Efectul societăţii asupra celor două sece

efectele societatii asupra celor doua sexe Multă vreme femeia a fost supusă dominaţiei evidente a tătălui şi a soţului; ea a fost  victima constrângerilor sociale, juridice şi a propriei ei lipse de cultură.Astăzi, autoritarismul societăţii este mai viclean şi mai ascuns; femeia este pe cale de a dobândi egalitatea în drepturi cu celălalt sec.

Bărbatul a renunţat adesea la atitudinea sa dominatoare; femeia dispune în general de bani; ea poate să se ocupe de educaţia copiilor, circulă liberă, face cmpărături după posibilităţile pungii şi a fanteziei ei, dar asta nu înseamnă că e liberă!Liberă este atunci cân reuşeşte să scape de constrângerile societăţii, când trăieşte în afara tuturor limitărilor existente la toate nivelele.

Societatea exercită asupra celor două sece o constrângere anonimă şi furnizează noi mituri, care, fără ca bărbaţii şi femeile să-şi dea seama, întăresc alienarea.Sub forme diferite, civilizaţia  a dat bărbatului şi femeii acelaşi stil de viaţă pasională: bărbatul este acaparat de spiritul competitiv al vieţii sale profesionale şi politice, de câştig, de patima vitezei; femeia este dominată de căutarea unei fericiri alcătuite din plăcerea de a poseda cât mai multe obiecte, de dorinţa de a se identifica cu maginile puse în circulaţie de mass-media.

Şi bărbatul, şi femeia duc, fiecare în felul său, o viaţă pasională în care fiecare îşi pierde adevărata libertate ca să se facă sclavul stereotipurilor impuse de societatea de consum.

Aceeaşi societate a dat femeii moderne nu numai iluzia liberăţii, ci şi a egalităţii; pentru că femeia conduce ca şi bărbatul cu nu ştiu cât la oră, pentru că se uită, ca şi el la televizor, pentru că duce, ca şi el, duminica o viaţă “în sânul naturii”, ea se crede egală cu bărbatul. Adevărata egalitate nu se găseşte însă în identitatea pasiunilor, adică în identitatea alienărilor.

Adevărata egalitate  rezultă din dreptul fiecăruia de a se exprima ca individ autonom şi creator!

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Efectul societăţii asupra celor două sece":

  1. Jorjette C Eu_pseudonim
  2. Jorjette C Ana-
  3. Jorjette C Adriana

Care este gandul tau?