Dovlecei conservati pentru iarna! 6 idei de conservare si retete speciale cu dovlecel

Ai prea multi dovlecei si nu stii ce sa faci cu ei? Iti propun doua optiuni: dovlecei conservati pentru iarna sau gateste o reteta speciala cu dovlecel.

Dovlecelul este o planta foarte cultivata, originara din America, care vine in multe varietati. De peste 10.000 de ani de crestere raspandita, genul Curcubita s-a modificat in mai multe specii. Dovleceii consumati de noi sunt cei din specia Curcubita Pepo sau Cucubita Moschata, restul speciilor fiind populate cu soiuri decorative sau ornamentale.

Se planteaza primavara si se recolteaza din vara pana in toamna. Recolta poate fi bogata daca plantezi cate vreo 5 seminte din cate 5 tipuri de dovlecei comestibili. Pentru ca nu rezista mult proaspeti si pentru ca ii vrem si cand totul e alb afara, toamna pregatim dovlecei conservati pentru iarna.

Poti folosi la iarna dovlecei uscati la soare, pusi in borcan sterilizat sau in punga vidata. Daca iti plac muraturile, o metoda de conservare pentru la iarna ar fi dovlecei murati in apa cu sare, precum faci cu gogonele sau castravetii (recomand doar dovleceii fragezi, fara seminte). Pentru dovlecei murati, eu folosesc in general zuchinii verzi si fragezi, culesi cand sunt cam de marimea castravetilor, poate putin mai mari. La 1 litru de apa se pune o lingura cu varf de sare si se toarna peste dovleceii care pot fi asezati in amestec cu bucatele de morcov, telina, sfecla rosie, catei de usturoi, ardei iuti, mirodenii si altele.

Utilizari ale dovlecelului in medicina traditionala

In unele tari, dovlecelul este folosit in tratamentul multor boli. Dovlecelul are proprietati antiinflamatorii, antivirale, analgezice, antiulceroase, antidiabetice si antioxidante. Medicina traditionala, in special chinezii si medicina ayurvedica au folosit diverse parti ale plantei, inclusiv pulpa si semintele.

Dovlecelul prezinta proprietati fiziologice importante, precum vindecarea ranilor si inhibarea cresterii tumorilor. Are efect hipoglicemic si imunomodulator.

Semintele de dovlecel sunt folosite terapeutic ca vermifug. Trateaza probleme ale sistemului urinar, hipertensiunea arteriala, impiedica formarea de pietre la rinichi, atenueaza prostata si infectiile la nivelul pielii. Semintele de dovlecel se consuma in dieta zilnica pentru a trata vezica iritabila si mictiunile cauzate de prostata. Sunt benefice pentru splina si plamani. Uleiul de seminte de dovlecel au efect diuretic si este recomandat in gastrite, arsuri, enterite si boli febrile, in doze de 6-12 picaturi, de cateva ori pe zi. Semintele incalzite sub forma de compresa ajuta in durerile de cap si nevralgii.

Din pulpa de dovlecel se prepara o infuzie sau un decoct care ajuta in tratarea racelilor, atenueaza durerile, îndepărtează oboseala și setea și purifică sângele.

Infuzia de frunze de dovlecel reduce febra, este un bun tratament pentru greturi si ajuta la cresterea continutului de hemoglobina din sange.

Dovlecei conservati pentru iarna – 3 idei de conservare

Dovlecei deshidratati (chipsuri de dovlecei uscati la soare)

Pregateste-te sa conservi dovlecei pentru iarna – usuca-i in soare. In perioada verii, soarele este foarte puternic si intr-o zi, maxim 2, iti usuca dovleceii si asa ii poti pastra intr-un borcan de sticla pentru iarna. Iarna ii poti adauga in salate, ciorbe sau in diverse alte preparate culinare, in functie de gusturile personale.

Pentru a prepara chipsuri de dovlecei, nu folosesc nimic altceva decat feliile de dovlecei pe care le intind pe o suprafata neteda, pe hartie de copt. Avantajul prepararii in soare este acela ca obtii niste minunati dovlecei deshidratati, la o temperatura ce pastreaza proprietatile dovlecelului.

Cele mai multe retete de chipsuri de dovlecei recomanda prepararea la cuptor, la o temperatura destul de ridicata, temperatura care distruge multe din mineralele dovlecelului.

De asemenea, atunci cand fac dovlecei deshidratati, ii aleg pe cei tineri si proaspeti. Cei batrani fac seminte si acestea nu prea isi au locul in aceasta reteta. Din acest motiv, culeg dovleceii cand sunt fragezi. Ii tai feliute subtiri si la soare cu ele!

Fiind inca “activi” si predispusi la mucegai, dupa uscare ii pun in borcare pe care le sterilizez la baie de aburi (pana face capacul poc). Aceste chipsuri de dovlecei conservati pentru iarna pot fi hidratati putin inainte de folosire (pizza) sau pusi in mancare la gatit (ciorbe, tocanite, sosuri).

Zacusca cu dovlecei

Zacusca cu dovleceiIngrediente folosite pentru zacusca cu dovlecei:

  • 3 kg de dovlecei
  • 500 g morcov
  • 500 g ceapa
  • 2 kg rosii
  • 500 g ardei copti
  • 200 ml de ulei
  • 2 linguri de sare
  • plante aromatice si condimente dupa gust

Dovleceii se pot pune cu tot cu coaja sau se pot curata, in functie de preferinte. Se curata de seminte daca este cazul si se maruntesc dovleceii in robotul de bucatarie. Morcovul se da pe razatoarea mica. Ceapa se marunteste, rosiile si ardeii copti se fac pasta in robot. Se amesteca toate ingredientele, se adauga ulei si se pun la fiert.  Optional se pot adauga si 500 g vinete coapte. Pe parcurs se adauga sarea si condimentele. Se fierb toate 45 de minute – o ora si jumatate, in functie de textura dorita.

Dupa ce a fiert zacusca, se pune in borcane si se sterilizeaza.

Dulceata de dovlecei

Dovlecei conservati pentru iarna sub forma de dulceata – suna bine, nu?

Pentru a prepara dulceata de dovlecei, poti sa folosesti, chiar sunt indicati, dovleceii mai batrani. Ii curati de coaja si ii dai pe razatoare, fara a pune si partea de mijloc cu seminte. Pentru a iesi o dulceata fina, dupa ce dai dovleceii pe razatoarea mica, ii pasezi cu un blender vertical .

La 1 kg de dovlecei rasi adaugi 1 kg de zahar si zeama de la o lamaie. (Cum mie imi place sa fie dulceata mai putin dulce, la 1,7 kg dovlecei, am pus 1,2 kg zahar). Lasi acest amestec sa stea o ora-doua, dupa care pui la fiert. Se fierbe pana capata textura specifica de dulceata. Pentru a verifica daca e gata, eu pun o farfuriuta in congelator. O scot si pun o lingurita de dulceata fierbinte pe ea, iar aceasta se intareste aproape instant si aflu foarte repede ce textura are, fara a fi nevoie sa astept prea mult. Cand e gata, se pune fierbinte in borcanele sterilizate. Se intorc cu capacul in jos si se pun sub o patura pana se racesc.

3 retete cu dovlecei

Sa trecem de la retetele cu dovlecei conservati pentru iarna la cateva retete mai speciale pe care le poti prepara in plin sezon.

Tort de clatite cu dovlecei proaspeti

Pentru a prepara clatite cu dovlecei, e nevoie de 1 kg de dovlecei decojiti si dati pe razatoarea mica, fara seminte. Se amesteca cu 4 oua si cu 4 linguri de faina. Se adauga sare si alte mirodenii dupa gust.

Se fac in tigaie ca si clatitele normale. Problema este ca aluatul obtinut nu se intinde bine in tigaie, insa am folosit o paleta pentru a intinde compozitia pe toata suprafata. Pentru a se intinde mai bine, se poate pasa dovlecelul cu blenderul vertical pentru a iesi o pasta fina.

Dupa ce clatitele sunt gata, se aranjeaza in forma de tort. Intre ele se intinde o maioneza de usturoi si feliute mici si subtiri de rosii. Feliile de rosii se taie mai mici pentru a nu aparea dificultati la taiere in momentul servirii.

Budinca cu dovlecei – sarata sau dulce

Budinca cu dovlecei sarata si dulceIngrediente necesare pentru budinca de dovlecei:

  • 500 gr. dovlecel ras pe răzătoarea fină și bine stors (căntărit după stoarcere),
  • 250 gr. brânză dulce,
  • 3 ouă,
  • 3 linguri gris,
  • 3 linguri făină,
  • 3 linguri smăntână

Dacă vrei sa prepari aceasta budinca cu dovlecel ca si desert, adaugi zahăr după gust, esență de vanilie, coaja și zeama de la o jumătate de lămâie. După coacere se pudrează cu zahăr vanilat.

Dacă o vrei sărată, adaugi sare după gust și după coacere poti răzui cașcaval, telemea sau o ornezi cu pătrunjel verde, mărar sau roșii. Budinca cu dovlecei se coace în formă tapetată cu pesmet timp de 40 de minute.

Pizza cu dovlecei si cu flori de dovlecel

Se stie de multa vreme ca florile de dovlecei sunt o delicatesa, asa ca le folosesc ori de cate ori am ocazia. Se pot consuma proaspete in salate, umplute sau in diverse preparate.

Pentru reteta noastra insa, se face aluatul de pizza (eu folosesc acelasi aluat ca cel de paine) si se lasa sa creasca. Se intinde apoi in functie de forma dorita si se pune in tava. Se unge foaia obtinuta cu suc de rosii si se razuieste putin cascaval, apoi se da in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Se lasa pana se topeste cascavalul si se scoate. Se orneaza cu felii de dovlecei, felii de rosii, flori de dovlecel si cascaval. Se da la cuptor pentru inca aproximativ 10 minute, pana se rumeneste bine.

Pofta buna si la cati mai multi dovlecei conservati pentru iarna!

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre beneficiile consumului de dovlecei si despre varietatile de dovlecei disponibile, citeste urmatoare articole:

Care este gandul tau?