Copilul se naste cu aripi, noi trebuie sa-l lasam sa zboare

copilul se naste cu aripi

Vrei tot ce e mai bun pentru copilul tau, iar gandul ca va fi departe te nelinisteste?

Nu poti decat sa fii prevazatoare si sa te asiguri ca faci din aceasta experienta una placuta.

Este normal sa ai emotii atunci cand copilul tau pleaca in prima tabara, mai ales daca este inca mic, la gradinita sau in clasele primare. Cele mai multe griji le ai tu, parintele, iar odata ce trenul, autocarul sau chiar avionul au pornit, vei ramane o mamica emotionata, cu puiul plecat departe, poate printre straini.

Avantajele taberei sunt nenumarate, si asta o spun din experienta celor 5-6 ani de tabere, copilul meu avand acum 11 ani, si una sau chiar doua tabere pe an.

Copilul se naste cu aripi, noi trebuie sa-l lasam sa zboare

Taberele sunt utile pentru copil, pentru ca il invata sa se descurce singur, sa devina mai responsabil si mai ordonat, sa fie sigur pe el, sa socializeze mai usor si sa se integreze unui grup.

In plus, va vedea locuri si lucruri noi si va putea participa la activitati sportive si de creativitate (de exemplu, iata ce poate invata un copil intr-o tabara cu cortul in munti: orientare cu ajutorul busolei, acordarea primului ajutor, cum sa aprinda focul fara chibrituri, despre flora si fauna locului, catarare).

Desigur, exista si riscul unor julituri, unor mici insolatii, dare eu cred ca toate fac parte din aceeasi poveste de care ei, copiii isi vor aduce aminte cu drag de-a lungul anilor. Oricate vacante ar face cu parintii, oricate locuri frumoase ar vedea, nimic nu se compara cu jocurile si focurile de tabara, cu instalarea unui cort, cu descoperirea licuricilor, cu mancarea pregatita intr-un mare ceaun, cu hainele spalate la rau, cu rucsacul greu carat pana la locul de campare, cu bulgareala in pantaloni scurti.

Tu, mami, asigura-te doar ca stii ce-l poate astepta acolo!

Parintele trebuie sa stranga informatii despre destinatie, perioada, transport si cazare, activitatile desfasurate, locul unde vor lua masa, dar si despre insotitori, iar organizatorii trebuiesc informati despre eventualele alergii ale copilului.

Este bine ca puiul tau sa mearga in tabara impreuna cu clasa, alaturi de colegi sau prieteni, in acest mod, nu ii va fi prea greu sa se adapteze la noul mediu.

Aminteste-i ca regulile de buna purtare raman valabile si in aventura care-l asteapta: sa-si faca patul in fiecare dimineata, sa respecte regulile de igiena, sa fie politicos. Cea mai importanta regula mi se pare a fi cea conform careia copilul trebuie sa asculte adultul/adultii care-l insotesc si sa nu se indeparteze de grup.

Parintii trebuie sa le explice pericolele ce se pot ivi in astfel de situatii, dar si distractia care-l asteapta.

Alegerea taberei, a tipului de activitate si a locatiei trebuie sa fie o alegere comuna. Astfel, copilul simte ca acesta este un lucru facut pentru el si cu el (participa la decizii importante) si se va bucura, nu o va lua ca pe ceva impus, ci ca pe ceva meritat.

Dupa ce ati stabilit impreuna locatia, perioada, grupul si activitatile desfasurate, bucuriile, dar si pericolele ce-l asteapta, puteti trece la etapa urmatoare: bagajul, un pas foarte important, zic eu. Majoritatea organizatorilor de tabere au lista de bagaje gata pregatita si adaptata fiecarei activitati.

Si la aceasta etapa, mami trebuie sa fie langa cel mic, alegand rucsacul potrivit, hainele necesare, trusa cu obiecte de uz personal.

Parintii sunt mereu tentati sa adauge hainute sau obiecte in plus, dar cu timpul vor observa ca ele nu sunt necesare si ingreuneaza bagajele. Alaturi de acesta, copilul va mai avea un bagaj de mana, un rucsac mai mic sau o borseta mai incapatoare, in care vor fi puse sandvisurile, de preferat fara carne, un mar, o sticla cu apa, dar si avizul medical, pasaportul sau o copie dupa certificatul de nastere, in functie de actele cerute de organizator.

Si daca bagajul este gata, daca ai pus ceasul sa sune pentru maine dimineata, poti pune capul pe perna linistita, sigur ai facut un lucru bun pentru copilul tau.

Gandeste-te la cele citite si nu sta pe ganduri, mai sunt cateva zile si incepe vacanta, o vacanta in care puiul poate invata sa schieze sau se poate perfection in acest sport.

Ei, ce zici?

Autor: Magda Manea


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Copilul se naste cu aripi, noi trebuie sa-l lasam sa zboare”

  1. Avatar Paul Padurariu
    Paul Padurariu

    Asta e!
    10! Felicitarile mele, pacat ca nu vei desemnata castigatoare – dar te invit sa mai scrii, ma poti contacta la paul@sanecitim.ro

  2. sunt o mamica care trimite copilul in tabara de la 5 ani si va sfatuiesc sa aveti curaj,e f bine ptr copil
    bun articol, imi place

  3. Nu am fost prea des în tabere când eram copil, dar şi când mergeam …

    Cum spune şi Laurenţiu, acum nu e atât de liniştită o astfel de încercare pentru copil, totuşi să presupunem că ne referim la copiii şi părinţii care sunt altfel, căci la urma urmei totul se rezumă la educaţie şi cei ce acum au luat-o razna, nu e o întâmplare, ei au pornit mecanismul din trecut, educaţia superficială sau greşită de la părinţi, anturajul greşit căci şi el la rândul lui are o educaţie de grup etc.

    Părinţii au muncă grea, şi trebuie păstrat ritmul de la început până la sfârşit, ori unii după un timp se iau cu alte treburi şi uită că al lor copil nu a învăţat unele lucruri, anii trec şi apoi când greşeşte copilul ei se întreabă “unde am greşit? cui îi seamănă că noi nu suntem aşa?” deşi toate se leagă … cauză … efect!

  4. Un articol foarte bun! Pentru majoritatea mamelor este destul de greu pentru că le este frică, cred că pierd controlul, dar copilul are nevoie de socializare, de diversitate.

    Prea multe atașamente față de copil îl țin pe acesta în loc, și îl privează de anumite trăiri care sunt esențiale în dezvoltarea lui. Ați punctat foarte bine.

  5. Avatar Laurentiu
    Laurentiu

    De etnobotanice n-ati pomenit nimic. Deci, avem voie…

    iiiiuuuuu-huuuuuu !!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *