Cura cu argila – cum sa o folosim intern si extern

Autor: Terapeut naturist IOAN GROZA

cura cu argilaArgila, componenta a pamântului, a majoritatii solurilor, contine multe minerale, oligoelemente si substante biologice care asigura viata si sanatatea organismelor animale si vegetale..

Anumite proprietati ale argilei – remineralizanta, reechilibranta si antitoxica – se cunosteau înca din antichitate, fiind utilizate pâna în zilele noastre drept pârghii de mentinere ale sanatatii si frumusetii.

Tipuri de argila

Argila curativa este sterila, cu radioactivitate normala, fara germeni microbieni si fara substante toxice. Calitatea argilei se poate aprecia mai întâi în functie de culoarea ei, dupa gust si miros. Exista argile galbene sau galbui, verzi sau verzui, rosii sau rosiatice, albe.

Consider ca este bine sa se foloseasca argilele galbene sau galbui din tara noastra, pentru ca foarte multe plante alimentare si medicinale, atât cultivate cât si spontane, cresc normal si produc fructe numai pe solurile în care exista substante necesare vietii si sanatatii, adica unde se gasesc aceste tipuri de argila. Argilelele albe – albicioase sunt rar folosite, pentru ca solurile în componenta carora exista aceste argile, plantele sunt pipernicite si multe se usuca. Deci, în aceste soluri, exista putine substante necesare vietii si sanatatii. In ceea ce priveste argilele verzi sau cenusii, având în vedere faptul ca, pe solurile în componenta carora exista aceste argile cresc putine specii de plante, iar unele dintre aceste specii de plante sunt toxice, utilizarea lor în terapie este contraindicata.

Cum folosim argila

In functie de scop, argila galbena se poate folosi pe cale interna sau externa. Exista conceptii diferite în privinta modului de folosire al argilei pe cale interna. Dupa unii, este „bine” sa înghitim argila solida sau sa punem o lingurita de argila într-un pahar cu apa, s-o amestecam cu apa si sa înghitim acest amestec! Am aflat ca mai multe persoane care au procedat asa s-au constipat, au avut dureri mari de stomac, la intestine, la rinichi etc. Deci, acest mod de folosire a argilei a pricinuit mult rau, multor persoane.

Conceptia mea, bazata pe o îndelungata experienta, este sa folosim argila astfel:

Cura cu argila – Intern

Intr-un borcan, se pune un litru de apa rece, iar în aceasta apa se pun 5 linguri de argila si se amesteca cu o lingura de lemn. Se repeta amestecarea argilei cu apa din borcan de câteva ori, la intevale de cca 30 de minute. Argila se depune în partea de jos a borcanului în decurs de maximum 60 de minute. Dupa cel putin 4 ore putem sa consumam doua sau câteva înghitituri din apa de argila care trebuie sa fie absolut limpede. In decurs de o zi, putem sa consumam pâna la 0,5 litri de apa de argila absolut limpede, dar nu deodata, ci treptat. Aceasta apa nu se altereaza, deci se poate folosi si în zilele care urmeaza.

Precizez ca în apa limpede de argila, sunt dizolvate substante benefice sanatatii, iar într-o perioada scurta se va simti efectul lor pozitiv asupra organismului.

Este indicat sa folosim apa de argila în fiecare zi, o perioada de 3-4 saptamâni, apoi se va repeta procedeul la interval de 1-2 luni.

Apa de argila folosita pe cale interna se poate folosi pentru mai multe afectiuni, de exemplu – pentru eliminarea toxinelor, reglarea glandelor endocrine, ulcer gastric si duodenal, afectiuni ale rinichilor, hipertensiune, apendicita, calculi biliari, viermi intestinali, dizenterie, colite, enterite, afectiuni ale sistemului nervos, epilepsie, astenie, anemie, dermatoze, sinuzite, tuberculoza.

Argila folosita extern

a) Cataplasme cu argila

Se umezeste argila cu apa calduta, pâna rezulta o pasta. Din aceasta pasta se face o cataplasma care se aplica pe locul afectat, fie direct pe corp, fie învelita într-un tifon pentru a ramâne în acelasi loc, cataplasma se leaga cu tifon. Aceasta cataplasma ramâne pe corp 2-3 ore sau, daca se poate, toata noaptea. Daca apar senzatii neplacute se îndeparteaza cataplasma, dar se repeta dupa câteva ore sau în ziua urmatoare.

Cataplasmele cu argila se pot folosi pentru diferite afectiuni – abcese, laringita, constipatie, bronsite, astm bronsic, furuncule, hemoroizi, congestie cerebrala, insolatie, arsuri, panaritiu, contuzii, otite, nevralgii, reumatism, afectiuni ale ficatului, vezicii biliare si urinare, plagi, prostata, negi, papiloame.

b) Bai cu argila

In vasul în care se face baia se pune argila cam un sfert din capacitatea acestuia. Cam multa argila, daca cineva vrea sa foloseasca o cada, dar asta este! Folositi un lighean si va costa mai putin. Se pune apa calda, la temperatura camerei si se amesteca. Durata unei bai va fi de 10-20 de minute. Procedura va fi reluata de 2-3 ori pe saptamâna, iar apa (amestecata cu argila) va fi refolosita. Baile cu argila sunt foarte bune în caz de reumatism la mâini si picioare, nevralgii sau dureri musculare.

Sa fim sanatosi!

Ganduri si impresii pentru "Cura cu argila – cum sa o folosim intern si extern":

  1. Jorjette C miron

Care este gandul tau?