Cum sa prepari dulceata din fructe de soc + beneficii pentru sanatate!

Fructele de soc  contin zaharuri, proteine, potasiu, vitaminele A, B, C si alte elemente nutritive. Consumate in stare proaspata sunt toxice datorita continutului de glicozide de cianuri. In urma procesarii termice a fructelor, toxicitatea este redusa considerabil, de aceea preparam dulceata din fructe de soc, jeleu, vin, sirop, etc.

Atunci cand stim ca iarna se apropie si incepe sezonul racelilor si a gripelor, ne pregatim sa evitam antibioticele si sa stimulam sistemul imunitar cu ajutorul alimentelor fermentate si a probioticelor. In cazul de fata, dulceata de soc are acest efect, de a intari sistemul imunitar.  Despre alte retete si beneficiile consumului de fructe de soc, am vorbit deja in acest articol.

Cum sa prepari acasa dulceata din fructe de soc

Pentru a prepara acasa reteta de dulceata din fructe de soc, partea cea mai dificila este pregatirea fructelor. Fructele de soc se culeg in momentul in care sunt bine coapte. Deoarece florile de soc infloresc pe rand, gasim fructe verzi pe acelasi ciorchine cu fructele de soc mature, dar si bobite uscate prea tare pe care le indepartam.

Ingrediente necesare pentru dulceata din fructe de soc:

  • 1 kg fructe de soc
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie

Fructele de soc se aleg, se rup coditele si spala bine in 2-3 ape. Se pun apoi in vasul in care se pregateste dulceata si se adauga peste ele zaharul si zeama de lamaie. De preferat este sa se lase fructele cu zaharul peste noapte sau macar 2-3 ore, dupa ce se amesteca in prealabil in ele, pentru a lasa zeama. Pentru cine se grabeste, fructele se pot pune la fiert si imediat dupa ce au fost amestecate cu zahar si putina apa.

De asemenea, pentru a obtine o dulceata mai fina, semintele din fructele de soc se pot indeparta. In acest caz se pun fructele intr-un blender cu putina apa si se transforma in suc, care apoi se strecoara si se amesteca cu zahar si se pune la fiert.

Se fierbe dulceata aproximativ 45 de minute – o ora, pana se obtine consistenta dorita. Pentru a verifica textura dulcetii de soc, se pune, in timp ce fierbe dulceata, o farfuriuta in congelator. Cand vrei sa testezi dulceata, scoti farfuriuta si pui o lingurita de dulceata in mijloc si se raceste aproape instant.

Deoarece imi place dulceata mai putin dulce, eu la 2 kg de fructe am pus 1, 5 kg de zahar si am fiert-o putin mai mult, cam o ora si jumatate.

Cand este gata, se pune dulceata in borcane sterilizate care se inchid bine si se pun cu capacul in jos. Eu le asez sub o patura si le las sub aceasta pana a doua zi, cand le etichetez si le mut in camara.

Cum se consuma dulceata din fructe de soc

Dulceata din bobite de soc este un adevarat medicament.  Se recomanda in caz de raceala si gripa, infectii ale sinusurilor. De asemenea, are proprietati laxative, are efecte benefice asupra pielii, a sistemului respirator si a inimii.

Atentie insa ca, atat dulceata, cat si celelalte preparate din fructe de soc, consumate in exces, pot provoca arsuri la stomac.  Se recomanda sa se consume 2-3 linguri de dulceata pe zi.

Se serveste cu paine, mamaliga, iaurt, in clatite, adaugata la diferite deserturi, etc.

Ganduri si impresii pentru "Cum sa prepari dulceata din fructe de soc + beneficii pentru sanatate!":

  1. Jorjette C Mara Marian

Care este gandul tau?