Despre Ayurveda – medicina tradiţională indiană

Ayurveda medicina indiana remedii ayurvedice

Medicina ayurvedică are o istorie bogată. Împărtășită inițial ca tradiție orală, Ayurveda a fost înregistrată cu peste 5.000 de ani în urmă în sanscrită, în cele patru texte sacre numite Vede: Rig Veda (3000-2500 î.Hr.), Yajur Veda, Sam Veda și Atharva Veda (1200-1000). BCE). Să vedem însă ce are de oferit societății de astăzi.

Cine este fondatorul Ayurveda?

În Sushruta Samhita (Compendiul lui Sushruta), Sushruta a scris că Dhanvantari, zeul hindus al Ayurvedei, s-a întrupat ca rege al Varanasi și a predat medicina unui grup de medici, inclusiv Sushruta. Acolo a dezvoltat ideea medicinei tradiționale Ayurveda și a educat lumea. Terapiile Ayurvedice au variat și au evoluat de-a lungul a peste două milenii.

Ce este Ayurveda?

Ayurveda a fost dezvoltată acum mai bine de 5.000 de ani în India. Se bazează pe credința că sănătatea și bunăstarea depind de un echilibru între minte, corp și spirit. Potrivit Ayurveda, fiecare persoană este formată din cinci elemente de bază găsite în univers: spațiu, aer, foc, apă și pământ. Mulți oameni cred că scopul principal este vindecarea bolilor, dar scopul principal este de fapt prevenirea și promovarea unei stări de sănătate optime.

Baza ştiinţelor ayurvedice este capacitatea individului de a se autovindeca. Dacă yoga reprezintă ştiinţa de a atinge absolutul, tantra – de a stăpâni  energia pentru a realiza unirea cu adevărul, Ayurveda este ştiinţa vieţii. Cele 5 elemente: eterul, aerul, focul, apa, pământul se manifestă în corpul uman sub forma a trei principii de bază, denumite umori.

Din combinarea elementelor eter şi aer se manifestă în corpul omului principiul aerului numit vata. Elementele de foc şi apă se îmbină în corp ca principiul focului- pitta; elementele pământ şi apă se manifestă sub formă de lichid corporal denumit Kapha  – acestea sunt principiile ce definesc ayurveda.

Aceste trei elemente ayurveda –vata, pitta, kapha– determină şi reglează toate funcţiile biologice, fiziologice şi fiziopatologice ale trupului, spiritului şi conştiinţei. Umorile sunt răspunzătoare de formarea instinctelor naturale ale individului, inclusiv a celor ce determină consumul anumitor alimente, gusturilor şi temperatura. Ele reglează formarea, menţinerea şi distrugerea ţesuturilor, ca şi încetinirea proceselor de descompunere din organism.

Cele 3 principii Ayurveda

Vata – este principiul mişcării. Tot ce mişcă se numeşte vata– principiul aerului din corp- deşi elementul aer din atmosfera exterioară nu este acelaşi cu principiul aer din corp.

pricipiile ayurveda

Vata poate fi definită ca energia subtilă care reglează mişcările biologice. Acest principiu biologic produce toate modificările subtile în metabolim. Ea reglează respiraţia, bătaia pleoapelor, mişcările muşchilor şi a ţesuturilor, bătăile inimii, toate întinderile şi contracţiile, mişcarea citoplasmei şi membranelor celulare şi impulsurike celulelor nervoase. Principiului vata i se supun senzaţii şi emoţii ca nervozitatea, teama, tremurul şi spasmele. Vata îşi are lăcaşul în intestinul gros, în cavitatea abdominală, oase, piele, urechi, şolduri. Atunci când se acumulează un exces de vata, acesta se acumulează în zonele enumerate mai sus.

Pitta se traduce prin foc, dar se referă la energia foc a unui organism ce nu este vizibil. Pitta include digestia, absorbţia, asimilarea, nutriţia, metabolismul, temperatura corpului, strălucirea ochilor, inteligenţa, capacitatea de înţelegere. În sens psihologic, pitta provoacă furie, gelozie, ură. Pitta se localizează în intestinul subţire, stomac, glandele sudoripare, sânge, ţesuturile adipoase ori piele şi este format din două elemente: foc şi apă.

Kapha se traduce prin apă biologică- fiind un principiu format din elementele apă şi pământ. El leagă elementele din corp şi formează materialul pentru structura corporală. Această umoare menţine capacitatea de apărare a organismului. Kapha generează lichidul din articulaţii, umiditatea pielii, facilitează vindecarea rănilor, umple spaţiile goale din trup, conferă forţă biologică, vitalitate şi stabilitate, susţine memoria, dă energie inimii şi plămânilor şi menţine rezistenţa naturală. Kapha se manifestă în coşul pieptului, gât, cap, tâmple, nas, gură, stomac, încheieturi, citoplasmă, plasmă şi secreţiile corpului. Sub aspect psihologic, kapha răspunde de lăcomie, invidie îndelungată şi sentimentul de prizonierat, dar se manifestă şi în înclinaţia spre linişte, iertare, dragoste. Sediul său este cavitatea toracică.

Premisa unei bune sănătăţi este o stare de echilibru între umori.

10 motive pentru care Ayurveda este unul dintre cele mai bune sisteme medicale

Ayurveda este o practică medicinală ce are propria sa filozofie, cu mai multe fațete care implică mintea, corpul și sufletul individului. Practica, bazată în primul rând pe prevenirea și tratamentul bolilor, este o combinație de dietă adecvată, stil de viață sănătos, practici sănătoase, remedii naturale, terapii de detoxifiere, precum și medicamente pe bază de plante pentru a promova o viață sănătoasă.

Ayurveda, care înseamnă „știința vieții” în sanscrită, este arta și știința de a trăi în armonie cu mediul din jurul nostru și cu constituțiile noastre individuale ale corpului, făcându-l deosebit de relevant în viața modernă.

Iată 10 motive puternice pentru care să alegi acest stil de viață, medicina Ayurveda pentru sănătatea ta generală.

Ayurveda tratează corpul ca întreg

Ayurveda nu este doar unul dintre cele mai vechi sisteme de medicină din lume, dar este și holistic (întregul corp) în natură. Ayurveda îmbrățișează întregul și recunoaște legătura dintre mintea, trupul și sufletul tău. Medicina tradițională consideră că crearea acestei armonii poate preveni îmbolnăvirile, poate trata afecțiunile acute și poate contribui la o viață plină de sănătate.

Ayurveda pentru intreg corpul minte corp si suflet

Ayurveda vindecă problema de la rădăcină, nu doar simptomele

Nu este un sistem de vindecare care oferă o ameliorare instantanee a simptomelor. Medicina holistică are ca scop restabilirea sănătății prin înțelegerea cauzelor care stau la baza bolilor. Se străduiește să lucreze cu cauzele fundamentale și să detoxifieze, curățe, întărească țesuturile corpului (dhatus) și echilibreaze dosha-urile corporale, asigurând o vindecare completă.

Tehnici ayurvedice de diagnosticare precisă testate de-a lungul timpului

Potrivit sistemului, trei calități sau dosha-uri formează caracteristici importante ale prakruti sau constituția corpului. Cele trei dosha-uri sunt:

  • Vata: Vata dosha reflectă calitățile elementelor spațiului și aerului și ne guvernează mișcările corpului.
  • Pitta: Pita dosha este făcută din elemente de foc și apă și guvernează digestia, nutriția, metabolismul și temperatura corpului.
  • Kapha: Kapha dosha reflectă calitățile elementelor pământului și apei și ne guvernează oasele, mușchii, dinții și tot ce este dens din corpul nostru.

Acestea sunt energii biologice care guvernează toate procesele fizice și mentale și echilibrul acestora poate varia de la persoană la persoană, influențat de factori genetici și de stil de viață. Ayurveda folosește metoda „Astavidha rogi pareeksha” sau opt metode pentru înțelegerea doshasului unui individ, diagnosticarea bolii și vindecarea completă și permanentă. Metodele includ:

  • Naadi (puls),
  • Mutra (urină),
  • Mala (scaun),
  • Shabda (voce),
  • Jivha (limba),
  • Sparsha (piele),
  • Drik (ochi) și
  • Aakriti (construcția corpului).

Ayurveda te ajută să te înțelegi pe tine însuți

Ayurveda nu este doar o dietă sau un program de exerciții fizice. Dimpotrivă, este un corp de înțelepciune imensă testat de-a lungul timpului, care te ajută să te înțelegi și să te iubești. Ayurveda consideră acest lucru vital pentru sănătatea și fericirea ta, iar un medic specialist te poate ajuta să-ți înțelegi dosha-urile corporale, calitățile fizice, mentale și emoționale și ceea ce funcționează pentru tine.

Ayurveda pune accent atât pe prevenire, cât și pe vindecare

Ayurveda consideră că „prevenirea este mai bună decât vindecarea” și îi acordă o importanță imensă. Învață o serie de rutini zilnice pentru controlul complet și echilibrul dosha-urilor și pentru a asigura o sănătate optimă. Ayurveda prevede, de asemenea, numeroase metode, remedii și măsuri pentru a vindeca permanent bolile și pentru a preveni reapariția în viitor.

Ayurveda pentru boli ușoare și cronice

Știința Ayurveda se bazează pe compușii care fac și conduc corpul tău. Încearcă să trateze cauzele care stau la baza problemei, mai degrabă decât un organ sau o parte a corpului care este afectată. În acest fel, poate fi foarte eficientă în vindecarea bolilor ușoare și cronice, restabilind echilibrul corpului.

Ayurveda implică mai mult decât ierburi

Tratamentele și medicamentele Ayurvedice implică nu numai ierburi, ci și numeroase alte substanțe, cum ar fi miere, lapte, ghee, unt, uleiuri, minerale până și cenușă. Plantele medicinale sunt o componentă majoră în remediile și terapiile Ayurvedice. Cu toate acestea, numeroase alte componente naturale sunt, de asemenea, utilizate în mod egal, în funcție de constituția corpului individului, de boală și de tratamente.

Remedii ayurvedice foloseste ayurveda pentru sanatatea ta

Ayurveda este un stil de viață

Ayurveda acordă o mare importanță pentru pathya sau stilul de viață al unei persoane. Asta implică dieta, exercițiile fizice, bunăstarea mentală și alte rutini zilnice sau dinacharyas pentru a îmbunătăți calitatea generală a vieții. Conform acestei științe puternice de vindecare permanentă, a urma o dinacharya ayurvedică este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a menține echilibrul corpului, a preveni bolile, a trata toate afecțiunile și a menține controlul complet.

Tratamentele sunt rentabile

Ayurveda, medicina tradițională indiană, poate fi cea mai veche, dar este și cel mai eficient, mai sigur și mai rentabil tratament dintre toate. Remediile sunt rezonabile în comparație cu medicamentele occidentale scumpe. Unele dintre remediile ayurvedice pot fi chiar făcute acasă din ierburi și ingrediente din bucătăria ta, făcându-le ușor și convenabil.

Ayurveda nu are efecte secundare

Spre deosebire de medicina occidentală, tratamentele și medicamentele Ayurveda nu prezintă efecte secundare. Efectele secundare adverse apar în sistemul de medicină occidentală din cauza supradozajului sau nepotrivirii chimice în corpul tău. Remediile ayurvedice sunt toate fără substanțe chimice și se bazează pe ierburi și suplimente naturale din natură.

Deci, data viitoare când cauți un stil de viață, un regim de vindecare sănătos, cuprinzător și eficient pentru tine, încearcă Ayurveda.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *