Dulceata din coji de pepene verde – reteta, proprietati si beneficii

Pepenele verde (Citrullus lanatus) cu miez rosu, roziu sau galben este cunoscut sub numele de harbuz in zona Moldovei, lubenita in Banat si Oltenia si curcubete in Ardeal. Este un fruct destul de apreciat pentru gustul sau, cat si pentru proprietatile sale benefice asupra organismului. Acesta se consuma proaspat sau murat. In anumite zone se prepara o delicioasa reteta de dulceata din coji de pepene.

Partea verde-albicioasa a pepenelui, dintre coaja verde si miezul rosu contine cea mai mare cantitate de minerare si clorofila. Aceasta parte nu trebuie aruncata. Se poate consuma alaturi de miez, se poate transforma in suc sau in dulceata.

Coaja de pepene verde confera multiple beneficii nutritionale, motiv pentru care poate fi transformata in suc alaturi de semintele de pepene. Cojile de pepene sunt benefice pentru dizolvarea pietrelor la rinichi.

Cum se prepara dulceata din coji de pepene verde

Pepenele verde e la mare cautare in timpul verii. Cei mai multi consuma pulpa rosie si evita partea albicioasa care este de fapt foarte sanatoasa, insa mai putin gustoasa. Daca ai prea multe coji de pepene, iti recomand sa le folosesti si sa incerci aceasta dulceata.

Ingrediente necesare pentru dulceata din coji de pepene:

  • 1,5 kg coji de pepene verde
  • 1 l apa
  • 1,5 kg zahar
  • zeama de la o lamaie

Se indeparteaza invelisul verde de pe coaja si partea alba se taie cubulete. Pe cojile ce sunt folosite pentru dulceata e de preferat sa lasi si putina pulpa rosie.  Se pun cubuletele in vasul in care se prepara dulceata cu apa si se dau la fiert. Se lasa sa fiarba la foc mediu aproximativ o ora si jumatate, dupa care se adauga zaharul. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba inca 10-15 minute, timp in care se spumeaza. Se adauga apoi zeama de lamaie. Se mai lasa sa fiarba inca vreo 10 minute si dulceata din coji de pepene ar trebui sa fie gata. Se poate verifica cu farfuriuta pusa in congelator pe care se ia o lingurita de dulceata.

Alaturi de zeama de lamaie am adaugat si cateva frunze tocate de roinita (melissa officinalis). Se pot adauga si alte frunze aromatice – menta, salvie, busuioc etc.

Cand este gata, se pune dulceata in borcane curate si sterilizate. Acestea se aseaza cu capacul in jos sub o patura si se lasa acoperite pana a doua zi, cand se eticheteaza si se trec la camara. Cojile de pepene din dulceata au textura unui jeleu aromat. Sa ai pofta!

Care este gandul tau?