Cum se prepara acasa lichior de lamaie – limoncello

Limoncello este o reteta traditional italiana. In Italia acest lichior de lamaie se consuma dupa masa pentru o mai buna digestie, sau ca o bautura racoritoare.

Pentru pregătirea lichiorului limoncello, ingredientul esențial este, evident, lamaia, care ar trebui să aiba o forma eliptica, sa fie de dimensiuni medii-mari și cu coaja groasa, bogata în uleiuri esențiale.

Istoria lichiorului limoncello a trecut prin multe legende si anecdote diferite, iar invenția a fost contestata de Sorrento, Amalfi si Capri – cu toate acestea, cel care a înregistrat prima marca “Limoncello” în 1988, a fost antreprenorul Massimo Canale, și Capri, care susține că nașterea acestui lichior de lamaie este legată de istoria acestei familii, se pare că această băutură a luat nastere la începutul anilor 900 de la o reteta a bunicii sale, Maria Antonia Farace.

Pregătirea lichiorului Limoncello este simpla, dar trebuie să-l faci cu meticulozitate, și dacă este bine observat, în mai puțin de câteva luni acest miros decisiv al lichiorului si culoarea galbenă specifica sunt numai bune. Limoncello poate fi savurat de cele mai multe ori ca un digestiv, dar, de asemenea, este delicios într-o salata de fructe sau pentru a insiropa torturile si alte prajituri.

Reteta lichior de lamaie limoncello:

  • 8-10 lamai
  • 1 litru de alcool la 90°
  • 600 gr de zahar
  • 1 litru de apa

Cum se prepara lichior de lamaie (limoncello) – pasii de lucru

În primul rând, se spală cu atenție lămâile si se usuca bine pe un servet curat.

lichior de lamaie limoncello

Pregătiți alcoolul si un borcan de sticla cu capac suficient de mare. Cu un cuțit sau un curățător de legume,  curatati coaja subțire a lămâilor, având grijă să nu ia partea alb . Puneti cojile în recipientul de sticlă și adăugati alcoolul.

lichior de lamaie limoncello
Acoperiti vasul de sticlă.

lichior de lamaie limoncello

Se lasa cojile de lamaie la macerat in alcool timp de o saptamana (7-10 zile), se amesteca din cand in cand și veți vedea că alcoolul va deveni mai galben si coaja de lamaie ce în ce mai clară.

lichior de lamaie limoncello

După 7 zile, pregătiti siropul de apă cu zahăr. Într-o cratiță se pune apa să se încălzească, apoi se adaugă zahărul.

lichior de lamaie limoncello

Se lasa focul la mic, amestecand pana ce zaharul s-a dizolvat, atunci opriti focul și lăsați siropul să se răcească.

lichior de lamaie limoncello
Se amesteca siropul cu cojile macerate in alcool

lichior de lamaie limoncello

Se amesteca bine.

lichior de lamaie limoncello
Și iata ca limoncello-ul nostru este gata pentru a fi filtrat.

lichior de lamaie limoncello
Mai departe, filtram lichiorul de lamaie limoncello cu ajutorul unei site și a unui alt vas mare.

lichior de lamaie limoncello
Și aici este limoncello gata de pus in sticle.

lichior de lamaie limoncello

Limoncello dupa ce este imbuteliat continua sa se transforme. Puteti vedea diferenta de culoare între galben strălucitor la cele doua de pe lateral tocmai făcute, și cea făcută anul trecut sticla din mijloc.

Sucul de lamaie obtinut din lamai poate fi folosit pentru diverse nevoi – puteti face o limonada sau il puteti consuma cu miere de albine. Datorita continutului ridicat de vitamina C este benefic pentru sistemul imunitar.

Daca vi se pare ca lichiorul de lamaie este foarte tare, mai puteti adauga apa pentru a fi diluat. Daca il vreti indulcit, puteti aduga si putina miere de albine in plus.

Sper sa va placa aceasta reteta. Este foarte usor de preparat si are un efect benefic asupra functiilor digestive. Limoncello sau lichiorul de lamaie este o bautura usoara, lejera.

Articol etichetat cu:, , , , , ,

Ganduri si impresii pentru "Cum se prepara acasa lichior de lamaie – limoncello":

  1. Bogdan Cristescu Anna
  2. Bogdan Cristescu larisa

Care este gandul tau?