apa de cu seara si se lasa pana a doua zi. Apa de flori de salcam astfel preparata se consuma pe parcursul zilei, avand proprietati de revitalizare a intregului organism.

Suc de flori de salcam – Reteta Salcâmată

Sucul din flori de salcam se face ca si socata sau ca lavandata, doar ca florile de soc, respectiv cele de lavanda sunt inlocuite cu cele de salcam. Aromat, usor acidulat, se bea cu placere in zilele calduroase.

La 10 litri de apă, se pune aproximativ 1 kg de zahăr brun (se poate folosi cu incredere si mierea de albine), 2 lămâi feliate, un boț de drojdie și 20 flori mari de salcam bine inflorite. Drojdia este cea care sustine procesul de fermentare.  Se amesteca bine. Se acoperă borcanul cu un tifon cât să nu intre muștele si alte insecte și se lasă la fermentat/macerat timp de 3-5 zile. Se amesteca cel putin o data pe zi cu o lingura de lemn.

Cand este gata se strecoara si se pune in sticle, care se pastreaza la frigider.

Cum se prepara serbet din florile de salcam

Pentru serbet de flori de salcam, se opareste 1 kg de flori de salcam cu 1 l de apa dat in clocot. Se continua fierberea pana cand lichidul scade la jumatate. Se strecoara. Decoctul obtinut se amesteca cu zahar in proportie de 3 pahare de lichid la 1 kg de zahar. Se continua fierberea pana cand lichidul scade la jumatate. Spuma se indeparteaza. Se ia de pe foc si se toarna in borcane, de asemenea foarte bine incalzite, sub care se introduce lama unui cutit. Se pastreaza la rece.

Cum se face dulceata din flori de salcam

Dulceata din flori de salcam este o delicatesa destul de apreciata pentru aroma sa unica.

  • 1,5 kg flori de salcam
  • 2 litri de apa
  • 2 kg de zahar
  • zeama de la 2 lamai

Se culeg florile de salcam si se curata de pe tulpina. Se spala bine sub jet de apa si se usuca cu servete de hartie.

Apa cu zaharul se pun la fiert pana se transforma in sirop. In acest moment se adauga florile.  Cand da in clocot, se adauga zeama de la lamai si se lasa mai lasa pe foc cam 15-20  de minute.

Cand e gata, se pune dulceata de salcam fierbinte in borcane sterilizate care se aseaza sub o patura cu capacul in jos pana se racesc.

Clatite cu flori de salcam

Pentru clatitele cu flori de salcam se prepara compozitia standard de clatite, cu lapte, oua, zahar, faina, un varf de sare. Dupa ce compozitia e preparata, se adauga florile de salcam desprinse de pe tulpina.

Compozitia de clatite poate fi de post  sau vegana. Se foloseste in acest caz un lapte vegetal (lapte de cocos, migdale, grau), zahar, faina si un strop de sare. La aceasta compozitie se adauga florile.

Reteta – Flori de salcam pane

Ingrediente:

  • 4 linguri de făină
  • 1 vârf de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 50 ml de bere rece
  • 100 ml de apă
  • 50 g de flori de salcâm
  • Ulei vegetal pentru prăjit
  • Miere

Mod de preparare:

Se amestecă într-un vas făină, sarea și zahărul, apoi se adaugă lent apa, amestecând usor. Când apa este complet încorporată, se toarnă berea rece. Se adauga lichidul puțin câte puțin. Se lasa aluatul sa stea in frigider pentru aproximativ 20 de minute.

Se încălzeste uleiul vegetal într-o tigaie mare, se înmoaie florile în aluat și se agită pentru a îndepărta excesul de aluat. Atunci când uleiul este fierbinte, se aseaaza florile de salcam în tigaie și se lasa să se prăjească timp de două minute pe fiecare parte, până când sunt clare și aurii. Se prăjesc pe rand, astfel încât sa nu se lipeasca.
Cand sunt gata, se iau si se aseaza pe o farfurie cu câteva foi de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și se presara cu zahăr sau cu miere. Bucura-te de florile de salcam cat sunt calde.

Salata de fructe cu flori de salcam

Florile de salcam se pot adauga cu succes in salatele de fructe proaspete datorita aromei intense si dulcetii.

Flori de salcam cu miere de albine

Se culeg florile de salcam, se spala si se usuca cu un servet de hartie. Se curata de partea verde si se pun intr-un borcan de sticla. Peste ele se adauga miere de albine. Deoarece se vor ridica la suprafata, dupa ce se pune capacul, zilnic se agita borcanul (se intoarce cu susul in jos). Mierea se consuma cu tot cu flori.

Tu ce alte retete ai incercat cu flori de salcam?

Ganduri si impresii pentru "Florile de salcam in alimentatie – Proprietati, beneficii si retete":

Care este gandul tau?