Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Cum sa cresti un copac de avocado din samanta

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

  • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
  • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
  • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
  • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

  1. Salut! Am doua plante de avocado. Iubesc, in general plantele…si nu puteam arunca samburii 🙂
    Am o ff MARE problema..unul este deja pana in tavan, chiar cu varful indoit. Planta are in jur de 2ani si 3luni, cu 5 ramificatii.
    Va rog dati-mi un sfat in legatura cu inaltimea!! Ii pot taia varful fara ca planta sa nu aibe de sufefit. Am f multe flori, palmieri etc. ..dar la avocado asta chiar tin f mult!
    Multumesc!!

  2. Ori nu ma pricep, ori nu ma pricep. Dar cred ca nu ma pricep. Am pus un sambure de avocado intr-un pahar cu apa(si cu scobitorile aferente), dupa 3-4 saptamani a aparut in partea din apa un vlastar(la fel ca in poza de la pasul 4), care de 4 saptamani tot creste, avand acum cam 10 cm. Unde si cand va face radacinile(ca inteleg ca vlastarul ce a aparut e tulpina)? Sa nu mai intreb cand si cum va trebui sa-l asez in ghiveciul cu pamant.
    Multumesc mult anticipat, din partea mea si din partea samburelui(ca tare am impresia ca il chinuiesc 😀 )!

    1. Parerea mea este ca ti-a iesit experimentul! Avocado este o planta care germineaza greu! Daca creste, asigurate ca ii completezi apa si ca partea inferioara a samburelui sta mereu in apa. Vor aparea si radacinile acusi! Iti va umple vasul de radacini! Cand face primele frunzulite te vei simti mai bine! 🙂

      Acum lasa-l asa pana la primavara! Prin martie cred ca il vei putea trece in ghivechi!

      Felicitari Elena, ai cultivat primul avocado! Pana iti va multumi cu un fruct, trebuie sa ai rabdare!

  3. Avatar Lia Stoian
    Lia Stoian

    Sunt uimita cat de multe lucruri minunate am gasit aici…si cat de diverse…si cat de pline de suflet… Multumesc mult si succes in continuare.

    1. Multumesc si eu Lia si te mai astept pe aici. Sper sa reusim sa te surprindem placut de fiecare data.

  4. Avatar Carmen Banu
    Carmen Banu

    Và salut,iubitori de plante!Vreau sà và spun si eu câte ceva din experienta mea – mititicà,mititicà – de “cultivator” de avocado:în urmà cu vreo patru ani am introdus intr-un ghiveci,direct în pàmânt,un sâmbure,làsând foarte putin din el la vedere.Dupà un timp(sà fi fost vreo douà luni????)a apàrut o plàntuta cu o ramificatie din ea(deci nu din ràdàcinà,ci ca ramurà a tulpinii principale).Dupà ce au ajuns la circa 15 cm le-am scurtat pe amândouà,làsându–le apoi sà crescà cum le-a dorit inimioara.Acum,tulpina principalà are 1,30 m,iar cea secundarà 1,20m,fàrà a avea însà vreuna ramificatii.Tulpinile nu sunt lemnificate,par foarte fragile,orice adiere de vânt putând sà le frângà,de aceea le-am asigurat cu un arac.Vara – aprilie-septembrie – planta stà afarà (din pàcate orientare nordicà,asta e pozitia casei),iar iarna într-o încàpere,la 12-14°C.Udare,atât vara cât si iarna, fac doar când planta mi-o cere,adicà atunci când frunzele se lasà în jos (precum urechile càteilor vinovati de ceva!!),anuntându-mà cà are nevoie de apà (de regulà apà de ploaie,iar iarna din retea,dar nu direct de la robinet,ci pàstratà în vase descoperite,atât pentru a avea temperatura camerei,cât si pentru “decalcarifiere”(ciudat termenul,dar sper c-ati înteles la ce mà refer).
    Iatà care-i problema mea : planta,asa cum aratà ea acum,este spectaculoasà,douà tije lungi,pline de frunze mari,tot crescând,parc-ar dori sà atingà cerul,doar cà mi-ar plàcea mai ramificatà,în genul unui arbore cu coroanà. Intrebarea este : îi pot scurta cele douà tulpini pentru o îmbogàtire a coroanei,fàrà riscul de-a pierde planta ? Mà poate ajuta cineva cu un sfat?
    Cu speranta cà-mi veti putea oferi solutia,và doresc sànàtate si spor în crestere (a plantelor , bineînteles )!

    1. Salut Carmen! Probabil vei primi mai multe raspunsuri, dar iata ce iti propun eu. Ramificatii noi, planta ta va face din punctul de unde acum este frunza. Adica de la baza frunzei va da un muguras care va creste si va face ramurica noua. Daca planta ta nu face asa, eu vad 2 motive. Frunzele mari nu lasa planta sa aloce mai multa putere pentru inmugurire. Vasul in care sta, este prea mic si planta este stresata si nu creste decat in sus si sta stagnat tot anul.

      Acum din experienta mea cu plantele, ce iti recomand sa faci la mine a functionat. Mai aproape de varf dar nu mai mult de 2-3 noduri de la ultimul nod in jos, rupe o frunza si asteapta sa vezi dupa o saptamana doua ce face planta ta. La mine mereu a facut ramurica noua de acolo. Mai este un aspect, daca are prea multe frunze mari pe tulpina in jos si rupi cum ti-am zis frunza de mai sus, sa nu ajunga seva suficient ca sa dea ramurica noua acolo.

      Nu te sfatuiesc sa il tai la varf pelisorul oricare din cele doua, ci sa rupi o frunza unde vrei sa faca ramura! Desigur, nu acum pe vremea asta ci prin aprilie dupa ce porneste iar in vegetatie si este scos afara la aer curat! Avocado vrea apa! Nu-l stresa dandu-i cand nu mai poate de sete! Un pamant cu un drenaj bun da, la fundul vasului ceramica, deasupra la fel ceramica sau pietricele sa pastreze mereu umezeala pamantului. Probabil udat la 2-3 zile cu apa exact cum stii caci este bine cum stii sa prepari apa de udat!

      Anul asta iesim si noi cu copacul nostru afara. Are 60cm, tulpina groasa si speram sa devina un copacel frumos!

    2. Avatar Carmen Banu
      Carmen Banu

      Multumesc,multumesc pentru opinii si,cu precàdere,pentru promptitudine ! Voi pune sfaturile în aplicare ,fireste când temperatura o va permite .Promit a và tine la curent cu rezultatele ,poate vor folosi cuiva.
      Và doresc tot binele din lume !

      1. Acum ce sa zic, multumim mult pentru gandurile tale bune si ne auzim peste cateva luni cu noutati despre copacelul tau. Acusica vine primavara!

  5. Avatar Encica Ana Maria
    Encica Ana Maria

    Buna ma numesc Ana si am 12 ani,iubesc plantele si am descoperit acest minunat articol in vara cand mi-am pus la incoltit pomisorul de avocado.Acum cateva zile avea 15 cm. ,ieri avea 23 cm. si azi are 25 cm.Are multa lumina si caldura.(este pe un pervaz din camera mea) Acum pe timp de iarna ce sa fac ? Sa-l pun in ghiveci?,sa incep sa-l ciupesc? , sa-l tai mai mic? Un sfat?

    1. Mă bucur să ştiu că la vârsta ta te preocupi cu astfel de lucru!

      Dacă creşte atât de bine, eu zic să-l laşi să creasă în continuare fără să-l mai ciupeşti sau să-l tai mai mic şi să-l treci în ghiveci. Se pare că are condiţiile necesare de creştere dacă se dezvoltă atât de repede.

  6. MI-a crescut un avocado de 20 de cm, e ok sa il tai acum iarna ? L-a prins zapada afara dar acum l-am bagat inauntru, in casa…Banuiesc ca nu are nici o importanta cand fac prima taiere, adica pasul 6 “se taie la 7-8 cm”.

    Tai de tot sau trebuie sa las niste frunzulite mici? Sau nu conteaza? Deci mai explicit putin… Il tai de tot la 7-8 cm sau trebuie sa ii mai las 2-3 frunzulite mici, iar daca a crescut 25 de cm deja, ce fac? il tai de tot la 7-8 cm sau nu…

    Si la sfarsit de tot nu poate autorul articolului sa puna si un link despre cum se altoieste, sau se face numai de catre specialist ? Ne lasati cu ochii in soare…

    1. Poți să nu îl tai, poți să îl lași la iernat și să îl tai în primăvară. Dacă vrei să îl tai, nu trebuie să aibă neapărat frunzulițe, însă îți sugerez să nu o faci acum, nu e prea prielnică perioada. Până în primăvară el o să mai crească, așa că poți să treci direct la Pasul 8, ciupirea. Despre altoire – aceasta se face ca în cazul oricărui altui copac, numai că este foarte dificil să găsești altoi. Ai găsit cumva altoi???? Pentru că sunt destule persoane care ar fi interesate…

  7. Am si eu o planta avocado care i-au dat doua tulpini dintr-un smabure.
    Ce nu inteleg eu e la pasul 8, unde trebuie sa ciupesc frunzele?…din partea de jos a tulpinii,sau din partea de sus?
    Multumesc 🙂

    1. “Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.”

      Eu nu le-am ciupit, ci l-am lăsat să crească cum vrea. Până în prezent nu am vrut să intervin deloc în creștere. Am mai mulți copăcei, unii mai mici, alții mai mărișorii, unii încă în apă, alții deja în ghivece și nu am intervenit la nici unul. Dar poți să încerci, se “activează”și începe să crească mai viguros și mai ramificat atunci când este ciupit.

      1. ..deja am indepartat frunzele la o tulpina,nu mai am curaj sa indepartez si la a doua tulpina,astept sa vad ce se intampla acolo unde deja le-am indeparat…sper sa iasa bine 🙁

      2. Când observi ceva modificări, poate revii cu un comentariu să ne spui care sunt schimbările. Cât de mari sunt copăceii tăi?

  • Avatar cristina
    cristina

    Bună
    Eu in luna martie am infipt scobitoarea in sambure si am lasat-o cred ca vreo luna si ceva in apă la lumina schimband apa o data pe saptamana..nu am vazut niciun rezultat pe toata perioada aceea..asa ca l-am plantat direct in pământul din grădinița pe care o am cu tot cu scobitoare si aproape ca am uitat de el…abea acum vreo saptamana sa zic a crescut un copacel mic si frumos..sper sa țină. Va pup

    1. Fiecare sămânță reacționează diferit, Cristina. Unele ies mai repede, altele mai greu, iar alte chiar deloc. Din ceea ce mi-am dat seama, trebuie să ai foarte multă răbdare. E firesc, și atunci când pui sâmburele în pământ, de cele mai multe ori iese, însă este un risc crescut de mucegăire, atâta tot.

  • Buna sa va fie inima ! Imi place blogul tau – de aceea m-am si abonat. Si eu, la fel ca tine, “am fugit” din oras si m-am instalat intr-un sat de munte. In ceea ce priveste copacelul, care a crescut dintr-un sambure de avocado, a ajuns in 8 ani …la tavan. Fructe nu a facut dar era superb.Am vandut casa cu tot ce era acolo si nu mai stiu cum a evoluat.Dar merita sa ai in casa o asa oaza de verde.Toate cele bune, tuturor.
    Stela

    1. Bună, Stela. Îți mulțumesc că ai poposit pe la noi și ai folosit câteva din clipele tale pentru a ne saluta!

      Dacă a ajuns la 8 anișori, cred că ai avut ocazia să-l vezi înflorind. Am înțeles că face niște flori superbe. Copăceii noștri de avocado au de-abia un anișor. Nu știu dacă o să facă vreodată fructe, dar îmi plac plantele, și sper că în timp o să avem o mini grădiniță botanică 🙂

      Numai dragoste și fericire !

  • prea complicata incoltirea in acest articul. Eu am pus deja 3 samburi f usor si toti su incoltit. Trebuie insa un sol f bun si f bine afanat. Se ia samburele assa din planta, se la sa vreo 1-2 pe masa in bucatarie, apoi , asa cum e, fara sa ii faci nimic, o bagi in pamantul bine udat si afanat. Ai grija ca partea superioara a samburelui sa ramana putin afara. Trebuie udat mereu si cam dupa 4 saptamani de abia se crapa samanta si iese firul de avocado, drept in sus.

    1. Mulțumim pentru informațiile oferite. E și așa ok, cum ne spui tu, însă în felul în care este descris în acest articol, ai control mai mare asupra sâmburelui de avocado. De exemplu sunt sâmburi care se desfac în partea de jos, iar în partea de sus rămân foarte apropiați și nu mai reușește să iasă afară, așa că eu i-am despărțit în 2 și din jumătate de sâmbure mi-a încolțit și a ieșit copăcelul. 🙂

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *