Fasolea uscata si fasolea verde – Beneficii, proprietati, remedii

Pastai galbene si verzi proaspete - fasolea verde de gradina

Fasolea verde – in latina Phaseolus vulgaris – este o planta erbacee anuala, din familia Fabaceae, originara din America Centrala si de Sud, cultivata din vremuri stravechi de triburile de tolteci si azteci. Popular, fasolea se mai numeste baclău, baghi, bob, fansule, fasoi, fasulă, făsule, fisuliu, fusei, fusoi, pustoaică, păsui, păsulă, postae, teacă, tărtărică, țucară. Se consuma fasolea verde, boabele de fasole uscata si tecile.

Fasolea verde a fost adusa in Europa in secolul al XVI-lea de spanioli si portughezi. In Romania se cultiva din secolul al XVIII-lea. Semintele de fasole incep germinarea la temperatura de 9-10 grade. Temperatura optima de crestere si dezvoltare este de 22-25 de grade Celsius. La inflorire are nevoie de temperaturi moderate, 18-20 grade Celsius. Temperatura ridicata impiedica polenizarea si fecundarea. Are pretentii ridicate la umiditate in perioada germinatiei, infloririi si a formarii pastailor. Planta de fasole este foarte pretentioasa fata de intensitatea luminii. Prefera soluri mijlocii, nisipo-lutoase, permeabile, bogate in elemente fertilizante, cu reactie neutra. Se obtin recolte bune pe cernoziom, soluri brun-roscate si aluviale.

Fasolea uscata – Proprietati si beneficii

fasolea verde, fasolea uscata si teci - beneficii pentru sanatate

Semintele sau boabele de fasole contin proteine, hidrati de carbon, potasiu, calciu. fosfor, fier, nichel, cupru, cobalt, vitamina A, B, B2, C. Valoarea energetica pentru fasolea uscata este de 328 kcal/100 g de seminte uscate, din care se resoarbe 80%.

In stare uscata, fasolea este nutritiva, energetica, reconstituanta, cu actiune reparatorie asupra sistemului nervos.

Tecile uscate, lipsite de seminte, contin aminoacizi, vitamina C, acid silicilic, acid fosforic, saruri minerale, cca 50 % hemiceluloza, etc.

Fasolea verde – Beneficii pentru sanatate

Fasolea verde poseda de circa 10 ori mai putine substante proteice si hidrati de carbon decat fasolea uscata. Valoarea energetica pentru fasolea verde este de 31 kcal/100g.

In stare proaspata, fasolea verde este diuretica, depurativa, antiinfectioasa. Fasolea verde actioneaza ca tonic hepatic, tonic pancreatic si reconstituent al sistemului nervos.

Fasolea verde si uscata in alimentatie

Fasolea a fost si este folosita in arta culinara sub forma de boabe sau pastai verzi, in stare proaspata sau conservata. Se consuma cu tegumentul care contine fermenti. Fasolea verde este mai digestibila daca se condimenteaza cu patrunjel, cimbrisor, cimbru, busuioc, frunze de dafin, usturoi, rozmarin, asmatui, salvie.

In Japonia , China si in alte tari, lastarii tineri sunt consumati cruzi, sub forma de salata.

Faina de fasole, amestecata in proportie de 5-10% cu faina de grau, se foloseste la prepararea painii si a macaroanelor.

Din frunzele de fasole se extrage acidul citric.

Utilizarea fasolelor in terapiile naturale

Tecile de fasole si semintele au importanta terapeutica in medicina umana si veterinara. In medicina umana se utilizeaza tecile verzi si uscate. Fasolea verde este indicata in convalescente, crestere, surmenaj, litiaza renala, oligurii, albuminurie, reumatism, guta, carente.

Tecile uscate se folosesc dupa indepartarea semintelor. Au actiune diuretica, depurativa, antidiabetica (adjuvant), nutritiva, energizanta si remineralizanta, antiseptic renal. Curata umorile organismului, favorizand eliminarea toxinelor. Intervin favorabil inlaturand excesul de apa din corp. Sunt recomandate in diabet zaharat, edeme renale, acnee, eruptii ale pielii si cistite. Calmeaza spasmele.

Tecile de fasole in uz intern

Pentru tratarea edemelor renale, pielocistitelor, cistitelor, acneei, diabetului zaharat, reumatismului, in intoxicatii, se prepara un decoct din 3 linguri de teci uscate maruntite la 750 ml de apa rece. Se fierb 20 de minute. Se acopera si se lasa la racit. Se strecoara si intreaga cantitate se bea in cursul unei zile, neindulcit, in 3 reprize (dimineata, la pranz si seara).

Cistita si pielocistita

Cistita si pielocistita

Cistita este o boala a aparatului urinar si se manifesta prin inflamatii si infectii ale cailor urinare. Atunci cand inflamatiile se localizeaza doar la nivelul vezicii urinare, afectiunea poarta numele de cistita, pielocistitele cuprind pe langa vezica si bazinetul. Cauza o reprezinta fie o infectie generala, fie o infectie cu punct de plecare genital. Bola se manifesta in general brusc, prin febra, dureri musculare, dureri lombare, urinari dese insotite de dureri, urina tulbure. Atunci cand vezica este puternic congestionata poate aparea urina rosie (hematurie).

Evolutia bolii tinde de cele mai multe ori la recidive. Bolnavul va trebui sa evite frigul si umezeala si sa-si trateze la timp orice fel de infectie.

Pentru vindecarea cistitelor si pielocistitelor va trebui sa urmati un tratament cu antibiotice, dupa identificarea prin analize de laborator a microbului, dar puteti consuma si o serie de ceaiuri din plante medicinale care va pot aduce starea de bine.

Asfel puteti bea ceaiuri de matasea porumbului, de muguri de pin, de merisor, de osul iepurelui, toate aceste plante avand un puternic efect antiinflamator. Ca tratament profilactic sunt recomandate fructele si legumele bogate in vitamina C care va vor intari organismul si va vor ajuta sa luptati cu infectiile.

Pentru tratarea tuberculozei pulmonare, afectiunilor aparatului urinar, acneei, diabetului zaharat, gutei, hidropiziei, pentru remineralizare, se foloseste:

  • decoct din 1 lingura de teci uscate si maruntite la o cana cu apa rece. Se fierbe 20-25 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, neindulcite.
  • extractie dubla din 4 linguri teci ucate si maruntite la 1 l de apa rece. Se lasa o noapte pentru macerare. Dimineata se fierbe pana ce volumul de lichid scade la jumatate. Decoctul obtinut se bea in cursul unei zile.

Pentru echilibrarea nivelului de zahar din urina, se prepara o infuzie din 1 lingura amestec parti egale de teci de fasole, flori de paducel, afine, frunze de dud, frunze de mur la o cana de apa in clocot. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se beau 2-3 cani pe zi.

Ca tonic cardiac, se foloseste:

  • tinctura din 20 g de pastai uscate si maruntite la 100 ml de alcool alimentar. Se lasa la macerat 7-8 zile. Se administreaza de 4 ori pe zi cate 70-120 de picaturi puse intr-un pahar cu apa. Administrarea se face in pauzele tratamentului digitalic (glucozid cardiotonic).

Fasolea in uz extern

Pentru tratarea reumatismului, se utilizeaza:

  • decoctul din teci de fasole impreuna cu alte plante (frunze mesteacan, frunze frasin, coada-calului, fructe ienupar, scoarta de salcie, flori soc, radacina lemn dulce) se adauga apei de baie din cada;
  • cataplasme din faina de fasole si apa calda, se aplica local, pe locurile dureroase.

Pentru tratarea arsurilor, erizipelului, pecinginii – se aplica local boabe fierte si strivite.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Fasolea uscata si fasolea verde – Beneficii, proprietati, remedii”

  1. foarte utile aceste sfaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *