FASOLE BATUTA CU SOS DE CEAPA

Ingrediente fasole batuta

  • 500 gr fasole boabe,
  • delicat de legume,
  • sare și piper după gust și putin cimbru,
  • 200 gr ulei,
  • 4-5 cepe depinde de mărime,
  • 6 caței de usturoi,
  • 2 morcovi,
  • 50 gr bulion.

Preparare fasole batuta sau iahnie

Fasolea se spală, se pune la fiert. Se schimba prima apa, și se lasă la fiert, se lasă sa fiarbă pana când boaba de fasole se sfărâma. Se ia cratița de pe foc. Se lasă 5 min sa se răcească și se mixează pana devine ca o pasta. Se pune pe farfurii (mai adânci dacă se poate).

Separat se pregătește sosul pentru fasole. Se călește ceapa în ulei și se adaugă morcovul, bulionul, usturoiul și poate și putina boia după gust, se lasă 5 min, iar la urma punem și putin busuioc și apoi se pune peste fasolea bătuta. Se poate presara pătrunjel tocat mărunt dacă avem. Aceasta reteta de fasole batuta se servește calda sau rece cu murături sau varza murata, iar pentru cei dornici de senzatii tari, cu ardei iute. Poți manca fasole batuta și când este post.

Daca eviti prajelile, poti sa prepari aceasta reteta de fasole batuta mult mai simplu, dupa ce devine pasta, o asezonezi dupa gust cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, cu zeama de lamaie, sare, putin piper, usturoi dat pe razatoarea mica si putin patrujel verde tocat. Eu de obicei cand fac fasole batuta, pe langa fasole, in apa a doua pun la fiert si 2-3 morcovi pe care ii mixez cu fasolea. Crema finala are o aroma deosebita si o culoare putin mai portocalie. Arata incredibil pe paine cu cateva frunze de patrunjel proaspat. Daca e in afara postului, eu as etala si o dungulita subtire, ornmentala de smantana.

Poftă bună la fasole batuta sa aveti!

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "FASOLE BATUTA CU SOS DE CEAPA":

  1. manole alina maria Marius

Care este gandul tau?