Conopida si sucul de conopida – remedii eficient in afectiunile digestive

Conopida face parte din legumele crucifere, alaturi de broccoli, varza si kale. Conopida cruda are o textura ferma, dar spongioasa, un gust usor amar, cu o tenta sulfuroasa. Culoarea celor mai multe soiuri este alba, dar mai sunt si altele de culoare verde si violet.

Beneficiile nutritive ale conopidei

Conopida este o sursa excelenta de vitamina B si C. In departamentul de minerale, este bogata in potasiu (vitamina K), calciu, magneziu, mangan, cupru, fier, molibden, fosfor si bor (acesta din urma ajuta la absorbtia calciului si magneziului pentru sanatatea oaselor).

Conopida si sucul de conopida – beneficii pentru sanatate

Ca si celelalte legume din familia cruciferelor, conopida are proprietati medicinale care sunt utile in prevenirea cancerului, dar si a altor probleme de sanatate:

  • Anti-imbatranire. Cantitatea mare de antioxidanti este esentiala in distrugerea radicalilor liberi care accelereaza semnele de imbatranire, in special cele ce apar la nivelul pielii.
  • Artrita. Anumite componente din aceasta leguma s-au dovenit a preveni inflamatiile cronice ce duc la aparitia artritei si a durerilor cronice.
  • Sanatatea oaselor. Prezenta borului in aceasta leguma floare poate face mai eficienta absorbtia calciului si a magneziului pentru dezvoltarea oaselor, prevenirea osteoporozei si artritei.
  • Prevenirea cancerului. Continutul ridicat de antioxidanti neutralizeaza in mod semnificativ toxinele din corpul nostru, prevenind daunele provocate de acestea care pot de altfel creste riscul de cancer. Pentru a beneficia de actiunea acestor antioxidanti, adauga conopida in sucuri sau smoothie-uri.
  • Prevenirea cancerului la femei. Indole-3-carbinol este o substanta ce se gaseste in conopida si alte crucifere, care afecteaza metabolismul estrogenului din organism, prevenind cancerul de san si alte tipuri de cancer care lovesc in primul rand sistemul de reproducere al femeilor.
  • Afectiuni ale inimii. Vitamina C, K si cantitatile mici de omega 3 din conopida imbunatatesc circulatia sangelui si ajuta la prevenirea formarii plachetelor in vasele sanguine. Este un aliment ce sustine sistemul cardiovascular, fiind util pentru prevenirea bolilor de inima.

Conopida are efecte benefice in sanatatea colonului:

  • Are proprietati antiinflamatorii si un efect calmant care ajuta la prevenirea inflamatiilor cronice ce duc la aparitia unor afectiuni intestinale. Fibrele dietetice din aceasta leguma sunt importante pentru activitatea normala a intestinului si protejeaza colonul de cancer.
  • Raceala si gripa. Continutul ridicat de vitamina C o face una din legumele importante in caz de raceala. Consuma in mod regulat suc de conopida pentru a intari sistemul imunitar!
  • Boala Crohn. Unul dintre fitonutrientii miraculosi cunoscut sub numele glucozinolat este convertit in molecula izotiocianat care previne raspunsurile inflamatorii in boala Crohn, atunci cand se consuma suc de conopida tanara.
  • Diabet zaharat. Cu diverse proprietati medicinale, un continut scazut de carbohidrati si cu un indice glicemic scazut, conopida este un aliment vindecator si adecvat pentru diabetici.
  • Sistemul digestiv. Aminoacidul glutamina prezent in sucul de conopida este foarte bland si calmant pentru sistemul digestiv, detoxifiant, vindecator, regenerativ. In scop terapeutic, se consuma acest suc in cantitati mici de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Se poate amesteca cu suc de morcov si de telina, daca gustul nu este pe placul tau.
  • Ulcer peptic. Sulforafanul continut de conopida ajuta la protejarea mucoasei gastrice in lupta cu dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi Helicobacter pylori.
  • Sarcina. Bogata in acid folic (vitamina B9), ajuta la dezvoltarea fatului. Inainte si in timpul sarcinii, acidul folic previne aparitia unor defecte neurologice, cum ar fi bifida, la fat.
  • Pierdere in greutate. Deoarece are putine calorii, este recomandata in diete. Nutrientii prezenti satisfac pofta de mancare si reduc pofta de a manca mai mult.

Proprietati ale conopidei

Conopida este analgezica, antianemica, bactericida, antiinflamatoare, aperitiva, decongestionanta, depurativa, diuretica, energizanta, hipoglicemianta, remineralizanta.

Este indicata ca adjuvant in: acnee, adenita, afectiuni tiroidiene si vasculare, angina, arterita, artritism, astenie, ciroza, colica nefritica, constipatie, flebita, hipertensiune arteriala, infectii intestinale, prostatita, ulcer gastroduodenal.

Sfaturi de consum

Atunci cand cumperi conopida, alege-o pe cea curata, compacta si ferma. Daca o gasesti deja curatata si taiata sau ofilita, evita sa o cumperi.

Pentru a o pastra pentru mai mult timp, pune-o intr-o punga de hartie sau de plastic si bag-o la frigider, unde se va mentine proaspata cel putin o saptamana.

Cel mai bun mod de a beneficia de toate vitaminele si mineralele care se gasesc in aceasta leguma este sa o consumi sub forma de suc. Acesta este mai usor de consumat in comparatie cu sucurile preparate din ceilalti membrii ai familiei cruciferelor. Se poate amesteca sucul cu cel de morcov si mere verzi pentru un gust mai placut.

Conopida si sucul de conopida – Contraindicatii

Conopida contine o substanta naturala cunoscuta sub numele de purina. Atunci cand purina este separata, se transforma in acid uric, astfel ca un aport excesiv de purina poate duce la cresterea nivelului de acid uric din organism. Desi purina se gaseste in mod obisnuit la oameni, sunt persoane care au probleme legate de nivelul acestei substante. Astfel, un nivel ridicat de purina duce la aparitia gutei sau a pietrelor la rinichi. Se recomanda in acest caz, limitarea aportului de conopida.

Atunci cand este zdrobita sau transformata in suc, are un miros care ne da senzatia ca ar fi stricata. Nu-ti fa griji atata timp cat ai folosit o floare proaspata, e un miros natural.

Care este gandul tau?