Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Cum sa cresti un copac de avocado din samanta

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

  • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
  • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
  • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
  • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

  1. Avatar adrian
    adrian

    Capacul meu are deja 2 m sa ramificat, rup doar frunzele care se usuca in general cele din partea de jos apa pun in fiecare zi dar fructe nu face. Il am de ceva timp si tot caut sal altoesc ,stie cineva ? Lam taiat acum 2 ani ca se ridica prea tare .Un sfat pentru toti sal plantati in ccccchiveci cat mai mare cu pamant din padure nu folositi pamant cumpatat ca trebue reinoit in fiecare an.

    1. Am cautat si eu intr-o perioada altoi pentru avocado, insa nu am gasit nicicum.

  2. Avatar Alexandra
    Alexandra

    Am si eu o plantuta de avocado. Fara sa fac procedura pe care ati facut-o dv. Eu am luat un avocado ca sa fac o salata si m-am gandit ca samburele sa il bag in ghivecul de rozmarin pt ca acesta era aproape uscat. In cateva luni aproximativ 2 a crescut un copacel de aprox 25 cm. Acum astept sa vad ce se intampla

    1. Dupa cum am precizat, nu e nevoie neaparat de aceasta varianta. Se poate face si cum ai facut, doar ca in cazul meu, se poate urmari mult mai usor evolutia. Uneori, daca este bagat direct in pamant, samburele mucegaieste din cauza conditiilor.

  3. Buna
    Si eu am inceput sa cresc un copacel ,de avocado ,urmeaza sa-l pun in ghiveci insa am un dubiu,,,,am vazut un tutorial unde a pus avocado intr-o sticla de 2 litri taiata jumate ,in ea sa pus apa si treptat pamant .De aceea nu stiu care metoda sa o folosesc .Un sfat va rog….Multumesc

    1. Metoda prezentata aici pot spune ca functioneaza. Daca ai vazut altceva in alta parte, de ce nu iei legatura cu cine a aplicat metoda aia si sa intrebi ce sa faci, sa aplici metoda prezentata pe blogul lui Jorjette sau metoda lui? 😉

      Pamantul daca sta in apa cu saptamanile, oare nu se impute?

      Eu zic sa pui doi samburi la incoltit. La unul aplici o metoda la celalalt aplici cealalta metoda. Vezi singura care sunt rezultatele! Si cred ca in acest fel vei fi singura care a incercat asa ceva vreodata! Succes si felicitari ca ai ales sa cresti aceasta planta! Sa ai grija de ea oricum ai face incoltirea!

  4. Multumesc frumos pentru raspuns o sa incerc si dupa va scriu care sunt rezultatele mele

    1. Ok, astept cu interes rezultatele! Spor la gradinarit!!

  5. Buna ziua, nu am inteles treaba cu taiatul plantei cind are 15 cm pina la 7, asta ar fi sa tai toata planta si sa las doar ciotul tulpinii. La muriti-ma va rog. Multumesc

    1. Buna, Angela, multumesc de intrebare. Tocmai pentru ca foarte multe persoane nu inteleg acest aspect, l-am modificat si in continutul articolului. Taierea nu este una obligatorie, ci incurajeaza cresterea plantei.

      Cel mai bine este, daca planta de avocado are 15 cm, sa o muti in ghiveci si cand ajunge pe la 30-40 de cm sa ciupesti ultimele frunzulite, altfel va creste in sus fara sa dezvolte si alte ramurele.

      Numai bine!

  6. Avatar Minodora
    Minodora

    Buna din nou, si scuze, abia acum am vazut mesajele voastre,
    Cum spuneam, am un avocado de 1 an de zile, inalt de 1.6-1.7m, fara frunze. I-am schimbat pamantul cu unul cumparat din comert, la punga mare (daca nu ma inseala memoria avea 20kg). Am observat ca are doua mucuri, dar marea majoritate a crengutelor sunt uscate, nu l-am mai taiat, pentru ca incepe sa se usuce apoi.
    Nu l-am mai udat, am incercat sa scap de musculite, punand o caserola mica cu vin, am reusit sa pacalesc multe dintre musculite, dar tot mai sunt.
    Insa gandaceii aceea ma terorizeaza. Sunt miriapozi rosiatici care colcaie mereu prin pamant. Ghiveciul l-am schimbat si pe el. I-am luat cel mai mare pe care l-am gasit. Cred ca este de 40 litri.
    Eu speram sa gasesc o solutie ceva pentru daunatori, insa n-am gasit decat spray-uri pentru gandaci. Poate ma sfatuiti voi unde se pot gasi ceva tratamente impotriva gandaceilor.

    1. Esti intro situatie foarte ciudata. Deci musculite si miriapode (centipede)! vezi tu, relatia dintre cele doua specii este una pe cat se poate de fireasca. Centipedele se hranesc cu musculite. Apoi depun ouale in pamant primavara sau vara, si se bucura de viata nocturna. Le place iarna! Musculitele sunt acolo cu un scop, ele sa spunem ca te pot trimite la fermentatie. Ceva in zona fermenteaza, ori poate chiar in ghiveci.

      Pentru a scapa de centipede natural poti incerca sa presari cenusa pe suprafata ghiveciului de jur imprejurul plantei. De asemeneaza baga inainte si 2 catei de usturoi in pamant (unul pe o parte, altul pe alta). Necojiti, asa cum ii iei din caciulie. Usturoiul va sanitiza pamantul iar cenusa il va proteja de aceste insecte care depun oua. Practic de la cenusa nu mai depun oua si pleaca.

      Asadar, ghiveciul sa stea afara nu in casa ca altfel te umpli de centipede.

      Cam 2 saptamani ar trebui sa dureze pana cand poti trage o concluzie. Daca nu ai scapad de daunatori, trebuie sa scoti copacul afara din ghiveci si sa il iei la curatat manual. Schimbi complet pamantul, numai bine il amesteci cu putin nisip (nu doar pamant negru la sac). Cu degetul cauti printre radacini, usor sa nu le rupi prea tare, dupa toate centipedele. Pamantul vechi il poti amesteca cu o mana de var stins si cu cenusa, sa il lasi cateva luni afara in aer-ploaie, dupa care il poti folosi din nou.

      Sper ca de data asta sa te descurci!

  7. Buna!cum v-am promis revin cu vesti noi despre plantuta mea…are 3 tulpini,una a crescut cam 15 cm si are multe frunzulite in varf,iar celelalte doua sunt cam de 7 cm cu mici,mici frunzulite,l-am mutat cam de o luna in ghiveci si de atunci a tot crescut,imi pare rau ca nu pot pune poza sa ma laud 🙂 Intrebare:oare sa las toate 3 tulpinile sa creasca sau doar pe cea mai mai mare?Multumesc si o seara buna!

    1. Buna! Indicat ar fi sa le taiati pe cele 2, ca toata hrana sa se duca pe tulpina principala. La un moment dat, cand va creste mai mare, veti taia tulpina principala pentru a ramifica, pentru a obtine forma optima a unui copacel.

      Numai bine.

  8. Buna! Am un avocado de un an de zile crescut din sambure, care si-a pierdut toate frunzele la inceputul sezonului rece. Frunzele au inceput sa se inegreasca de la varf, avand un aspect de arsura. De curand am vazut ca in sol sunt daunatori, ca niste musculite foarte mici si ca niste gandaci de apa, care ma fac sa cred ca radacina ar putea sa putrezeasca. Ce tratament imi recomandati? Multmesc!

    1. Buna, Minodora! Daca ai observat ca radacina ar putea sa putrezeasca, atunci ar fi indicat sa schimbi pamantul cat mai curand posibil si sa alegi unul mai bine drenat. Nu de alta, dar ar fi pacat sa-l pierzi.

      Cu frunzele am patit si eu acelasi lucru, insa nu m-am agitat si in primavara i-au dat mugurii din nou. Cred ca e un proces firesc cu frunzele, raportat la clima noastra. Peste iarna eu l-am tinut in pivnita, adica e in perioada de repaus.

    2. Eu zic ca daunatorii si gandaceii sunt acolo din cauza ca este prea multa umezeala. Pe timpul iernii, fiind destula umezeala in aer, nu este nevoie sa uzi deloc. Umezeala excesiva va deteriora radacinile. La copaci radacinile au nevoie si de aer pentru a se hrani. De asta a spus Jorjette sa fie pamantul drenat, adica sa nu tina apa in el (nisipul in amestec ajuta putin). Aclimatizarea unui avocado la noi inseamna sa faca ce fac toti copacii fructiferi, adica iarna sa-si dea frunzele jos. Important este sa se lemnifice bine tulpina, ca sa se maturizeze si sa faca crengute noi. Poti sa ne spui ce pamant ai folosit? Cum ai preparat pamantul? Cat de mare este ghiveciul? Ce inaltime are planta?

  9. Avatar Radulescu
    Radulescu

    Multumesc pt ca m-ati acceptat in comunitate si pt raspuns.

  10. Avatar Radulescu
    Radulescu

    Buna ziua. La mine e deja destul de mare,dar cand l-am pus in apa,au rasarit din sambure 2 lastari. La cel care e mai gros acum,i-am taiat varful cu 2 frunzulite,iar celalalt e mai subtire. N-am stiut ca tb taiat din lungime. Ce sa fac, sa las ambii lastari? Multumesc anticipat pt raspuns.

    1. Bine ai venit pe la noi Radulescu. Daca din sambure ies doi lastari (sunt sanse mari sa fie asa), lasa–i sa creasca pe amandoi pana il bagi in pamant. Dupa aceea vezi care este mai viguros si taie-l pe cel mai slab.

      Varful se taie pentru a ramifica. Daca tu ii tai singurele lui 2 frunzulite, cum sa mai faca fotosinteza, cum sa se mai hraneasca?

      Pentru toti care mai citesc, nu mai taiati varful pana nu aveti mai multe randuri de frunze pe tulpina sau pana nu vedeti ca are muguri pregatiti sub taietura dorita! Stresati planta si va creste foarte lent si anemic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *