Somnul – cel mai bun remediu din toate timpurile

somnul este important

Nimic nu este mai bun decât somnul odihnitor pentru a-ţi regenera corpul şi sufletul, pentru a te vindeca. O mare parte din problemele de sănătate apar doar pentru că oamenii de azi nu au un somn sănătos din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ:

  • datorită stilului de viaţă modern
  • deoarece avem prea multe responsabilităţi care are ca rezultat o stare de stres
  • datorită prejudecăţilor noastre despre somn (ne place să setăm anumite standarde false despre somn, cum ar fi “este normal să dormi atât”, “prea mult somn strică”, “când este normal să dormi”)
  • din cauza zgomotului constant la care majoritatea persoanelor sunt expuse zilnic, cu precădere în oraşele aglomerate
  • din cauza ceaselor deşteptătoare care îi trezesc pe oameni de obicei atunci când aceştia sunt într-un somn profund şi calitativ.
  • ca urmare a consumului de medicamente, alcool şi droguri
  • din cauza convingerii greşite că a dormi e o pierdere de timp.

Fiecare persoană în parte este unică, deci fiecare are un parametru individual în ceea ce priveşte somnul. Există perioade în care corpul şi sistemul neuronal are nevoie de foarte mult somn pentru a se reface. Oamenii în general confundă această nevoie de somn cu depresia, dar în cele mai multe cazuri nu este aşa: cel mai preţios somn este cel profund, momente în care are loc regenerarea celulelor creierului – acest lucru se întâmplă doar în somnul profund şi dacă persoana doarme atâta timp, exact cât este nevoie.

Multe probleme create în urma unor acţiuni pot dispărea sau pot fi rezolvate cu uşurinţă după un somn bun. Cum se întâmplă acest lucru? Noi, chiar şi în timpul somnului, creăm realitatea noastră materială în timp ce creierul nostru prelucrează emoţiile şi amintirile, astfel rezultând noi modele ale creierului. Cu modele noi şi sănătoase ale creierului, create în timpul unui somn sănătos şi revigorant, cu emoţii sănătoase, atragem situaţii sănătoase în viaţa noastră. Creierul are o putere extraordinară de auto-vindecare şi de “vindecare” a vieţii noastre. Un bun somn ne poate schimba viaţa.

Mulţi oameni cred că dacă dormi mult, pierzi timpul, ceea ce este total greşit: fără suficient somn, încet, încet viaţa îşi pierde din calitate.

pisica care doarme

Pisicile sunt cel mai bun exemplu de urmat din care reiese cât de important este somnul. Ele sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor rapidă de auto-vindecare. Le place foarte mult să doarmă. Ele pot dormi oriunde, în orice moment din zi sau noapte. Atunci când au nevoie de odihnă sau de un pui de somn, nimic altceva nu mai contează.

Un somn sănătos trece prin mai muste cicluri(stadii). După ce începe să se simtă somnoros, treptat creierul îşi încetineşte activitatea şi începe să producă mai lent undele cerebrale (Alpha, Theta şi Deltha). În acelaşi timp şi activitatea musculară încetineşte (uneori chiar cu spasme musculare), inima începe să bată mai încet, şi respiraţia devine şi ea mai lentă şi mai profundă.După prima etapă, cea a somnului uşor (cânt te trezeşti foarte uşor), intrăm treptat în faza de somn profund.

Somnul profund

În timpul somnului profund, creierul se odihneşte, producând unde foarte slab perceptibile, necesare pentru a restabili energia consumată în timpul orelor noastre de veghe. Este interesant de ştiut că în această etapă, fluxul de sânge scade de la creier li se redirecţionează spre muşchi:

  • restabilind energia fizică
  • regenerând celule, tesuturi şi organe ale corpului
  • ămbunătăţind imunitatea organismului
  • reglând nivelul hormonilor din corp
  • este stadiul auto-vindecării profunde.
  • Somnul REM sau somnul cu vise

În timpul acestei etape, ochii se mişcă reapid (REM- Rapid Eye Movement).Este numit şi somnul paradoxal deoarece activitatea creierului este foarte asemănătoare cu cea din timpul în care persoana este trează, numai corpul este paralizat, deşi uneori şi muşchii tresar. Respiraţia şi bătăile inimii sunt rapide. În această etapă creierul:

  • prelucrează emoţiile
  • stochează amintirile
  • eliberează stresul
  • vindecă traumele psihologice
  • somnul REm este extrem de important în procesul de învăţare şi deyvoltare a competenţelor.
  • cele mai multe vise se produc în timpul somnului REM.

Pe parcursul unei nopţi, avem nevoie de trei-cinci episoade REM.

Somnul profund şi somnul cu vise sunt etape ale somnului extrem de importante, creierul n-ar mai funcţiona corect în lipsa vreuneia dintre acestea, nici în cazul în care ciclul de somn este perturbat în mod constant.Fără să dormim suficient de mult cât are nevoie organismul şi creierul, toate funcţiile noastre mentale şi fizice încep să se deterioreze treptat, nu mai ptem procesa experienţele traumatice, creierul devine plin de diverse informaţii care nu sunt prelucrate în mod adecvat, şi noi nu mai putem învăţa lucruri şi competenţe noi.

Astăzi oamenii suferă de privarea somnului, majoritatea oamenilor nu dorm suficient de mult şi calitatea somnului este scăzută – în concluzie nu este de mirare de ce omenirea este atât de tensionată, este plină de temeri, bolnavă, confuză şi în imposibilitatea de a se concentra. FOarte multe din problemele mentale şi fizice nu ar apărea dacă oamenii ar dormi atât cât au nevoi, mai mult, s-ar îmbunătăţi longevitatea. Fără suficient somn, ne stingem prea repede.

Medicamentele cauzează alte afecţiuni

Mulţi oameni încearcă să vindece tulburările de somn cu ajutorul pastilelor de dormit, această opţiune fiind cea mai rea cu putinţă, în cele mai multe cazuri. Pe lângă faptul că acestea crează dependenţă foarte uşor, ele schimbă şi mai mult modelul normal de somn şi influenţează negativ undele cerebrale. Somniferele perturbă somnul şi mai mult, uneori suprimând complet faza REM, care este necesară pentru creier, ca urmare creierul nu are şansa de a prelucra pe deplin toate informaţiile, întâmplările de zi cu zi, şi emoţiile nu se pot regenera pe deplin.

Remedii naturale pentru un somn bun

Pentru vindecarea tulburărilor de somn, sunt două plante aromatice care sunt de mare ajutor:

  • rădăcina de valeriană (tinctura este perfectă)
  • floarea pasiunii (passiflora incarnata)

Muzica de relaxare este deasemenea un bun remediu!

Nu lucrează la fel ca şi somniferele, ci refac uşor puterile naturale ale somnului şi ajută nervii să înceapă vindecarea.

Vindecarea naturală a tulburărilor severe de somn

Începem să devenim somnoroşi atunci când creierul nostru începe să secrete mai multă melatonină.Acest hormon este secretat de glanda pinealăîn creier şi este foarte important în reglarea celorlaţi hormoni. Pentru a se produce melatonina, e bine de ştiut că întunericul stimulează secreţia, în timp ce lumina suprimează melatonina.Dacă am trăi fără luminile artificiale, ar trebui ca imediat după apusul soarelui să ne simţim somnoroşi, şi am dormi mult mai mult , ceea ce ne-ar permite să ne odihnim şi să ne regenerăm complet.

Multe din tulburările severe de somn sunt cauzate de secreţia de melatonină scăzută şi ar putea fi rezolvată temporar prin folosirea suplimentelor cu melatonină, ceea ce este mai sănătos decât dependenţa de somnifere.

Mulţi cercetători cred că nivelul scăzut de melatonină este legat de procesul de îmbătrânire. Datorită responsabilităţilor pe care oamenii şi le atrag asupra lor de-a lungul vieţii, ei încep să producă din ce în ce mai puţină melatonină odată cu înaintarea în vârstă. Melatonina este şi un puternic antioxidant, întărind sistemul imunitar.

Sper că te-ai convins de calităţile benefice ale unui somn bun – dormi ori de câte ori simţi nevoia, şi alege ori de câte ori poţi să o faci într-o cameră întunecată, bine aerisită. După destul somn, calitatea somnului se va îmbunătăţi.

Disfuncţionalităţile somnului cresc riscul mortalităţii

O slabă calitate a somnului-chiar dacă este vorba de insomnie, de coşmaruri sau de somn fragmentat- este asociată cu un risc crescut al mortalităţii.

Insomnia cu o durată scăzută de somn este asociată cu activarea sistemului de stres,  a secreţiei de cortizol, cu creşterea presiunii sângelui din organism.

Studiile legate de coşmarurile din timpul somnului au relevat faptul că aceste simptome sunt conectate cu simptomele avansate de suicid.

Sursa: hubpages


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *