De ce copiii obosesc doar plimbându-se cu adulţii?

copii-obosesc-mergand

Ca orice părinţi, mătuşi şi bunici, ştim foarte bine că dacă vrem să avem un copil mai obosit trebuie doar să îl scoatem la o plimbare cu noi.

Oamenii de ştiinţă au încercat să se apropie mai mult de acest fenomen şi au organizat un experiment pentru a observa de ce anume cei mici obosesc mai repede decât noi.

copii-obosesc-mergand

Se cunoaşte deja că dintre toate animalele, cele cu organisme mai mici utilizează mai multă energie pe unitate de masă, decât cele mari. Asta totuşi nu oferă un răspuns la întrebarea de ce oamenii mici consumă mai multă energie doar mergând pe jos.

O publicaţie a celor de la Journal of Experimental Biology ne vorbeşte despre cum o cercetare făcută pe subiecţi cu vârste între 5 şi 32 de ani, ce au fost puşi să meargă, observându-li-se metabolismul şi mersul, ne răspunde la întrebarea “de ce obosesc copiii doar plimbându-se”. Cercetătorii au monitorizat consumul de energie al voluntarilor, fiind supuşi la testul de mers pe o bandă rulantă cu viteza variată între 0,5 şi 1,9 m/s. Ei au descoperit că oamenii mici consumă aceaşi cantitate de energie ca cei mari, la fiecare pas, doar că pentru a acoperi distanţa dată, cei cu picioarele mai mici sunt nevoiţi să facă mai mulţi paşi.

În esenţă, dacă ai mări picioarele unui copil de 5 ani la nivelul celor ale unui adult ai dezvălui că adulţii nu au un mod mai economic de a merge ci doar sunt avantajaţi de picioarele lor lungi.

Pe baza constatărilor lor, echipa de cercetători a venit cu o ecuaţie care calculează consumul energetic al mersului pe jos, ceea ce va avea o mulţime de aplicaţii utile, inclusiv pentru podometre şi benzile de alergare. Prin introducerea nu doar a greutăţii, aşa cum multe maşini deja o fac, ci şi a înălţimii tale, acum putem avea o acurateţe mai mare referitor la câte calorii ardem pe o anumită distanţa parcursă.

Aşadar, e foarte tare ideea – data viitoare când voi merge la sală şi voi sta lângă unul înalt şi bine făcut, uitându-se cu mândrie la grăsimea mea, voi avea o scuză, eu muncesc oricum mai mult ca el la aceleaşi aparate de alergat … oamenii de ştiinţă au dovedit-o!

The mass-specific energy cost of human walking is set by stature


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „De ce copiii obosesc doar plimbându-se cu adulţii?”

  1. Dar cantitatea disponibila de energie a unui copil este mai mare decat a aunuii adult, asta o vad la fiica mea, in tiamp ce ies la plimbare ea face ture si cred ca parcurge o distanta tripla fata de mine

  2. Sa analizam putin problema:
    -odata ce mergi cu copilul la plimbare acesta oboseste din capul locului pentru ca pentru un pas al unui om cu o inaltime de 1.80 m,c opilul trebuie sa faca aproximativ 3-4 pasi.Gandeste-te ca daca unul de 1.80m merge 1000 de metri copilul merge echivalentul a 4000 m.Este foarte simpla logica
    -muschii copilului nu sunt dezvoltati
    -organismul copilului este inca in dezvoltare
    si mai sunt dar cel mai usor si logi este primul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *