Ghid Cum se tricoteaza – modele de tricotat

Cum se tricotează

Pe la vârsta de 6-7 ani, mama m-a învăţat să împletesc (tricotez), însă pe atunci nu am reuşit să învăţ decât cel mai simplu model faţă – dos, sau un rând pe faţă, un rând pe dos. Nu prea m-a atras prea mult împletitul (cum se tricoteaza),  doar pentru o scurtă perioadă când am făcut hăinuţele unei păpuşele (fustiţă şi vestă), după care a urmat o lungă pauză .

Happy shania twain

O dată, am cunoscut o persoană dragă mie care m-a molipsit cu această artă. Acum am început să “lucrez ” la o “chestie” pe care mi-o doresc de ceva timp, şi anume … ce poartă Shania Twain în videoclipul melodiei Forever and for always (vezi poza alăturată)…

Pentru mine să tricotez este o mare plăcere, mă relaxez, mă “golesc” de gânduri… Şi, mai mult, ceea ce tricotez poate fi un cadou perfect pentru cei dragi mie.

Vrei să înveți cum se tricotează diverse modele?

Cum se tricotează

Zilele acestea, scotocind printre lucrurile mamei mele, am găsit câteva modele care îmi sunt foarte de folos, şi pe care poate vrei şi tu să le ştii:

Modelul de tricotat „Bobul de orez”

Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi pe dos;
Rândul 2 – se tricotează ca şi rândul unu, cu singura deosebire că ochiurile se lucrează invers.

Modelul de tricotat „Dungi în spirală”

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini, astfel:
Rândurile 1, 2 şi 3 – trei ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos.
Rândurile 4 şi 6 – un ochi pe dos, 2 ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos
Rândurile 5, 8, 14 şi 17 se tricotează aşa cum se prezintă ochiurile.
Rândurile 7 şi 9 – un ochi pe faţă, trei ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe faţă.
Rândurile 10, 11 şi 12 – trei ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă.
Rândurile 13 şi 15 – două ochiuri pe dos, trei ochiuri pe faţă, un ochi pe dos.
Rândurile 16 şi 18 – două ochiuri pe faţă, trei ochiuri pe dos, un ochi pe faţă.

Modelul „Cuib de albine”

Se aşează pe un număr de ochiuri cu soţ, astfel:
Rândurile 1 şi 3 se tricotează pe faţă
Rândul 2 – un ochi pe faţă, un ochi dublat.
Rândul 4 – un ochi dublat, un ochi pe faţă.
Rândul 5 – se reia lucrul de la rândul 1.

„Căsuţe” tricotate manual

Numărul de ochiuri divizibil cu 6, plus ochiurile pentru margini, astfel:
Rândurile 1 şi 3 – două ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă, două ochiuri pe dos.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează aşa cum se prezintă.
Rândul 5 – alunecaţi două ochiuri pe dos, apoi cu o andrea auxiliară plasată în spate , un ochi pe faţă, două ochiuri pe dos, pe ochiurile în aşteptare alunecaţi un ochi pe o andrea pe faţă, două ochiuri pe dos, un ochi pe faţă pe ochiul în aşteptare.
Rândul 7 – reluaţi de la rândul 1, decalând cu trei ochiuri şi începând cu un ochi pe faţă, patru ochiuri pe dos, două ochiuri pe faţă.

”Ochiul de prepeliţă” model de tricotat

Numărul de ochiuri trebuie să fie cu soţ, astfel:
Rândul 1 – un ochi pe faţă, un ochi alunecat pe dos.
Rândul 2 – şi toate rndurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3 – un ochi alunecat pe dos, un ochi pe faţă.

Modelul de tricotat „Cuiburi de miere

Motivul se începe pe un număr de ochiuri divizibil cu patru.
Rândul 1 – două ochiuri încrucişate spre drepta, două ochiuri încrucişate spre stâga.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ se tricotează pe dos.
Rândul 3 – două ochiuri încrucişate spre stânga, două ochiuri încrucişate spre dreapta.

Modelul de tricotat „Fagure”

Numărul de ochiuri trebuie să fie fără soţ, astfel:
Rândul 1 – un ochi pe faţă, după care înfingeţi andreaua între al doilea şi al treilea ochi şi trageţi o buclă fără să o lăsaţi să cadă de pe andrea, apoi tricotaţi două ochiuri pe faţă.
Rândul 2 şi toate rândurile cu soţ – un ochi pe dos, încă un ochi pe dos, după care faceţi două ochiuri împreună pe dos.

Învață cum să tricotezi, cu profesor

Jorjette modelul de tricotat coloane impletiturile minei

Descoperă Împletiturile Minei! Învață să tricotezi cu ea, pas cu pas! Vizionează seria de prezentări video cu exemplificare pentru diverse modele de tricotat:

Scăderea ochiurilor în tricotaj
Modelul de tricotat *Zig-Zag*
Modelul de tricotat “Punct lenes”
Modelul de tricotat “Mure

Actualizare 1: Pentru cine este interesat să știe cum se scad ochiuri simple la tricotat, răspunsul este: se iau câte două ochiuri în loc de unul. Trebuie să fiţi atente să vedeţi câte anume vreţi să scădeţi. Cât despre înmulţitul ochilor, se dă firul de aţă peste andrea (dacă sunteşi pe dos îl învârtiţi spre exterior, dacă sunteţi pe faţă, se învârte spre interior) în aşa fel încât să formeze un ochi nou, apoi se lucreză următorul ochi deja existent.

Actualizare 2: Pentru a descărca gratuit cărți despre croșetat și tricotat, accesați: Garnituri vestimentare din dantelă , Croşeta de aur sau 303 modele pentru croşetat şi tricotat


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

95 de răspunsuri la „Ghid Cum se tricoteaza – modele de tricotat”

  1. Avatar liliana
    liliana

    Buna Mimi ,in functie de ochiurile care le ai in total pe andrea se imparte lucrul in doua si se scad ochiuri si de-o parte si de alta,se pleaca de la piept dintr-un punct in V pana la umeri,v il faci cat vrei tu de mare,daca il vrei mai mare il incepi mai de jos daca-l vrei mai mic il incepi mai de sus,o seara buna si LA MULTI ANI

  2. buna ziua! as dori un ajutor din partea voastra. stiu sa tricotez foarte putin si as vrea sa-i fac nepotelului meu un pulovar. poate sa ma ajute cineva cu o explicatie pentru partea din fata, cum sa o fac in v. va multumesc

  3. La modelul Cuibi de albine  am incercat sa-l fac dar nu mi-a iesit ,mi sau inmultit ochiurile,acolo se dubleaza dar nu se mai si scad,va rog sa ma ajutati ca vreau sa fac cateva esantioane cu modelele date respectele mele.

  4. Dragă Emilia, punctul dublat este astfel: o dată îl lucrăm din faţă şi o dată din spate.

    Liliana, îţi mulţumesc. Steluţa nu cred că înseamnă ceva anume, ci cred că marchează faptul că urmează ceva important sau mai special.

    Deoarece nu ştiam ce înseamnă jeteu, am căutat şi am găsit următoarea explicaţie: se deşiră (se lasă sa cadă de pe andrea) ochiul, apoi se trage un fir pe sub ochiurile căzute, se pune pe andrea şi se lucrează pe faţă.

    Spor la treabă!

     

  5. As vrea sa pun o intrebare ce inseamna steluta in modelele de tricotat? Ex.*3f sau 1 jeteu*e cumva ochi de margina? va multumesc foarte mult ca mai sunt si oameni cu suflet mare si mai posteaza modele de tricotat pentru ca sunt greu de gasit ,sunt dar in alte limbi si pana le traduci,va iubesc mult pentru modele si va respect .

  6. ce inseamna ochi dublat?

  7. Vezi ca si noi avem reviste….din ele am invatat eu sa tricotez… Lucru de Mana, parca asa se numeste, apare la 3 luni:)
    oricum in ea se gasesc mai multe chesti…broderie, crosetat, cusut, cate ceva de croitorie,haine de bebelusi…ar trebui sa fie la chioscurile de ziare:)

  8. Sincer nu am dat importanţă, aşa sunt şi cele primite de mine. Chestia care mi-a plăcut- acolo am găsit mult mai multe tipuri de aţe şi mult mai colorate decât la noi. O să mă uit, să cumpăr şi eu o revistă ca să fac comparaţie. Merci de informaţie.

  9. Mă bucur draga mea. E posibil să mai adaug câteva modele pe viitor, însă mai întâi trebuie să le descifrez. Am primit din Italia nişte reviste (care  nu cred că există pe piaţa românească) cu foarte multe modele, însă am nevoie de ceva timp să le descifrez. Îmi va fi puţin greu că nu ştiu la perfecţie italiana, dar mă descurc. Am găsit nişte modele de bluze superbe, poate o să vin şi cu ceva poze.

    Spor la tricotat! 🙂

  10. mi-au placut f mult sfaturile tale. si eu faceam acelasi lucru…tricotam doar cu modelele simple, pe fatza si pe dos si acum o sa le incerc pe ale tale:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *