Fenomenul de parapsihologie

desoir fenomenul de parapsihologie

Termen creat de germanul Max Dessoir în 1889. După americanul Joseph Banks Rhine (1895-1980), parapsihologia se defineşte ca o ramură a ştiinţei, care detectează şi analizează facultăţile datorită cărora o fiinţă umană (chiar un animal) intră în contact cu mediul – sau chiar îl modifică – fără ajutorul simţurilor sau al muşchilor săi.

Dacă, mulţumită lui Rhine, punerea în lumină a percepţiei extrasenzoriale şi a psihokineziei este bine stabilită, cauza şi geneza lor rămân încă obscure. Astfel că putem constata împreună cu Charles Richet:

“Nu avem încă nicio ipoteză serioasă de prezentat. […] La ora actuală sunt încă multe tenebre.”

dessoirDacă examinăm începuturile parapsihologiei, trebuie să remarcăm, mai întâi (vezi Repere cronologice ale parapsihologici la sfârşitul acestei lucrări), că ea a fost elaborată în cadrul spiritismului. Ea n-ar putea fi deci disociată de acesta, pentru că s-a constituit cu scopul de a asigura experimental realitatea materială a manifestărilor induse de spiritism care avea nevoie de o cauţiune ştiinţifică pentru a-şi fundamenta, în mod pozitiv, aparatul său dogmatic.

De unde importanţa acordată mediumilor desemnaţi să stabilească obiectiv comunicarea între lumea spiritelor şi a celor vii. Încă din 1857, sub pana lui Allan Kardec, principalul lui doctrinar, spiritismul se prezintă ca o “religie ştiinţifică”, susceptibilă de a fi demonstrată după un protocol folosit în ştiinţele naturii.

După cum se vede, naşterea parapsihologiei se datorează atât spiritismului, cât şi pozitivismului cu care este contemporană. (Mulţi pozitivişti, precum Lombroso, Morselli, Camille Flammarion şi alţii câţiva, vor deveni de altfel spiritişti înfocaţi fără ca ei să simtă contradicţii în demersul lor.) Atâta vreme cât mesele vorbitoare nu puneau în cauză în mod spectaculos legile fizice care începeau să facă obiectul unui larg consens al maselor, nu s-a pus chestiunea dacă e oportună sau nu o disciplină “ştiinţifică” special consacrată fenomenelor numite (ulterior) paranormale.

Din clipa în care, totuşi, mesele au început să se rotească, mediumii să producă teletransferuri  şi ectoplasme sau spiritismul să se declare “religie ştiinţifică”, a apărut necesitatea unei legitimări cvasiontologice: din punct de vedere istoric s-a instaurat o împărţire nouă între subiectiv şi obiectiv, iar parapsihologia s-a născut tocmai din această dihotomie conceptuală, de neconceput mai înainte, cel puţin sub aspectul pe care i-l conferea pozitivismul.

Or, ce putea să fie mai uimitor, din perspectiva fizicii şi a raţionalismului, decât aceste mese care păreau să se sustragă principiilor gravitaţiei sau decât aceşti mediumi “locuiţi” de personalitatea unui defunct şi vorbind limbi pe care nu le-au învăţat niciodată?

Sunt sinonime mai mult sau mai puţin fidele “parapsihologiei”: metapsihica, psihologia, psihotronica.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Fenomenul de parapsihologie”

  1. Cred că are legătură cu Daryl, ceva legat de “cereţi-vă clarviziunea gratuită şi împliniţi-vă visurile în 2011”. Apare reclama lui pe multe site-uri.

    Problema e că cine oferă aceste servicii, manipulează oamenii prin vizual, prin mijlocul anunţului, mai degrabă enunţul de mai sus. Deci, clarviziunea da este gratuită, pentru că este a ta şi nu ţi-o poate da nimeni. El spune despre clarviziunea lui, care da, este gratuită, nu a cumpărat-o. Se referă la capacitatea sa de a vedea anumite lucruri. Totuşi, nu se spune nimic în enunţ despre tine cel care primeşti ce oferă el. Asta vei afla după ce intri pe site sau după ce parcurgi ceva paşi.

    Nu mi se pare că aţi fost păcălită, ba chiar cred că v-aţi păcălit singură. O minte care nu înţelege mesajul ce îl primeşte aşa cum este trimis, va reacţiona la un stimul, parţial conştient. Aţi decodificat la nivel mental, mesajul reclamei, greşit. Acesta a fost scopul reclamei, aţi fost manipulată nu păcălită. Aţi reacţionat nu aţi acţionat!

  2. Avatar cojocaru elena
    cojocaru elena

    sunt o persoana paralizata si am apelat la serviciile tale care spuneai ca sunt gratuite dar afost o mare pacaleala am o pensie de447lei si ai cerut bani in jur de 100lei nu mai pacalii lumea esti un mare minciunos

    1. La ce se referă aces comentariu că nu înţeleg. Cine este mincinos şi la ce servicii vă referiţi???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *