Craitele, flori cu efecte terapeutice – Proprietati si beneficii

Craitele – in latina Tagetes erecta – sunt plante erbacee anuale. In primele faze de dezvoltare, craitele nu rezista la brumele tarzii de primavara. Suporta bine perioada de seceta, dar le sunt contraindicate solurile acide.

Planta este cultivata in intreaga tara, cu exceptia zonei montane. Popular se mai numeste si bozdoaga, belfe, boate, bochioi, boance, bofte, botănci, botoane, budiene, budiene galbene, budiene mari, buruiana domneasca, butucasi, buzduci, crai, ferfeni, ferfenita, fârfen, flori galbene, izdoave, ocheșele, ochișele, popchi, popi, schiculițe, svisdoage, țigăncuși, tâmfeni, tulucești, tearfoni, văzdoage.

 Craitele – Beneficii pentru sanatate

Tulpinile cu flori au avut variate folosințe medicinale. Cu craite s-a tratat in trecut galbinarea (icterul), bubele si furunculele. Craitele contin doua substante organice importante: heleniena si patuletina. Heleniena are actiune favorabila in miopie, hemeralopie (cecitate nocturna), in forme neevoluate de retinita pigmentara, amelioreaza viteza de adaptare si sensibilitate a ochiului la normal. Patuletina din craite produce scaderea permeabilitatii capilarelor, are actiune antispastica si hipotensiva.

Din heleniena obtinuta din craite, se fabrica in Romania produsul farmaceutic Heligal, ce contine 5 mg de heleniena intr-un drajeu.

Cum se folosesc craitele pentru uz intern

Pentru tratarea de hepatita, se prepara:

  • extractie apoasa din craite. Craitele (florile) culese seara sau dimineata pe roua, se tin 3-4 zile in apa si se bea din ea dupa masa.
  • decoct din 1-2 flori de craite la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 4-5 minute la foc mic. Se bea ceaiul de craite – 2 sau 3 cani pe zi.

Craitele in uzul extern

Pentru tratarea bubelor si a furunculelor, se prepara un unguent din scrum provenit din arderea plantei uscate, in amestec cu scrum de ceapa si unt proaspat. Se amesteca bine si se ung partile afectate.

Recoltarea craitelor

Se culeg numai florile ligulate (impropriu numite petale). Se usuca in strat subtire, la umbra, in locuri bine aerisite. Se pastreaza in pungi de hartie.craitele - flori minunate din gradina

Cum se folosesc craitele in gradina de legume

Ornamental, planta este utilizata in parcuri, gradini publice si gradini taranesti. Craitele sunt recomandate ca plante companion pentru rosii si nu numai, datorita efectelor de a alunga paduchii rosiilor, ardeilor sau vinetelor. Sunt un repelent natural pentru melci cu sau fara cochilie si mai ales pentru nematozi.

Soiurile cu port mic si mijlociu sunt folosite pentru ronduri, grupuri, borduri. Cele cu port mai inalt se folosesc ca flori taiate. Au mare durata de pastrare.

Care este gandul tau?