Argila si proprietatile ei in cosmetica naturista

Argila este o rocă sedimentară alcătuită din siliciu, oxizi de fier, calciu, magneaziu, anhidridă titanică, oxizi alcalini. Mulţi dintre noi însă nu cunoaştem proprietăţile curative ale argilei. Din cauză că are un conţinut ridicat de siliciu (aproximativ 40%), este recomandată în numeroase afecţiuni, îndeosebi în arterioscleroză, tuberculoză, îmbătrânire prematură şi alte stări degenerative multiple. Prezenţa magnezului, a fierului şi a calciului o recomandă ca fiind foarte bună în curele argiloase, în astenii, anemii sau stări canceroase.

Cunoscută încă din antichitate, argila are aproape toate calităţile: este un agent foarte puternic de regenerare fizică, remineralizant, reechilibrant şi antitoxic.

Se ştie de asemenea că era folosită de vechii egipteni în mumificarea cadavrelor. Alte populaţii din vechime o foloseau pentru deformări osoase sau în cazul tumorilor, folosind plasturii de argilă sau pansamentele ajutătoare. Oricum, pare să fi avut virtuţi deosebite în trecut, dispărute în zilele noastre, dacă ar fi să cităm scrierile care au ajuns până la noi. Chiar şi acum în unele zone ale globului, unde medicina modernă nu a ajuns, anumite afecţiuni sunt tratate cu plasturi şi băi de argilă.

argila

Proprietăţile argilei în cosmetică

Se foloseşte o pastă care se întinde ca o mască pe suprafaţa feţei şi a decolteului. Prepararea pastei este deosebit de simplă: se pune argilă într-un vas de porţelan, faianţă, sticlă sau marmură (niciodată într-un vas de metal sau plastic). Dacă este bulgăre se sfarmă până se obţine o pulbere. Aceasta se moaie cu apă şi se amestecă până se obţine o pastă moale ca o smântână. Cu o lopăţică de lemn sau porţelan se întinde argila pe faţă. Această mască se lasă până începe să se usuce (15-30 minute). Este recomandat a nu se lăsa mai mult timp. Se îndepărtează cu un tampon înmuiat în infuzie caldă de muşeţel până la îndepărtarea completă a argilei. În urma tratamentului se aplică o cremă emolientă din plante, sau se masează tenul cu ulei de măsline.

Acţiunea argilei este imediată- dispare acneea după numai câteva zile de tratament. deasemenea dispar porii dilataţi, erupţiile feţei, ridurile. Tenul capătă o fineţe deosebită.

O altă mască cu un conţinut foarte mare de argilă este cea realizată din pudră înmuiată cu 1/2 apă, 1/2 suc de catravete, roşii sau struguri. Se procedează ca şi în cazul anterior.

O cremă deosebit de eficace pentru tratarea acneei  se obţine dintr-un amestec de argilă cu ulei de măsline.

Cura cu argila

Pentru uz intern: se recomandă în afecţiuni cum ar fi- dizenteria, astenia, anemie, tuberculoză, afecţiuni gasto-intestinale, cancer, demineralizare, artrită, afecţiuni degenerative. În funcţie de afecţiune, se pot recomanda diferite argile: galbene, roşii, verzi, albe, gri. De obicei se folosesc argilele din zona în care locuim şi trăim.

Doza zilnică obişnuită este o linguriţă de argilă fin măcinată şi cernută la un pahar de apă. Se foloseşte mai întâi apa de argilă care se obţine prin amestecarea celor două componente seara, iar dimineaţa se bea apa limpezită pe stomacul gol.Se face această cură timp de 10 zile, apoi se întrerupe alte 10 zile.

Se continuă tratamentul 2-3 săptămâni astfel: se pregăteşte amestecul de argilă seara, iar dimineaţa se amestecă cu apa până se obţine un „lapte de argilă” şi se consumă imediat. Se face iar o pauză apoi cura se ţine în fiecare lună câte 10 zile.

În timpul curei sunt recomandate sucurile naturale care se vor consuma între mese.

Cura de argila este contraindicată în constipaţii cronice, hernie, hipertensiune arterială şi în tendinţele de ocluzii intestinale.

Ganduri si impresii pentru "Argila si proprietatile ei in cosmetica naturista":

  1. Jorjette C Alina

Care este gandul tau?