Cozonac de casa cu nuca

Cozonacul de casa este o reteta traditionala ce se prepara de obicei la sarbatorile mari – Craciun, Anul Nou, de Paste si ocazional la alte sarbatori mai mici. De asemenea , reteta de cozonac de casa era nelipsita, cel putin in partea Bucovinei, de la ceremonia nuntii.

Cu ani in urma nu se preparau atat de multe prajituri, insa aceasta reteta de cozonac de casa era prezenta la orice nunta (nu in mod special aceasta reteta, ci in general cozonacul).Cozonac de casa cu nuca

In mod traditional, aceasta reteta de cozonac de casa se pregatea in cuptoare, in cantitati mai mari. Imi amintesc cum bunica prepara cozonac de casa atat pentru ea, dar si pentru fiecare membru al familiei care venea in vizita, si bineinteles, fiecare cu preferintele lui. Preferatul meu este cozonacul cu nuca si cu mac.

Ingrediente cozonac de casa cu nuca:

  • 500g faina de cozonac
  • 4 oua
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100g zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • arome (coaja lamaie,zahar vanilat,esenta rom)
  • 200g nuca
  • cacao

Preparare cozonac de casa cu nuca

Se pune pe foc laptele cu zaharul pana se topeste apoi se adauga untul si se lasa sa se raceasca,
apoi se bat cele 4 oua cu un praf de sare. Se pun peste ele senta de rom, zaharul vanilat, coaja de lamaie si laptele cu zaharul si untul topit se amesteca bine se pune faina si drodia si se amesteca bine. Se lasa 1 ora la crescut dupa care se framanta cu ulei.
Se face crema de nuca cu 1 albus bine batut, se amesteca cu nuca esenta de rom si zahar dupa gust.

Se imparte coca in 2 se pune crema de nuci, se pune cozonacul in tavi si se mai lasa la crescut jumatate de ora. La final se unge cu un galbenus de ou si se pune zahar pe deasupra pentru aspect.

 

Daca iti place sa gatesti si vrei sa impartasesti si cu ceilalti pasiunea ta, atunci astept retetele tale aici. (vor fi publicate cu numele tau)

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Cozonac de casa cu nuca":

    1. Jorjette C adina_kiss04

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.