Feriga – planta medicinala pentru eliminarea viermilor intestinali

Ferigile sunt  de mai multe feluri. Avem în special Feriga comună (Dryopteris filix-mas) -părul fetei sau părul Maicii Domnului (Adiantum pedatum), feriga (Pteridium aquilinum) – spinarea lupului, sau feriga stejar (Polypodium vulgare). Druizii clasificau ferigile ca fiind copaci sacrii. Frunzele desfăcute ale ferigii comune erau adunate de Sânzâiene, uscate și purtate pentru a aduce noroc. Datorită Regenerării misterioase a ferigilor se crede în credința străveche că semințele de ferigă pot conferi invizibilitate. Rădăciile de ferigă se adaugă în poțiuni pentru dragoste, și frunzele sunt mestecate de cei care pornesc în căutarea dragostei.

Feriga comună este o planta medicinala erbacee perena, spontana. Se mai numeste barba ursului, făliuță, feligă, feregă, ferice, firică, filiuță, iarba sarpelui, năvalnic, spasul dracului, spata dracului. Dacii o numeau filiax.

Rizomul de feriga se recolteaza toamna, din septembrie pana in noiembrie, la nevoie, si din martie pana in luna mai. Nu se spala. Se curata cu cutitul de frunze si de petiolurile vechi, pana se ajunge la tesuturile de culoare verde. Se usuca la umbra intr-un singur strat sau suspendati pe sipci, agatati pe pereti.

Feriga – Beneficii pentru sanatate

Pentru eliminarea teniei si a altor viermi intestinali se prepara:

  • 1 lingurita pulbere de rizom se amesteca bine cu miere de albine. Se include apoi in 16  capsul. La copii se administreaza jumatate din cantitate. Cu o zi inainte de inceperea tratamentului nu se mananca lapte. A doua zi se iau toate capsulele uan dupa alta la interval de 3 minute, apoi se ia un purgativ. Se controleaza in fecale eliminarea scolexului. Daca nu a fost eliminat, dupa o saptamana se repeta.

Pentru tratarea reumatismului si gutei, se prepara:

  • decoct – rizomul se fierbe 20 de minute in 1 l de apa, dupa care se trece prin sita. Se adauga in baie sau se frectioneaza cu el articulatiile dureroase.

Pentru tratarea plagilor, se prepara:

  • decoct din 10 g rizom, fiert 10 minute in 1 l de apa. Se fac spalaturi locale.

Pentru tratarea picioarelor umflate si obosite:

  • se fierbe un rizom proaspat de feriga in 1 l de otet, dupa care se trece prin sita. Se aplica comprese reci cu preparatul obtinut.

Extractul de rădăcină sau rădăcina praf sunt adăugate în unguentele pentru vindecarea rănilor și pentru masajul membrelor copiilor cu rahitism.

Părți folosite: frunze și rădăcină

Utilizări magice: se spune că semințele de ferigă te fac invizibil dacă sunt culese în seara de Sânzâiene. De asemenea se spune că feriga este o plantă a nemuririi. Limba cucului (Botrychium lunaria) este deosebit de eficientă dacă este culeasă la lumina lunii. Această ferigă ajută la deschiderea încuietorilor și la ruperea farmecelor, este folosită în ritualurile pentru dragoste și are reputația alchimică de a transforma mercurul în argint. Poate fi folosită pentru a evoca bani.

Frunzele de frigă de sec masculin, uscate și arse în casă crează un zid de protecție foarte puternic. Arse în afara casei, aduc ploaia.

Se utilizează pentru noroc, iubire, eliberare, exorcism, protecție.

Care este gandul tau?