Feriga aduce ploaie, noroc si tinerete vesnica

feriga

Ferigile sunt o familie foarte veche de plante: fosile de feriga de la inceputul erei mezozoice, din urma cu 360 de milioane de ani au fost descoperite. Ferigile sunt mai vechi decat animalele terestre si mult mai vechi decat dinozaurii. Ele au inflorit pe Pamant cu doua sute de milioane de ani inainte de evolutia plantelor cu flori.

Asa cum o stim acum, feriga este o planta cu frunze care creste in zone umede sau in jurul padurilor. Ea este o planta vasculara, cu structuri interne foarte bine dezvoltate care mentine un flux al apei si al substantelor nutritive.

Conditii de crestere la feriga

Exista mai multi factori de care ferigile adulte au nevoie pentru a supravietui, in afara de cazurile in care apar paraziti sau diverse boli:

  • umiditate in sol;
  • umiditate in aer;
  • nutrienti adecvati in sol;
  • lumina suficienta pentru fotosinteza;
  • temperaturi adecvate;
  • protectie impotriva vantului;
  • protectie de la prea multa lumina a soarelui;
  • protectie de la inghet.

In functie de tipul de feriga, gradul fiecarui factor necesar poate varia foarte mult.

Feriga – simbolism: aduce ploaie, protectie, noroc, bogatii, tinerete vesnica, santate. Feriga reprezinta cunostintele vechi si arhaismul.

Feriga – mituri si legende la romani

Această plantă crește mai ales în pădurile de munte și se deoasebește de altele prin aceea că nu înflorește, dar nici nu produce semințe. Totuși, oamenii din popor cred că ea înflorește în noaptea de 24 iunie pentru doar 2 ore. Floarea ei este albă și are formă de stea, dar dispare la primul cântat al cocoșilor.

Ea poate fi văzută doar de doi frați sau veri fără de prihană, care în noaptea de Sânzâiene sunt îmbrăcați în haine albe și care nu vorbesc, nu dorm, nu șed. Ei stau de pază până când feriga înflorește și strălucește ca soarele. Ei o învelesc într-o pânză și o pun la icoană.

Celui care posedă feriga, îi aduce noroc, fie el cârciumar, comerciant, agricultor, etc.

O etimologie spune că un bărbat care molesta femeile a fost prefăcut în ferigă.

Articol etichetat cu:, , ,

Ganduri si impresii pentru "Feriga aduce ploaie, noroc si tinerete vesnica":

  1. Jorjette C Nicu

Care este gandul tau?