Cum gasesti aur pur – Cum scoti aur din piatră

cum gasesti aur doua pietre

Gasesti aur peste tot în jurul tău. Uneori găsim aur mai mult într-un loc alteori mai puţin – cantitatea face diferența. Potrivit unor informaţii, cică şi noi oamenii avem aur în organism şi că toate din jurul nostru conţin fragmente de aur. Dar să vedem desigur cum gasesti aur și cum îl separi.

Cum gasesti aur?

Uneori ajută dacă ascultăm vorbe de la cei care trăiesc prin zona în care căutăm, sau cel mai simplu, la faţa locului facem o analiză. Râurile care conţin aur în general ne oferă la vedere mostre din acest metal preţios. Aurul este prezent acolo unde găseşti pe pietre o depunere argintie-sidefată, precum scoicile (dar şi acolo unde găseşti urme de fier sau în zonele radioactive – unde gasesti uraniu gasesti aur garantat). Această depunere sidefată confirmă că acolo în piatră este aur. Am găsit aur în două pietre, potrivit acestei teorii, vedeţi în pozele de mai jos:

După ce gasesti aur treci la zdrobirea pietrelor

Chiar dacă este o muncă grea, pentru a scoate aurul din piatră trebuie mai întâi să o zdrobim – nisip cu aur vrem să avem. Este nevoie de pulbere, aşa că procesul ţine de mecanisme, de maşinării căci nu poţi zdrobi piatra cu mâna liberă. Ideea e că potrivit documentarului, poţi crea o maşinărie manuală sau electrică, artizanală, un fel de “ciocan” şi să te apuci să zdrobeşti piatra. Bolovanii mari îi face manual mai mici iar pietrele mici unde ai gasit aur, selectiv, le treci la făcut nisip. Pentru început cel puţin 2 saci de piatră unde ai gasit aur. Deci primul pas este zdrobirea în fragmente mici, apoi fragmentele făcute pulbere cât mai fină.

Dacă gasesti aur în piatra cum separi aurul de nisip?

Cred că asta este prima parte interesantă din tot procesul. Un exemplu ca să separi aur ar fi mercurul. Este un metal special şi el va fi folosit pentru a scoate aur din piatră, aurul fiind singurul care devine lichid din nisip.

Cum gasesti aur, îl faci pulbere (nisip) și separi aurul

separi aurul cu cinabru vermilion
Vermilion – Click pe imagine pentru a o mări!

Presupunem că avem deja mercurul (dacă nu, el poate fi găsit în natură, în cinabru sau sulfură de mercur, HgS, sau într-o substanţă folosită chiar de pictori ca pigment, vermilion, extragerea mercurului fiind un proces strict chimic, periculos de altfel) după care amestecăm pulberea cu el.

Aurul, precum majoritatea metalelor, se poat “dizolva” în mercur, formând ceea ce se numeşte un amalgam. Amestecând mercurul cu pulberea, aurul se va dizolva în mercur, iar piatra va rămâne liberă, astfel vom avea apoi piatră şi amalgam.

Pasul următor este să separăm mercurul “nefolosit” din amalgam. Pentru asta folosim o bucată de piele de capră, tăbăcită. Punem amalgamul în piele şi stoarcem practic. Pe partea cealaltă iese mercurul, în interior gasesti aur cu depunere de mercur pe el.

Dacă gasesti aur separi mercurul de aur

Aurul este galben (știu că știi asta), iar pentru a-l obţine aşa, trebuie să eliminăm orice “semnătură” de mercur din amalgam. Asta este probabil ce-a dea doua parte interesantă din acest proces.

aur pur

Mercurul se ştie că are o temperatură de topire mai mică decât a aurului, ceea ce ajută extrem de mult. Pentru a separa aurul de mercur vom folosi un cartof. Chiar dacă pare ciudat, cartoful va putea reţine vaporii de mercur eliminaţi, pentru a nu se duce în atmosferă (procesul de încălzire a mercurului este periculos pentru om şi nu numai).

Cum?

Se taie cartoful în jumate, se face o scobitură în interior, care va trebui să acopere bucata de amalgam. Se pune bucata de amalgam într-o tavă, se acoperă bucata cu cartoful (să intre în scobitură perfect) după care se pune la foc timp de 50 de minute. După ce mercurul s-a evaporat, ceea ce rămâne în tavă este aur pur!

Ca să gasesti aur, trebuie să mergi la sigur. Dute în Munții Apuseni, pe râurile din apropierea vechelor mine și acolo gasesti aur. Să ai cu tine măcar 50g de mercur, o piele de căprioară, un ciocan mai zdravăn și curaj. Restul de materiale le găsești la fața locului. Dacă găsesti aur în pietre, nu te aștepta ca ele sa fie tari ca granitul. Pietrele cu aur sunt un conglomerat, depineri nisipoase, în straturi. Cu un ciocan de 2kg faci o grămadă de nisip cu aur.

Sper că acum ai motiv să mergi să gasesti aur!

Informaţiile despre cum să scoti aur din pietre, au fost furnizate într-un documentar din seriile Rough Science 3, sesiunea Noua Zeelandă. Practic erau nişte concurenţi ce au primit o provocare în locaţia în care se aflau, gasesti aur in pietre si il scoti cum știi tu mai bine.

Click aici pentru detalii (din păcate acest documentar nu mai este disponibil online gratuit)

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

56 de răspunsuri la „Cum gasesti aur pur – Cum scoti aur din piatră”

  1. Bogdan, eu ma bucur sa aud ca esti din zona;zici de moti ca au mine parasite si riuri aurifere…cu siguranta sint oameni care se pricep cit de cit, care au lucrat in domeniu si a caror experienta ne poate fi de folos…mai ales daca ii cooptam in echipa…prin urmare vor fi motivati sa se implice…

    Trebuie mers si vorbit la fata locului…
    Deocamdata singurul pe care il stiu ( nu personal ci din emisiunile de la tv) este nea Catalina care are si aprobari si moara de macinat roca ( o fi avind acces la minele parasite, nu stiu tocmai de aia as vrea sa trag o fuga pina la el…omu pare deschis si comunicativ…)

    In ceea ce priveste aprobarile exploratorul zicea…aflam metode clare de extractie si eu vin cu aprobarile necesare …eu am dat deja o metoda clara verificata de altii prin filipine .Boraxul nu este toxic asa cum spuneam , si este si ieftin…m-am interesat…

    Acuma ramine problema cu cheltuielile ,sa vedem citi sintem dispusi si cam ce cheltuieli avem pentru inceput…

    Referitor la spalat si adunat nisipul…nu e nevoie sa cari tone de nisip pe proprietate particulara cum sugerai;il speli direct linga riu …si pastrezi concentratul pe care mai apoi il extragi …asa cum au facut filipinezii…vezi documentarul sugerat de mine ;se arata si se explica tot procesul ….ei foloseau roca din mina pe care o macinau , cu nisipul din riu stiu ca se face cu saitrocul ( sint si alte metode mai eficiente…vezi metoda blue bowl )

    Chiar zilele trecute citisem un articol depre aurul de pe somesul mare ;acu ceva vreme tiganii il adunau prin metode rudimentare si il vindeau;cica adunau 4 grame pe zi…nu stiu cum ti se pare, mult putin , insa pentru inceput eu unul nu ma astept la rezultate spectaculoase;invatam din mers..

    Iti propun , daca ai timp si chef sa ne intilnim , tragem o fuga prin zonele cu moti, gasim pe cineva care a lucrat in domeniu si stie mai multe decit noi ne sfatuim cu el daca e deschis ,iar pe explorator il rog sa se intereseze de legislatie.. se pare ca el cunoaste mai multe in domeniu…poate vine si el cu noi sa ne arate zonele alea bogate de care zicea …

  2. exploratorul
    Nu stiu la ce prostie te referi…
    Cit priveste metoda clara de extractie cea mai “la indemina” pentru noi, pe care o vad in momentul actual, ar fi farimitarea minereului , spalarea lui ,etc la fel ca in documentarul de pe you tube in care se arata fugitiv toate etapele parcurse pentru a ajunge la rezultatul final….

    Se pare ca nea Catalina din comuna Buces
    foloseste, printre altele, metoda cu farimatul rocilor … din pacate el foloseste mercurul…noi putem folosi borax , e ieftin si netoxic asa cum ziceam…

    MAi multe ce sa iti spun…experienta mea in domeniu e zero ceea ce cunosc stiu din citite…dar la urma urmei totul se poate invata…nu e rocket science…daca stam cu limba in gura si asteptam para malaiata nu o sa se intimple nimic…eu voiam sa merg zilele astea pina la nea Catalina sa vorbesc cu el sa vad care e treaba, cum merge, cit scoate,ce investitii sint necesare, etc…din pacate am legaturi foarte proaste pina acolo, iar masina mica sa ma deplasez nu am…

    Sint convins ca nu e o munca usoara, sa spargi minereu , sa il cari in spoate sa il farimitezi,etc…e nevoie de moara speciala si de un grup de oameni hotariti dispusi sa faca efortul impreuna si sa isi asume rezultatul final, favorabil sau nu…pina una alta trebuie sa ne documentam temeinic…

    Alte idei?

  3. Avatar exploratorul
    exploratorul

    nu sunt din zona dar pe aproape sun cai de extractie si fara cianuri ,da asa e nu tone dar ne multumim si cu kg ,aflam metode clare de extractie si eu vin cu aprobarile necesare
    cat priveste PROSTIA de care aminteai credema ca si dezinformarea apoi lipsa educatiei corespunzatoare lipsa banilor toate duc la aceasta stare de lucruri.

  4. Salut Bogdan…aurul se poate extrage si fara mercur si chiar la un randament mai bun…exista pe you tube un documentar scurt in care se arata cum filipinezii
    extrag aurul cu borax…boraxul este netoxic si conform informatiilor oferite in documentar se poate scoate cu peste 50% mai mult aur decit cu mercur…

    Asta ar fi o metoda la indemina noastra( probabil stii ca niste cercetatori romani au descoperit metode mai speciale de extragere a aurului la nivel industrial, fara a folosi cianura)

    In alta ordine de idei, sint din Salaj si ma intereseaza sa cunosc zone aurifere bogate, ma intereseaza domeniul;pune-ma te rog in legatura cu exploratorul, sa vad poate e si el din zona…tu am inteles ca esti din Bucuresti? scrie-mi te rog sa vorbim mai multe…am 2 saptamini libere pe care vreau sa le consacru acestui domeniu…

    1. salut MIHAI si eu sant din Salaj si ma intereseaza asa ceva,momentan sant in Belgia dar cind vin in tara putem lua legatura si sa discutam mai multe din domeniul asta.te salut

    2. Avatar ESIRA SIRIUS
      ESIRA SIRIUS

      VREAU SI EU LINK CU BORAXUL DE PE YOU TUBE…

      1. Avatar Bogdan Cristescu
        Bogdan Cristescu

        Salut! Uite ca Mihai nu a pus si link tocmai ca sa caute unii! Video-ul nu este in romana si probabil de asta nu l-ai gasit! Este defapt o serie de videouri de pe youtube, cum sa extragi aurul cu borax. Uite unul mai vizualizat:

    3. Avatar Robert
      Robert

      de unde esti din salaj ? eu sunt din zalau..

  5. Avatar exploratorul
    exploratorul

    salut,
    cunosc o zona in apuseni e extraordinara in resurse aurifere o problema e finantarea ca de muncit se poate cine se baga?

    1. Avatar mircea
      mircea

      ma intereseaza foarte mult niste prieteni chinezi vor sa investeasca pentru a descoperii piatra cinabru pentr a face figuri , adica sa sclupteze

      1. Mai sa fie ! Sculptura zici? In cinabru? …

  6. Avatar liana daniela
    liana daniela

    Buna ma numesc liana is in italia si vreau sa spun ca aicia pe plaja este plin io ma uitam in pietrisu cel aduce mare si cind se lasa in jos de la val se vede cum sclipea ceva ca aaurul si am zis la citiva care erau acolo cu noi eram un grup . io zic ca asta seamana cu aurul la care imi raspund toti ca visez numa aur . si is si pietre mai mari asa care seamana perfect cu ce este scri mai sus
    . poate sa fie aur ce am vz ieu acolo. ca mie asa mi se parea. si nu ii putin . astept raspunspe liana.daniela@yahoo.com

  7. as vrea si eu…ma bag

  8. Avatar sinergicus
    sinergicus

    Cred ca se poate obtine aurul si altfel…
    Uite aici o metoda…

    Daca ai vreo sursa de cinabru sau mercur ieftin, da-mi si mie de veste te rog…

    Referitor la metoda extragerii din piatra,pot sa iti sugerez niste metode care pot fi aplicate in masura in care roca e macinata destul de marunt astfel ca aurul sa se separe de roca…apoi poate fi extras cu un electromagnet special construit , care atrage neferoasele ( exista asa ceva) …

    Dincolo de toate, cred ca aurul poate fi obtinut in cantitati mai mari si altfel,pornind de la minereu de aur ( cum facem rost de el?)
    Daca te intereseaza mai multe ,am niste informatii care s-ar putea sa te intereseze…poate facem schimb de informatii

    Eu stau cam prost cu banii in aceasta perioada, ca as pune-o de niste experimente in domeniu…poate ai tu mai multi ….sau sinteti mai multi care pot pune mina de la mina in caz ca nu reuseste experimentul,(experimentele) n-ati pierdut mare lucru….eu sint cam singur pe aici…

    Prin urmare ,scrie-mi pe adresa de mail mentionata , sa vorbim mai multe, apoi poti sterge postarea….vreau sa fiu cit se poate de discret cu asemenea informatiii….

  9. Noi avem pietrele din imagine, care ştiu sigur că au aur. Ne mai trebuie mercurul şi suntem aproape gata să găsim ceva aur.

    Personal îmi doresc să fac o expediţie să pun în aplicare chestiile din acest articol. Poate la primăvară, iarna nu prea mă atrage!

  10. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Si tot procesul asta periculos pentru aproximativ un gram de aur…pentru unii ar parea putin, dar pentru cineva care gaseste aur intr-o piatra, asa din natura, este o minune…Nu conteaza valoarea, ci experienta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *