Ciubotica cucului – Beneficii, proprietati si tratamente naturale

Alte denumiri populare pentru ciubotica cucului (Primula officinalis şi Primula elatior): ţîţa oii, ţîţa vacii, anghicel sau anchicel.

În pământ planta ciubotica cucului are un rizom scurt, gros şi cilindric, de culoare brun închisă la exterior, albicioasă la interior, din care pornesc numeroase rădăcini lungi până la 20 cm. În primele zile ale primăverii apare o rozetă de frunze, ovale, zbârcite, păroase şi mult îngustate la bază ; din mijlocul acestei rozete foliare apare în luna aprilie tulpina floriferă, uneori catifelat-păroasă, înaltă până la 20 cm, lipsită de frunze (tulpina scapiformă) şi care se termină într-o inflorescenţă umbeliformă, multifloră.

Fiecare floare, hermafrodită, pentameră şi regulată, are un calicit campanulat, corola gamopetală tubuloasă, cu petalele libere şi orizontale în partea superioară şi cu pete portocalii la baza lor ; androceul este alcătuit din 5 stamine fixate pe corolă. Florile sunt de culoare galben aurie la Primula officinalis şi galben sulfuriu (galben deschis) la Primula elatior. Fructul este o capsulă.

ciubotica-cucului-Primula-officinalisLocuri unde crește ciubotica cucului

Ambele specii sunt plante erbacee, vivace, ce cresc în zonele de deal şi de munte, din zona forestieră până în cea a pajiştilor alpine, atingând altitudini până la 2100 m. În flora spontană se găseşte în mai toate judeţele ţării.

Recoltare – Cand se culege ciubotica cucului

În scopuri medicinale se utilizează de la ambele specii atât rizomul cu rădăcini (Rhizoma cum radicibus Prirnulae), cât şi florile (Flores Primulae). Primul produs se recoltează fie primăvara devreme, fie toamna târziu, iar florile în timpul înfloririi, îndepărtându-se pedunculii florali.

Asemănări-deosebiri. Se poate face confuzie cu rădăcinile de Gynanchum vincetoxicum (L.) Pers (iarba fiarelor) sau cu cele de Eupatorium cannabinum L. (cânepa codrului). O reacţie simplă face posibilă diferenţierea de aceste două specii şi anume : pe secţiunea oblică a rădăcinii se pune o picătură de acid sulfuric concentrat. În cazul speciilor de Primula apare o coloraţie roz, în timp ce la celelalte specii menţionate se formează o coloraţie brun-închis-violetă sau neagră. În cazul în care apare o coloraţie roşie-portocalie este posibilă prezenţa rădăcinilor de Veratrum album L. (Stirigoaie).

Întrebuințări, tratamente medicinale cu ciubotica cucului

Principii active : saponozide triterpenice (primulozida), vitamina C, flavonoide, zaharuri, tanoizi şi o enzimă prim-veraza.

Acţiunea farmacologică. Expectorantă şi secretolitică, datorită saponozidelor pe care le conţin florile şi, mai ales, rizomul şi rădăcina. Mai este topic (modifică local pielea sau mucoasa cavităţilor care comunică imediat cu mediul exterior), antispastic, sedativ şi sudorific.

Întrebuinţări ciubotica cucului

În bronşite şi pneumonii prin fluidificarea secreţiilor bronşice şi eliminarea lor. În tulburări gastro-intestinale, afecţiuni renale şi vezicale.

Extern, datorită acţiunii calmante, cicatrizante şi hemostatice, se aplică pe locurile dureroase sub formă de cataplasme calde.

Pentru adulţi, infuzia şi decoctul din flori sau rădăcină mărunţită în proporţie de 1—3% iar pentru copii 0,5—1% ; se ia de 2—3 ori pe zi, cu predilecţie în bronşite. La decoct se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Acest ceai de ciubotica cucului are un continut ridicat de iod.

Extern, decoctul de 3—5%, sub formă de comprese.

Tratamente cu ciubotica cucului din tradiţiile populare.

Se spălau cu decoctul plantei contra durerilor de ochi. Umflăturile se spălau cu fiertură de ciubotica cucului, iar cu plantele se făceau legături. Se spunea că dacă înghiţi 3 flori de ciubotica cucului, scapi de gâlci.

Cu floarea ei, amestecată cu florea de soc, se făcea ceai de năduşală. Pisată în apă, se bea contra frigurilor.

Etimologia denumirii. Cuvântul Primula vine de la diminutivul latinescului primus — întâiul, deoarece planta înfloreşte primăvara de timpuriu. Cuvântul elatior vine de la latinescul elatior = înalt, iar cel de officinalis de la latinescul officinalis = farmaceutic.

Care este gandul tau?