Diskeratoza foliculara – Boala Darier in termeni medicali

papule specifice pentru aparitia bolii Diskeratoza foliculara

Diskeratoza foliculara este o afectiune cutanata cronica, ce apare ca un rezultat al vicierii procesului de keratinizare a pielii si se caracterizeaza clinic printr-o eruptie de papule foliculare cu crusta, raspandite simetric in regiunile seboreice.

Diskeratoza foliculara este o boala rara a pielii cu transmitere genetica

Boala este frecvent familiala si ereditara (genetica), transmiterea facandu-se in dominanta autosomala.

Malformatia pare sa aiba ca substrat o displazie embrionara a celulelor stratului bazal, care ar consta intr-o perturbatie a keratinizarii, cu aparitii precoce a membranei cornoase si formarea de corpi rotunzi (acest proces viciat si grabit al keratinizarii a fost numit de Darier – diskeratoza).

In unele cazuri de diskeratoza foliculara, se constata o scadere a titrului seric al vitaminei A si al carotenului.

Aceasta constatare, precum si unele succese terapeutice obtinute prin administrarea de vitamina A in doze mari, nu sunt suficiente pentru a justifica ipoteza, emisa de unii specialisti, dupa care avitaminoza A ar fi unul din elementele factorului ereditar al displaziei!

Cercetarile efectuate cu ajutorul microscopului electronic, permit supozitia ca ruperea puntilor de legatura dintre unele celule malpighiene si celulele epidermice vecine, proces care duce la izolarea acestor celule (segregatie dupa terminologia lui Darier),la keratiriizarea lor prematura si la aparitia de fante intraepidermice caracteristice, s-ar datora unei anomalii in sinteza si maturarea complexului tonofibrile-desmozomi.

Boala Darier apare, de obicei in a doua copilarie sau adolescenta, mai frecvent intre 6 si 10 ani, dar poate fi prezenta si la nastere.

Desi se cunosc pedigree-uri de 6-10 indivizi bolnavi in trei generatii, de obicei malformatia este observata cel mai des la un numar redus de bolnavi si numai in doua generatii. Acest fapt poate fi explicat, pe de o parte de hipoplazia genitala frecventa a acestor bolnavi, iar pe de alta de handicapul pentru casatorie pe care il constituie leziunile inestetice si urat mirositoare specifice pentru diskeratoza foliculara.

Diskeratoza foliculara instalata intrun mod eruptiv de la inceput…

papule specifice pentru aparitia bolii Diskeratoza foliculara

Elementul eruptiv initial este o papula foliculara, de marimea unui bob de mei sau de linte, avand in centru o crusta cornoasa cafenie care patrunde in ostiumul folicular, de care adera, opunand rezistenta la smulgere. Se observa si papule fara legatura cu foliculii pilosebacei.

Diskeratoza foliculara este o afectiune foarte rara a pielii! Specialistii cerceteaza boala Darier dar nu pe masura cu care cei vizati si suferinzi ar dori sa primeasca un tratament de vindecare! In acest moment tratamentul pentru diskeratoza foliculara presupune un drum lung si nesigur care poate duce la vindecare totala sau nu!

Se poate actiona prin diete de vitaminizare a organismului (intarirea sistemului imunitar), unii specialisti sustin ca s-a descoperit cromozonul care este responsabil de eruptiile pielii, igienizarea pielii doar cu sapunuri naturale pe baza de plante medicinale! In functie de complicatii se poate actiona asupra simptomelor, dar cauza principala ramane la capatului unui lung drum de strabatut pentru vindecare!

Pe site-ul Medicina informativa aflati mai multe informatii despre sanatate, diete, tratamente si remedii naturiste.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *